Czy haft komputerowy na kurtce puchowej może powodować wychodzenie ociepliny przy szwach?

R
Renia_odNadrukow
· 2026-07-01 11:41
Mam zapytanie od klienta o małe logo haftowane na lekkich kurtkach puchowych i zastanawiam się, jak takie wykonanie zachowuje się w praktyce po kilku praniach i noszeniu. Materiał jest cienki, a w środku ocieplina, więc obawiam się, czy wkłucia igły nie zaczną z czasem robić widocznych punktów albo przepuszczać puchu. Czy spotkaliście się z tym, że haft komputerowy na kurtce puchowej powodował wychodzenie ociepliny przy szwach?

Odpowiedzi (3)

M
Marek 2026-07-01 13:59
Miałem kilka takich realizacji i przy cienkich puchówkach problem faktycznie potrafi wyjść, zwłaszcza przy gęstym hafcie albo większym wypełnieniu logo. Po czasie przy wkłuciach mogą pojawiać się drobne włókna ociepliny, a po praniu bywa to bardziej widoczne, choć nie zawsze od razu dramatycznie. Dużo zależy od samej tkaniny zewnętrznej i tego, czy kurtka ma pod spodem dodatkową warstwę stabilizującą. Przy małym, lekkim logo ryzyko jest mniejsze, ale ja zawsze najpierw sprawdzałem na jednej sztuce albo podobnym materiale. To ma być haft bezpośrednio na kurtce, czy na naszywce?
K
Klaudia 2026-07-01 21:31
Odpowiedź do Marek
Miałem kilka takich realizacji i przy cienkich puchówkach problem faktycznie potrafi wyjść, zwłaszcza przy gęstym hafcie albo większym wypełnieniu logo. Po czas
Marek, właśnie tego się obawiam przy tych cienkich modelach, bo logo ma być małe, ale dość zwarte. Miałeś większy problem przy naturalnym puchu czy przy syntetycznej ocieplinie?
K
Kasia 2026-07-03 19:07
Odpowiedź do Klaudia
Marek, właśnie tego się obawiam przy tych cienkich modelach, bo logo ma być małe, ale dość zwarte. Miałeś większy problem przy naturalnym puchu czy przy syntety
Klaudia, przy naturalnym puchu częściej widać pojedyncze „wyjścia” przez nakłucia, ale przy syntetyku też potrafi się zrobić problem, jeśli materiał jest bardzo cienki i haft mocno zbity. Dużo zależy od gęstości ściegu i podkładu, a nie tylko od samego rodzaju ociepliny.