Skąd takie różnice w wycenach długopisów z logo?
E
Ela_od_nitek
Robię ostatnio wycenę długopisów reklamowych dla stałego klienta i mam trochę rozjazd między ofertami od różnych dostawców. Na pierwszy rzut oka modele wyglądają podobnie, ale ceny potrafią się różnić nawet przy tym samym nakładzie. Domyślam się, że znaczenie ma rodzaj długopisu, technika znakowania, liczba kolorów i to, czy projekt trzeba jeszcze poprawiać pod nadruk. Zastanawiam się też, jak mocno na cenę wpływa szybki termin realizacji i osobne pakowanie, bo klient chce mieć wszystko gotowe na wydarzenie. Jak to u Was wygląda w praktyce, na czym najczęściej wychodzą ukryte dopłaty przy takich gadżetach?
Odpowiedzi (4)
M
MonikaR
2026-06-15 04:19
U mnie największe różnice wychodziły zwykle nie na samym długopisie, tylko na znakowaniu i przygotowaniu plików, zwłaszcza gdy logo miało kilka kolorów albo trzeba było je poprawiać pod nadruk. Do tego dochodzi termin realizacji i pakowanie, bo przy pilnych zleceniach dostawcy potrafią doliczać naprawdę różne kwoty. Tu jest sensownie rozpisane, od czego zależy cena: Od czego zależy cena długopisów reklamowych? Może warto porównywać oferty nie tylko po sztuce, ale też po tym, co dokładnie jest już wliczone w wycenę.
B
Basia
2026-06-15 12:59
Odpowiedź do MonikaR
U mnie największe różnice wychodziły zwykle nie na samym długopisie, tylko na znakowaniu i przygotowaniu plików, zwłaszcza gdy logo miało kilka kolorów albo trz
Też to zauważyłam, że sam model długopisu to często dopiero punkt wyjścia, a potem dochodzą rzeczy, które mocno zmieniają końcową kwotę. Przy logo w kilku kolorach albo słabych plikach dostawcy potrafią doliczyć przygotowanie, próbę czy inną technikę znakowania. No i termin ma znaczenie, bo ekspresowa realizacja rzadko wychodzi tak samo jak spokojne zamówienie z zapasem czasu. Podobny watek byl tez tutaj: Jak dobieracie materiały reklamowe pod konkretny cel kampanii?.
K
Kasia
2026-06-16 07:39
Moim zdaniem największe różnice wychodzą nie przy samym długopisie, tylko przy szczegółach wyceny, których na początku nie widać. Jeden dostawca może liczyć prosty nadruk w jednym kolorze, a drugi od razu dolicza przygotowanie projektu, próbkę, pakowanie albo szybszy termin. Warto też sprawdzić, czy porównujesz dokładnie ten sam wkład, materiał i technikę znakowania, bo „podobny model” często tylko wygląda podobnie.
T
TestKolorow
2026-06-16 21:53
Odpowiedź do Kasia
Moim zdaniem największe różnice wychodzą nie przy samym długopisie, tylko przy szczegółach wyceny, których na początku nie widać. Jeden dostawca może liczyć pro
Też tak to widzę, bo przy długopisach z logo sama cena sztuki często niewiele mówi. Warto zawsze dopytać, czy w wycenie jest już przygotowanie plików, matryca, liczba kolorów nadruku, pakowanie i ewentualna próbka, bo każdy może to liczyć inaczej. Do tego dochodzi termin realizacji i technika znakowania, więc dwie pozornie podobne oferty potrafią finalnie oznaczać zupełnie inny zakres usługi.