Jaki materiał bluzy pod haft z logo, żeby potem nie było niespodzianek?

I
Igor_od_plotera
· 2026-04-29 20:30
Mam do zamówienia bluzy z logo firmy dla ekipy i utknąłem na wyborze samego materiału, bo jedni polecają typową bawełnę, a inni mieszankę z poliestrem. Zależy mi na tym, żeby haft dobrze leżał, nic się nie marszczyło wokół logo i żeby po kilku praniach całość dalej wyglądała porządnie. Logo nie jest wielkie, ale ma trochę drobniejszych elementów, więc zastanawiam się, czy lepiej iść w średnią gramaturę i gładką powierzchnię, czy to nie ma aż takiego znaczenia. Miał ktoś porównanie zwykłej bluzy dresowej, polaru i softshella pod taki firmowy haft? I w którym momencie według was warto już robić próbkę na konkretnym modelu bluzy, zamiast opierać się tylko na opisie materiału?

Odpowiedzi (7)

M
Maja 2026-04-30 03:20
Ja bym szła w stabilną bluzę o średniej gramaturze i raczej gładkiej powierzchni, bo wtedy haft lepiej się układa i nie robią się fale wokół logo. Przy drobniejszych elementach mieszanka bawełny z poliestrem często wypada pewniej niż sama bawełna, zwłaszcza jeśli bluzy mają być często prane. Tu jest sensownie opisane, na co patrzeć przy wyborze materiału i kiedy warto poprosić o próbkę: Jaki materiał bluzy wybrać pod haft z logo firmy. Pytałaś już wykonawcy, czy pokaże haft testowy na konkretnym modelu bluzy?
S
SublimacjaLab 2026-05-03 08:15
Odpowiedź do Maja
Ja bym szła w stabilną bluzę o średniej gramaturze i raczej gładkiej powierzchni, bo wtedy haft lepiej się układa i nie robią się fale wokół logo. Przy drobniej
Też mam takie doświadczenie, że przy hafcie firmowego logo lepiej sprawdza się materiał, który trzyma formę, niż sama miękka bawełna. Przy drobniejszych detalach mieszanka zwykle daje spokojniejszy efekt po praniu i mniejsze ryzyko, że wokół wzoru zacznie się coś ściągać. Jak masz możliwość, to warto jeszcze poprosić o próbkę haftu na konkretnej bluzie, bo to najlepiej pokazuje, czy powierzchnia i gramatura faktycznie pasują.
B
Basia 2026-04-30 19:55
Ja bym szła w bluzę o średniej gramaturze, z dość gładką powierzchnią i najlepiej w mieszance bawełny z poliestrem, bo taki materiał jest po prostu stabilniejszy pod haft i mniej pracuje wokół logo. Przy drobniejszych elementach to ma znaczenie, bo na zbyt miękkiej albo luźnej bawełnie łatwiej o marszczenie i gorszą czytelność wzoru. Jeśli masz taką możliwość, to warto poprosić o próbkę haftu na konkretnym modelu bluzy, bo wtedy od razu widać, jak to będzie wyglądało po wykonaniu.
P
PrasaExpert 2026-05-02 19:09
Ja bym szedł w bluzę o średniej gramaturze i raczej gładkiej, stabilnej powierzchni, bo wtedy haft lepiej się układa i nie faluje wokół logo. W praktyce często najlepiej wypada mieszanka bawełny z poliestrem, bo jest mniej podatna na rozciąganie i po praniu trzyma formę lepiej niż czysta bawełna. Jeśli logo ma drobniejsze elementy, to tym bardziej warto poprosić o próbkę haftu na konkretnym materiale, bo wtedy od razu widać, czy wszystko będzie czytelne. Podobny watek byl tez tutaj: Jak suszycie bluzy z haftem, żeby się nie rozciągały?.
G
GrafikPrasowy 2026-05-05 05:52
Odpowiedź do PrasaExpert
Ja bym szedł w bluzę o średniej gramaturze i raczej gładkiej, stabilnej powierzchni, bo wtedy haft lepiej się układa i nie faluje wokół logo. W praktyce często
Też mam takie doświadczenie, że przy hafcie najwięcej daje sama stabilność materiału, a nie tylko skład na metce. Jeśli logo ma drobniejsze detale, to brałbym coś w okolicach średniej gramatury i z możliwie równą powierzchnią, bo na miękkich, „pracujących” bluzach łatwiej potem o marszczenie przy wzorze. Dobrze też poprosić o jedną próbkę z haftem przed większym zamówieniem, bo to od razu pokazuje, jak dana bluza znosi taki nadruk w praktyce.
K
Krzys 2026-05-04 09:04
Ja bym szedł w bluzę o średniej gramaturze, z dość gładką powierzchnią i najlepiej w mieszankę bawełny z poliestrem, bo taka tkanina jest po prostu stabilniejsza pod haft niż sama miękka bawełna. Przy drobniejszych elementach logo to ma znaczenie, bo materiał mniej pracuje i nie robią się fale wokół wzoru po praniu. Jeśli masz możliwość, to warto zamówić jedną próbkę z haftem przed całością, bo to najszybciej pokazuje, czy efekt będzie porządny.
A
Adrian 2026-05-05 15:59
Ja bym szedł w bluzę o średniej gramaturze i raczej w mieszankę bawełny z poliestrem, bo zwykle lepiej trzyma kształt pod haftem niż sama bawełna. Ważne też, żeby materiał był gładki i w miarę stabilny, bo przy drobniejszych elementach logo łatwo potem o marszczenie wokół wzoru. Jeśli masz taką możliwość, to warto zamówić jedną próbkę przed całością i zobaczyć, jak haft leży po praniu.