Jak dobieracie materiały reklamowe pod konkretny cel kampanii?
K
Kasia_89
Mam ostatnio kilka zapytań od klientów, którzy zaczynają od pytania „co się teraz najlepiej rozdaje”, a dopiero później wychodzi, że cel kampanii jest zupełnie inny. Inaczej podchodzę do materiałów na targi, inaczej do akcji sprzedażowej, a jeszcze inaczej do paczek dla stałych klientów czy rzeczy dla zespołu. Zastanawiam się, czy macie jakiś prosty sposób na porządkowanie takich decyzji, żeby nie wybierać gadżetów tylko po cenie albo popularności. U mnie zwykle wchodzi w grę budżet, trwałość, widoczność logo i to, czy dana rzecz ma zostać z odbiorcą dłużej niż jeden dzień. Ciekawi mnie też, kiedy lepiej postawić na coś taniego w większym nakładzie, a kiedy na mniejszą ilość, ale lepsze wykonanie. Jak to rozgrywacie w praktyce przy pierwszej rozmowie z klientem?
Odpowiedzi (8)
D
DrukarniaX
2026-06-14 23:01
Ja zwykle zaczynam od celu i momentu kontaktu z odbiorcą, a dopiero potem schodzę do konkretnego materiału. Na targach ważniejsza jest szybka rozpoznawalność i coś lekkiego do zabrania, przy sprzedaży raczej rzecz powiązana z ofertą, a przy stałych klientach lepiej działa coś bardziej trwałego i dopasowanego. Pomaga też od razu ustalić budżet, nakład i sposób znakowania, bo czasem fajny gadżet odpada po prostu przez logistykę albo termin.
G
GrafikPrasowy
2026-06-15 00:11
Odpowiedź do DrukarniaX
Ja zwykle zaczynam od celu i momentu kontaktu z odbiorcą, a dopiero potem schodzę do konkretnego materiału. Na targach ważniejsza jest szybka rozpoznawalność i
Też bym to układał od celu i sytuacji kontaktu, bo ten sam gadżet może mieć zupełnie inny sens na evencie niż w paczce dla klienta. Fajnie porządkuje to ten materiał do poczytania: Jak dobrać materiały reklamowe do celu kampanii?, zwłaszcza podział na rozpoznawalność, sprzedaż, lojalność i działania wewnętrzne. U mnie dobrze działa jeszcze proste pytanie: czy odbiorca ma to zapamiętać, używać, czy od razu wykonać jakiś kolejny krok?
N
NadrukPlus
2026-06-15 11:41
U nas najlepiej działa zaczynanie nie od gadżetu, tylko od celu i momentu kontaktu z odbiorcą. Na targi wybieramy coś lekkiego i łatwego do rozdania, przy sprzedaży raczej rzeczy wspierające ofertę albo przypominające o marce po rozmowie, a przy lojalności coś bardziej jakościowego i praktycznego. Dopiero potem schodzimy do budżetu, ilości i tego, czy znakowanie ma być mocno widoczne, czy bardziej dyskretne. Podobny watek byl tez tutaj: Jak sprawdzacie trwałość nadruku na gadżetach przed większym zamówieniem?.
P
PloterPro
2026-06-16 08:11
Odpowiedź do NadrukPlus
U nas najlepiej działa zaczynanie nie od gadżetu, tylko od celu i momentu kontaktu z odbiorcą. Na targi wybieramy coś lekkiego i łatwego do rozdania, przy sprze
Dokładnie, sam gadżet to dopiero końcówka decyzji. U mnie dobrze sprawdza się szybkie rozpisanie: po co to dajemy, komu, w jakiej sytuacji i co ma się wydarzyć po kontakcie. Wtedy często wychodzi, że na event wystarczy coś prostego i praktycznego, a przy stałym kliencie lepiej dać mniej sztuk, ale sensowniej dobranych i lepiej oznakowanych.
D
Darek
2026-06-16 00:57
U mnie najlepiej działa zaczynanie od celu, a nie od samego gadżetu. Jeśli kampania ma budować rozpoznawalność, wybieram coś prostego i szeroko rozdawanego, przy sprzedaży raczej coś powiązanego z ofertą, a przy lojalności lepiej sprawdzają się rzeczy trochę bardziej dopracowane. Dopiero potem patrzę na budżet, sposób znakowania i to, czy dana rzecz faktycznie będzie używana.
F
Filip
2026-06-16 15:02
Ja zwykle zaczynam od celu, a dopiero potem schodzę do konkretnych rzeczy. Inny materiał ma sens, gdy chcesz tylko zwiększyć rozpoznawalność na evencie, a inny, gdy ma wesprzeć sprzedaż albo zostać u klienta na dłużej. Pomaga mi prosta matryca: cel, odbiorca, moment użycia, budżet i sposób znakowania, bo wtedy mniej jest wybierania „bo modne”.
K
Kolorysta
2026-06-17 05:56
Ja zwykle zaczynam nie od gadżetu, tylko od celu i momentu kontaktu z odbiorcą. Jeśli chodzi o rozpoznawalność, wybieram coś prostego i masowego, na sprzedaż raczej materiał wspierający decyzję, a przy lojalności coś trwalszego i lepiej dopasowanego do klienta. Pomaga też od razu ustalić budżet i sposób znakowania, bo czasem świetny pomysł odpada przez koszt albo zbyt małą powierzchnię na sensowne logo.
A
Adrian
2026-06-17 22:29
Ja zwykle zaczynam od celu i miejsca kontaktu z odbiorcą, bo wtedy od razu odpada część pomysłów. Na targi lepiej działa coś prostego, lekkiego i masowego, przy sprzedaży bardziej przydatny jest materiał wspierający decyzję, a przy stałych klientach warto iść w coś porządniejszego, co nie wygląda jak przypadkowy gadżet. Budżet i znakowanie sprawdzam dopiero potem, bo inaczej łatwo wybrać rzecz „modną”, ale kompletnie nietrafioną do kampanii.