Czy haft komputerowy na odzieży roboczej wytrzyma częste pranie przemysłowe?
M
MarekPoNocce
Chciałbym zapytać, jak w praktyce zachowuje się haft komputerowy na odzieży roboczej, która jest regularnie oddawana do prania przemysłowego. Czy przy częstym praniu w wyższych temperaturach nici mogą szybciej tracić kolor albo zaczynać się mechacić? Interesuje mnie również, czy takie warunki mogą powodować rozciąganie lub odkształcanie samego materiału wokół logo. Czy ktoś spotkał się z sytuacją, że haft po kilku cyklach prania wyglądał wyraźnie gorzej mimo prawidłowo przygotowanego projektu?
Odpowiedzi (3)
T
TestKolorow
2026-06-10 07:38
Dużo zależy od jakości nici i stabilizacji pod haftem, bo przy przemysłowym praniu słaby podkład potrafi ściągać materiał wokół logo szybciej niż same nici tracą kolor. W jakich temperaturach i z jaką chemią ta odzież jest prana?
D
Damian
2026-06-15 09:04
Sam haft zwykle znosi pranie przemysłowe lepiej niż nadruki, ale dużo zależy od nici, podkładu i tego, jak gęsto jest zrobione logo. Odkształcenia wokół haftu częściej wynikają z niedopasowania haftu do konkretnej tkaniny niż z samego prania; o jakiej odzieży i temperaturach mówimy?
K
Klaudia
2026-06-16 09:32
Odpowiedź do Damian
Sam haft zwykle znosi pranie przemysłowe lepiej niż nadruki, ale dużo zależy od nici, podkładu i tego, jak gęsto jest zrobione logo. Odkształcenia wokół haftu c
Damian dobrze to ujął, bo z mojego doświadczenia sam haft zwykle nie jest problemem, tylko wykonanie i materiał pod spodem. Mieliśmy polary i bluzy robocze prane regularnie przemysłowo i kolor nici trzymał się całkiem dobrze, ale przy bardzo gęstym logo na cieńszej tkaninie po czasie robiło się lekkie ściągnięcie materiału wokół haftu. Mechacenie nici widziałem raczej przy tańszych realizacjach albo tam, gdzie odzież była mocno tarła o pasy, kamizelki czy narzędzia. Przy jakiej temperaturze ma być prana ta odzież?