Czy haft komputerowy na polarach firmowych może zapadać się w materiał i tracić czytelność?
O
OlaK_92
Prowadzę małą działalność usługową jako jednoosobowa firma i przygotowuję partię polarów z logo dla ekipy terenowej. Chodzi o około 35 sztuk polarów o gramaturze 280 g, budżet na znakowanie mam w granicach 900-1100 zł netto. Logo nie jest bardzo skomplikowane, ale ma drobny napis pod symbolem i ma być wyszyte na lewej piersi. Zastanawiam się, czy przy takim materiale haft komputerowy może po czasie zapadać się w runo polaru i robić się mniej czytelny. Widziałam próbkę na nowym polarze, która wyglądała poprawnie, ale nie wiem, jak zachowa się po kilku praniach i codziennym noszeniu. Klient chce, żeby odzież wyglądała reprezentacyjnie minimum przez jeden sezon, bo będzie używana przy obsłudze eventów plenerowych. Czy ktoś spotkał się z tym, że haft na polarze wygląda dobrze na początku, a później napis robi się jakby schowany w materiale?
Odpowiedzi (2)
P
PraktykDTG
2026-06-25 07:31
Na polarze haft potrafi lekko „wejść” w runo, szczególnie przy drobnym tekście, więc dużo zależy od wielkości napisu, podkładu i gęstości ściegu. Przy 35 sztukach poprosiłbym wykonawcę o próbkę na podobnym polarze, bo czasem lepiej minimalnie powiększyć logo albo uprościć ten mały napis.
D
DobryPapier
2026-06-25 07:56
Odpowiedź do PraktykDTG
Na polarze haft potrafi lekko „wejść” w runo, szczególnie przy drobnym tekście, więc dużo zależy od wielkości napisu, podkładu i gęstości ściegu. Przy 35 sztuka
Zgadzam się z PraktykDTG, bo na polarze 280 g drobny napis pod symbolem może po prostu zginąć w strukturze materiału, zwłaszcza jeśli jest niski albo cienki. Przy takim budżecie i 35 sztukach sprawdziłbym próbny haft na podobnym polarze i porównał, czy napis jest czytelny z normalnej odległości.