Dlaczego haft komputerowy na softshellu robi sztywne pole i lekko wybrzusza materiał wokół logo?
K
Kuba_z_Radomia
Mam pytanie do osób, które częściej haftują softshelle firmowe, bo ostatnio trafiła mi się seria 18 kurtek i efekt nie wyszedł tak równo, jak zakładałem. Logo ma około 9 cm szerokości, jest na lewej piersi, a po zdjęciu z tamborka materiał wokół haftu zrobił się sztywniejszy i lekko wypchnięty do przodu. Najbardziej widać to po założeniu kurtki, kiedy softshell pracuje na klatce piersiowej i haft wygląda jak osobna łatka. Na próbce było to mniej widoczne, ale na gotowych kurtkach problem powtarza się prawie przy każdej sztuce. Czy to normalne przy softshellu, czy raczej znak, że coś w przygotowaniu haftu poszło nie tak?
Odpowiedzi (10)
O
Ola
2026-06-05 07:57
Na softshellu taki efekt często wychodzi przez zbyt gęsty haft, za mocne podkłady albo za mocne naciągnięcie w tamborku, bo materiał ma membranę i słabo znosi „zbicie” dużą liczbą wkłuć na małej powierzchni. Przy logo 9 cm sprawdziłbym gęstość wypełnień, typ flizeliny i czy projekt nie ma za dużo pełnych pól; jakiej stabilizacji użyłeś pod spód?
P
PrasaExpert
2026-06-05 08:49
Odpowiedź do Ola
Na softshellu taki efekt często wychodzi przez zbyt gęsty haft, za mocne podkłady albo za mocne naciągnięcie w tamborku, bo materiał ma membranę i słabo znosi „
Ola dobrze to ujęła, przy softshellu łatwo zrobić z logo taką „łatę”, jeśli projekt ma dużo wypełnienia i mocny podkład, a materiał był jeszcze mocno złapany w tamborku. Sprawdziłbym też, czy logo nie da się lekko odchudzić w programie, bo czasem sama zmiana kierunku ściegu i mniejsza gęstość robią dużą różnicę.
P
Patrycja
2026-06-05 15:02
Odpowiedź do Ola
Na softshellu taki efekt często wychodzi przez zbyt gęsty haft, za mocne podkłady albo za mocne naciągnięcie w tamborku, bo materiał ma membranę i słabo znosi „
Ola dobrze to ujęła, u mnie przy softshellach taki „pancerzyk” robił się głównie wtedy, gdy logo było zbyt mocno nabite i jeszcze złapane na sztywnej flizelinie, a po założeniu kurtki wszystko od razu wychodziło na piersi. Ja przy podobnym rozmiarze mocno odchudzałem wypełnienia i pilnowałem, żeby materiał w tamborku nie był rozciągnięty jak bęben.
S
SublimacjaLab
2026-06-05 08:11
Na softshellu to dość częsty efekt, bo materiał jest elastyczny, a haft już nie, więc przy gęstym wypełnieniu robi się takie sztywne „okno” i tkanina wokół zaczyna pracować inaczej. Dużo zależy od podkładu, naprężenia w tamborku i samego projektu, szczególnie jeśli logo ma duże pełne pola albo sporo ściegów na małej powierzchni. Przy takich kurtkach zwykle lepiej wychodzi lżejszy program, mniej gęste wypełnienia, dobrze dobrany stabilizator i bez zbyt mocnego naciągania softshella w tamborku. Czy logo było haftowane pełnym wypełnieniem, czy bardziej konturem i detalami?
A
Atryk
2026-06-05 08:36
Przy softshellu to dość częsty efekt, bo haft usztywnia miejsce, a sam materiał jest elastyczny i pracuje zupełnie inaczej niż nici. Jeśli logo ma dużo wypełnienia albo gęsty podkład, robi się taka „łatka”, która po zdjęciu z tamborka potrafi wypchnąć tkaninę wokół. Duże znaczenie ma też stabilizacja od spodu, naprężenie w tamborku i kierunek ułożenia ściegów, bo zbyt mocno ściągnięty softshell potem odkształca się na klatce. Przy kolejnej serii sprawdziłbym lżejsze wypełnienie, mniej agresywny podkład i próbę na ścinku tego samego materiału. Logo było pełne w środku, czy raczej konturowe?
W
Wojtek
2026-06-05 14:41
Odpowiedź do Atryk
Przy softshellu to dość częsty efekt, bo haft usztywnia miejsce, a sam materiał jest elastyczny i pracuje zupełnie inaczej niż nici. Jeśli logo ma dużo wypełnie
Z grubsza się zgadzam z Atrykiem, ale nie zwalałbym tego wyłącznie na sam softshell. Często większy wpływ ma przygotowanie programu: za gęste wypełnienie, zbyt mocny podkład albo kierunki ściegów, które ściągają materiał w jednym miejscu. Przy logo 9 cm na piersi taka sztywna „plama” może się zrobić nawet przy poprawnym tamborkowaniu, szczególnie jeśli wzór ma duże pola kryte. Jaki stabilizator był użyty pod spód i czy logo było wcześniej próbowane na kawałku tego samego softshellu?
F
FarbaSpec
2026-06-05 08:45
A jaki był podkład i gęstość ściegu w tym logo? Przy softshellu takie wypchnięcie często zależy od tego, czy haft jest mocno zabudowany i czy materiał nie został za bardzo ściągnięty w tamborku. Też znaczenie ma, czy logo ma duże pełne pola, czy raczej cienkie elementy. Haft był robiony na odrywalnym czy ciętym podkładzie?
K
Kolorysta
2026-06-05 16:39
Na softshellu to dość częsty efekt, bo haft zagęszcza i usztywnia miejsce, a sam materiał jest elastyczny i potem inaczej pracuje niż pole z logo. Sprawdzałeś, jaką gęstość ściegu i podkład zastosowano?
P
PloterPro
2026-06-10 11:04
Na softshellu to dość częsty efekt, bo materiał jest elastyczny, a haft już nie, więc robi się takie sztywne „okno” na piersi. Dużo zależy od gęstości programu, podkładu i tego, jak mocno materiał był naciągnięty w tamborku. Przy logo 9 cm, zwłaszcza jeśli ma sporo wypełnień, może już mocno ściągać i wypychać tkaninę wokół. Jaki podkład był użyty pod haft?
K
Kasia
2026-06-17 14:26
Przy softshellu to często wychodzi przy zbyt gęstym haftowaniu albo za mocnym podkładzie, bo materiał sam w sobie jest sprężysty i logo zaczyna robić taką „łatę”. Jakiej flizeliny użyłeś pod spód?