Dlaczego haft komputerowy na czapkach z daszkiem wychodzi lekko przekrzywiony mimo prostego projektu?
P
Piotrek_81
Mam pytanie o haft komputerowy na klasycznych czapkach z daszkiem, bo w ostatniej serii zauważyłem problem z ustawieniem logo. Projekt w pliku jest prosty, około 7 cm szerokości, a po wyjęciu z maszyny na części czapek napis wygląda tak, jakby delikatnie uciekał w jedną stronę. Najbardziej widać to przy zamówieniu około 40 sztuk, gdzie kilka egzemplarzy różni się od reszty mimo tego samego wzoru. Czy przy haftowaniu na czapkach taki efekt wynika bardziej z samego kształtu panelu, mocowania w ramie, czy jeszcze z czegoś innego? Jak to rozpoznajecie, zanim klient odbierze całą partię?
Odpowiedzi (6)
T
TechNadruk
2026-06-08 09:36
U mnie podobnie wyszło przy czapkach z twardszym przodem, bo materiał minimalnie pracował w tamborku i po kilku sztukach było widać, że haft nie trzyma idealnie osi. Sprawdzałeś, czy te krzywe egzemplarze nie były słabiej napięte przed haftem?
S
Serwisant
2026-06-08 11:44
Odpowiedź do TechNadruk
U mnie podobnie wyszło przy czapkach z twardszym przodem, bo materiał minimalnie pracował w tamborku i po kilku sztukach było widać, że haft nie trzyma idealnie
TechNadruk dobrze zwrócił uwagę na napięcie, bo przy czapkach z usztywnianym frontem nawet mała różnica w osadzeniu w ramie potrafi dać taki efekt. Projekt może być idealnie prosty w pliku, a mimo tego na gotowej czapce wyjdzie lekko po skosie, jeśli panel przedni nie leży równo albo podczas haftu minimalnie się przesunie. Przy serii 40 sztuk kilka odchyleń nie brzmi jak błąd samego wzoru, tylko raczej kwestia mocowania, różnic między czapkami albo pracy materiału. Duże znaczenie ma też to, czy logo było ustawiane względem szwu i daszka, bo czapki nie zawsze są uszyte idealnie symetrycznie. Przy napisie 7 cm szerokości nawet 1-2 mm różnicy po jednej stronie już optycznie wygląda jak przekrzywienie. Sprawdziłbym też, czy stabilizator był ten sam na całej serii i czy operator nie poprawiał ręcznie położenia kolejnych sztuk. Czy te krzywe egzemplarze są z tego samego miejsca w serii, np. pod koniec haftowania?
D
DTFPro
2026-06-13 08:33
Odpowiedź do Serwisant
TechNadruk dobrze zwrócił uwagę na napięcie, bo przy czapkach z usztywnianym frontem nawet mała różnica w osadzeniu w ramie potrafi dać taki efekt. Projekt może
Też się z tym spotkałem i zgadzam się z Serwisantem, że sam plik często nie jest tu winny. Przy czapkach z twardszym frontem wystarczy minimalnie inne ułożenie panelu w tamborku i na kilku sztukach logo zaczyna wyglądać, jakby było przekrzywione. U mnie problem był bardziej widoczny przy szwach i przy czapkach, które różniły się sztywnością mimo tego samego modelu. Sprawdzałeś, czy te krzywe sztuki były z tej samej partii czapek?
O
Ola
2026-06-08 16:15
Przy czapkach to często nie sam plik jest problemem, tylko naciąg materiału w tamborku, szew przedni i krzywizna panelu, przez co przy haftowaniu napis potrafi minimalnie „ściągnąć” w jedną stronę. Czy te krzywe sztuki były z tego samego modelu czapki i tej samej partii?
D
Damian
2026-06-08 16:46
Czy problem pojawia się na tych samych miejscach czapki, np. bliżej szwu albo przy mocniej zaokrąglonym panelu? Przy hafcie na gotowych czapkach czasem różnicę robi samo upięcie w tamborku, więc ciekawi mnie, czy wszystkie 40 sztuk były z tej samej partii i identycznego fasonu.
A
Adrian
2026-06-15 09:18
Przy czapkach często wychodzi to nie z pliku, tylko z samego upięcia i pracy materiału na łuku, bo panel potrafi minimalnie przesunąć się inaczej na każdej sztuce. Czy te kilka krzywych egzemplarzy było z tego samego modelu czapki i tej samej partii?