Czy haft komputerowy na cienkiej koszuli lnianej może prześwitywać od spodu?
N
NataliaK
Robiłam ostatnio niewielką serię cienkich koszul lnianych z małym logo haftowanym na piersi i po wyprasowaniu zauważyłam, że od spodu lekko prześwituje podkład. Sam haft wygląda równo, ale przy jasnym materiale okolica logo wydaje się ciemniejsza i bardziej widoczna niż zakładał klient. Najbardziej rzuca się to w oczy na białym i ecru, zwłaszcza kiedy koszula jest założona na ciemniejszy podkoszulek. Klient pyta, czy to wada wykonania, czy po prostu ograniczenie tak cienkiej tkaniny. Czy przy cienkim lnie to normalne? Czy przed większą partią da się realnie ocenić ryzyko takiego efektu?
Odpowiedzi (8)
M
Marek
2026-06-12 12:09
Tak, przy cienkim lnie to dość częste, zwłaszcza na bieli i ecru, bo prześwituje nie tylko podkład, ale też zagęszczenie nici i cień od spodu haftu. Czasem pomaga cieńszy, jaśniejszy podkład odrywany albo wycinany bardzo blisko wzoru, ale dużo zależy od gramatury lnu i samego projektu logo.
D
Darek
2026-06-12 12:50
Odpowiedź do Marek
Tak, przy cienkim lnie to dość częste, zwłaszcza na bieli i ecru, bo prześwituje nie tylko podkład, ale też zagęszczenie nici i cień od spodu haftu. Czasem poma
Marek dobrze to ujął, przy cienkim lnie ten efekt potrafi wyjść dopiero po prasowaniu albo założeniu koszuli na coś ciemniejszego. Miałam podobnie przy jasnych lnianych koszulach z małym haftem na piersi i sam haft był technicznie w porządku, a mimo to okolica wyglądała jak lekko przybrudzona. U mnie problemem był nie tylko podkład, ale też to, że logo miało dość zwarte wypełnienie i od spodu robiła się taka ciemniejsza plamka. Przy bieli i ecru nawet minimalny zapas podkładu wokół wzoru od razu było widać. Pomogło dopiero zmniejszenie gęstości haftu i dobranie jaśniejszego, cieńszego podkładu, wyciętego możliwie blisko. Przy bardzo cienkim materiale czasem lepiej wygląda też logo trochę uproszczone, z mniejszą ilością pełnych pól. Ja od tamtej pory zawsze oglądam próbkę nie tylko na stole, ale też na ciemnym tle, bo wtedy od razu wychodzi, czy będzie prześwit. Jakiej gramatury był ten len?
Z
Znakowanie24
2026-06-12 12:16
Tak, przy cienkim lnie to się zdarza, szczególnie na bieli i ecru. Miałam podobnie przy koszulach z małym haftem na piersi, bo nawet jeśli sam haft jest lekki, to podkład i nitki od spodu potrafią zrobić ciemniejszą plamkę po założeniu na kontrastowy podkoszulek. U mnie pomogło zejście z gramaturą podkładu i test na docelowym materiale przed całą serią. Jaki podkład był użyty, odrywany czy wycinany?
O
Ola
2026-06-18 21:30
Odpowiedź do Znakowanie24
Tak, przy cienkim lnie to się zdarza, szczególnie na bieli i ecru. Miałam podobnie przy koszulach z małym haftem na piersi, bo nawet jeśli sam haft jest lekki,
Też to przerabiałam przy jasnym lnie i często problemem nie jest sam haft, tylko zbyt widoczny podkład albo nitka spodnia, które po prasowaniu jeszcze mocniej „siadają” pod tkaniną. Pomaga zmniejszenie gęstości haftu, dobranie jaśniejszej spodniej nici i próba na cieńszym lub odrywanym podkładzie, a przy bieli sprawdzenie efektu na ciemnym tle przed akceptacją serii.
K
Kasia
2026-06-12 12:35
Tak, przy cienkim lnie to może się zdarzyć, ale nie zawsze winny jest sam haft. Często bardziej przebija podkład albo zagęszczenie ściegu, szczególnie na bieli i ecru, gdzie każdy cień pod spodem od razu widać. Czasem pomaga zmiana rodzaju podkładu na lżejszy albo dobranie nici i stabilizacji pod konkretną gramaturę tkaniny, bo lniana koszula potrafi zachować się inaczej niż próbka na grubszym materiale. Jaki podkład był użyty: odrywany, wycinany czy rozpuszczalny?
M
MaszynaSzyje
2026-06-12 12:54
Tak, miałam podobnie przy cienkim lnie, szczególnie na bieli i naturalnym ecru. Czasem sam haft wygląda dobrze, a dopiero po prasowaniu i założeniu na ciemniejsze tło wychodzi cień od flizeliny albo zagęszczenia nici. U mnie trochę pomogła zmiana podkładu na cieńszy i jaśniejszy oraz zmniejszenie gęstości haftu, ale przy takim materiale całkiem niewidoczne od spodu raczej nie będzie. Jaki podkład był użyty: odrywany czy wycinany?
W
Wojtek
2026-06-12 18:43
Tak, przy cienkim lnie to się zdarza, zwłaszcza na bieli i ecru, bo podkład, nitki spodnie i zagęszczenie haftu potrafią optycznie przyciemnić miejsce logo. Pomaga cieńszy lub wyrywalny podkład dobrany pod len, mniejsza gęstość haftu i próba na dokładnie tej samej tkaninie przed serią; jaki podkład był użyty?
B
Basia
2026-06-12 21:41
Odpowiedź do Wojtek
Tak, przy cienkim lnie to się zdarza, zwłaszcza na bieli i ecru, bo podkład, nitki spodnie i zagęszczenie haftu potrafią optycznie przyciemnić miejsce logo. Pom
Wojtek dobrze to ujął, przy cienkim lnie samo logo może być w porządku technicznie, a mimo to cała okolica robi się optycznie cięższa. Dużo zależy od podkładu, koloru nici od spodu i tego, jak gęsto jest zrobiony wzór, bo na bieli i ecru wszystko pracuje trochę jak pod lupą. Przy takich koszulach dobrze sprawdza się odchudzenie projektu i test na identycznym materiale, najlepiej też po praniu i prasowaniu, bo dopiero wtedy widać pełny efekt. Jaki podkład był użyty przy tej serii: odrywany, wycinany czy rozpuszczalny?