Jaki materiał bluzy pod haft z logo, żeby potem nie było niespodzianek?

I
Igor_od_plotera
· 2026-04-29 20:30
Mam do zamówienia bluzy z logo firmy dla ekipy i utknąłem na wyborze samego materiału, bo jedni polecają typową bawełnę, a inni mieszankę z poliestrem. Zależy mi na tym, żeby haft dobrze leżał, nic się nie marszczyło wokół logo i żeby po kilku praniach całość dalej wyglądała porządnie. Logo nie jest wielkie, ale ma trochę drobniejszych elementów, więc zastanawiam się, czy lepiej iść w średnią gramaturę i gładką powierzchnię, czy to nie ma aż takiego znaczenia. Miał ktoś porównanie zwykłej bluzy dresowej, polaru i softshella pod taki firmowy haft? I w którym momencie według was warto już robić próbkę na konkretnym modelu bluzy, zamiast opierać się tylko na opisie materiału?

Odpowiedzi (2)

M
Maja 2026-04-30 03:20
Ja bym szła w stabilną bluzę o średniej gramaturze i raczej gładkiej powierzchni, bo wtedy haft lepiej się układa i nie robią się fale wokół logo. Przy drobniejszych elementach mieszanka bawełny z poliestrem często wypada pewniej niż sama bawełna, zwłaszcza jeśli bluzy mają być często prane. Tu jest sensownie opisane, na co patrzeć przy wyborze materiału i kiedy warto poprosić o próbkę: Jaki materiał bluzy wybrać pod haft z logo firmy. Pytałaś już wykonawcy, czy pokaże haft testowy na konkretnym modelu bluzy?
B
Basia 2026-04-30 19:55
Ja bym szła w bluzę o średniej gramaturze, z dość gładką powierzchnią i najlepiej w mieszance bawełny z poliestrem, bo taki materiał jest po prostu stabilniejszy pod haft i mniej pracuje wokół logo. Przy drobniejszych elementach to ma znaczenie, bo na zbyt miękkiej albo luźnej bawełnie łatwiej o marszczenie i gorszą czytelność wzoru. Jeśli masz taką możliwość, to warto poprosić o próbkę haftu na konkretnym modelu bluzy, bo wtedy od razu widać, jak to będzie wyglądało po wykonaniu.