Na co patrzeć przy próbce kubka reklamowego?
I
Igor_od_plotera
Mam do oceny kilka próbek kubków pod nadruk dla klienta i zastanawiam się, na ile szczegółowo warto je sprawdzać przed większym zamówieniem. Z doświadczenia wiem, że sam wygląd na zdjęciu potrafi mocno mylić, bo dopiero w ręce wychodzi ciężar, grubość ścianek, jakość szkliwa czy to, czy kubek stabilnie stoi na stole. Patrzę też na uchwyt, bo czasem jest ładny wizualnie, ale niewygodny przy normalnym używaniu. Do tego dochodzi nadruk, czy nie jest zbyt płytki, krzywo położony albo podatny na ścieranie po kilku myciach. Ciekawi mnie, czy sprawdzacie też opakowanie i deklaracje dotyczące zmywarki, czy raczej traktujecie to jako mniej istotne przy gadżetach firmowych.
Odpowiedzi (5)
O
Olek
2026-06-14 23:56
Ja bym przy próbce sprawdził też powtarzalność, czyli czy kilka sztuk z tej samej partii ma podobny ciężar, kolor szkliwa i równo położone dno. Przy większym zamówieniu drobiazgi typu lekko krzywy uchwyt albo minimalnie falująca krawędź potrafią potem wyglądać dużo gorzej niż na jednej wybranej próbce. Do poczytania jest też ten materiał: Jak ocenić jakość kubka reklamowego przed zamówieniem?, bo dobrze porządkuje, na co patrzeć przed akceptacją kubka. Warto jeszcze zapytać dostawcę, czy próbka jest z tej samej produkcji, z której pójdzie właściwe zamówienie.
I
Iwona
2026-06-15 17:03
Ja bym jeszcze sprawdziła, jak kubek wygląda po zalaniu gorącą wodą i czy uchwyt nie nagrzewa się albo nie jest niewygodny przy pełnym kubku. Przy próbkach warto też obejrzeć dokładnie rant, spód i miejsce pod nadruk, bo tam często wychodzą drobne nierówności szkliwa. Jeśli to ma iść do klienta, zerknęłabym też na opakowanie, bo nawet dobry kubek może źle wypaść, jeśli przy większej wysyłce łatwo się obija. Podobny watek byl tez tutaj: Logo na odzież firmową - jak przygotować plik do nadruku?.
T
TechNadruk
2026-06-15 23:41
Ja bym poza samym wyglądem nadruku sprawdził też powtarzalność między próbkami, bo przy większym zamówieniu różnice w odcieniu szkliwa albo krzywo osadzony uchwyt potrafią mocno rzucać się w oczy. Warto nalać do kubka gorącej wody, zobaczyć czy wygodnie się go trzyma i czy nadruk nie wygląda gorzej na zaokrągleniach. Dobrze też obejrzeć spód i rant, bo tam często wychodzą niedoróbki, których na zdjęciach kompletnie nie widać.
K
Klaudia
2026-06-16 11:55
Odpowiedź do TechNadruk
Ja bym poza samym wyglądem nadruku sprawdził też powtarzalność między próbkami, bo przy większym zamówieniu różnice w odcieniu szkliwa albo krzywo osadzony uchw
Zgadzam się, przy próbkach łatwo skupić się na nadruku, a potem wychodzą takie drobiazgi jak różnice między kubkami czy niewygodny uchwyt. Ja bym jeszcze sprawdziła, czy po zalaniu gorącą wodą kubek nie robi się zbyt nagrzany przy ściankach i czy stoi stabilnie, bo to później mocno wpływa na odbiór. Przy reklamowych kubkach liczy się nie tylko wygląd, ale też to, czy ktoś faktycznie będzie chciał z nich korzystać.
P
PloterPro
2026-06-17 00:20
Ja bym jeszcze sprawdził kilka sztuk z tej samej próbki, jeśli są dostępne, bo czasem jedna wygląda dobrze, a przy większej partii wychodzą różnice w szkliwie albo kształcie. Przy kubkach pod nadruk ważne jest też, czy powierzchnia jest równa i czy znakowanie nie siada za nisko albo za blisko ucha. No i warto od razu przetestować opakowanie, bo nawet dobry kubek traci sens, jeśli część sztuk dojedzie do klienta obita.