Kiedy przy ulotkach składanych bardziej opłaca się druk offsetowy niż cyfrowy?
B
BartekPoGodzinach
Prowadzę małą spółkę z o.o. z branży usług remontowych i szykujemy pierwszą większą akcję lokalną na jesień. Chodzi o ulotkę składaną do DL, prawdopodobnie z A4, pełny kolor, papier raczej coś lepszego niż najtańsza kreda, bo ma to wyglądać solidnie przy zostawianiu w biurach i punktach partnerskich. Nakład waha się między 1500 a 5000 sztuk, bo jeszcze nie wiemy, ile miejsc realnie obsłużymy. Budżet na sam druk mam w głowie około 1200-1800 zł netto, ale widzę, że wyceny potrafią się mocno różnić. Jedne drukarnie od razu proponują cyfrowo, inne przy większym nakładzie zaczynają mówić o offsecie i nie do końca wiem, gdzie jest praktyczna granica. Do tego możliwe, że będziemy chcieli zrobić dwie wersje treści pod różne dzielnice, więc nie wiem, jak to wpływa na sens wyboru technologii. Jak w praktyce oceniacie, przy jakim nakładzie i liczbie wersji ulotek składanych offset zaczyna mieć przewagę nad drukiem cyfrowym?
Odpowiedzi (3)
M
MaszynaSzyje
2026-06-29 14:55
Przy takim rozrzucie nakładu granica między cyfrą a offsetem może wyjść różnie, zwłaszcza przy składaniu, papierze i ewentualnym uszlachetnieniu. Macie już konkretną gramaturę papieru i czy projekt będzie jeden, czy kilka wersji pod różne lokalizacje?
W
Wojtek
2026-06-30 09:16
Przy takim formacie i pełnym kolorze granica zwykle zaczyna się gdzieś przy kilku tysiącach sztuk, ale dużo zależy od papieru, falcowania i tego, czy projekt jest już zamknięty. Przy 1500 sztukach cyfrowy często wyjdzie sensowniej, bo odpadają koszty przygotowania offsetu, natomiast przy 4000-5000 sztuk offset może już zejść z ceną za egzemplarz i dać stabilniejszy efekt na lepszym papierze. Dobrze policzyć oba warianty dla dokładnie tych samych parametrów, bo różnice potrafią być większe na wykończeniu niż na samym druku. Czy ulotka ma być tylko bigowana i składana, czy dochodzi jeszcze lakier albo uszlachetnienie?
S
SublimacjaLab
2026-06-30 10:22
Przy składanej A4 do DL offset zwykle zaczyna mieć sens bliżej kilku tysięcy sztuk, bo koszt przygotowania rozkłada się na nakład, a przy 1500 cyfrowy może wyjść podobnie albo taniej i szybciej. Dużo zależy też od papieru, uszlachetnień i tego, czy projekt jest już gotowy do druku, więc masz już wybraną gramaturę?