Czy haft komputerowy na kurtce puchowej może powodować wychodzenie ociepliny przy szwach?

R
Renia_odNadrukow
· 2026-07-01 11:41
Mam zapytanie od klienta o małe logo haftowane na lekkich kurtkach puchowych i zastanawiam się, jak takie wykonanie zachowuje się w praktyce po kilku praniach i noszeniu. Materiał jest cienki, a w środku ocieplina, więc obawiam się, czy wkłucia igły nie zaczną z czasem robić widocznych punktów albo przepuszczać puchu. Czy spotkaliście się z tym, że haft komputerowy na kurtce puchowej powodował wychodzenie ociepliny przy szwach?

Odpowiedzi (9)

M
Marek 2026-07-01 13:59
Miałem kilka takich realizacji i przy cienkich puchówkach problem faktycznie potrafi wyjść, zwłaszcza przy gęstym hafcie albo większym wypełnieniu logo. Po czasie przy wkłuciach mogą pojawiać się drobne włókna ociepliny, a po praniu bywa to bardziej widoczne, choć nie zawsze od razu dramatycznie. Dużo zależy od samej tkaniny zewnętrznej i tego, czy kurtka ma pod spodem dodatkową warstwę stabilizującą. Przy małym, lekkim logo ryzyko jest mniejsze, ale ja zawsze najpierw sprawdzałem na jednej sztuce albo podobnym materiale. To ma być haft bezpośrednio na kurtce, czy na naszywce?
K
Klaudia 2026-07-01 21:31
Odpowiedź do Marek
Miałem kilka takich realizacji i przy cienkich puchówkach problem faktycznie potrafi wyjść, zwłaszcza przy gęstym hafcie albo większym wypełnieniu logo. Po czas
Marek, właśnie tego się obawiam przy tych cienkich modelach, bo logo ma być małe, ale dość zwarte. Miałeś większy problem przy naturalnym puchu czy przy syntetycznej ocieplinie?
K
Kasia 2026-07-03 19:07
Odpowiedź do Klaudia
Marek, właśnie tego się obawiam przy tych cienkich modelach, bo logo ma być małe, ale dość zwarte. Miałeś większy problem przy naturalnym puchu czy przy syntety
Klaudia, przy naturalnym puchu częściej widać pojedyncze „wyjścia” przez nakłucia, ale przy syntetyku też potrafi się zrobić problem, jeśli materiał jest bardzo cienki i haft mocno zbity. Dużo zależy od gęstości ściegu i podkładu, a nie tylko od samego rodzaju ociepliny.
K
Krawiec 2026-07-04 09:38
Przy cienkich puchówkach haft potrafi być problematyczny, bo każde wkłucie igły jednak narusza powłokę materiału. Nie zawsze od razu wychodzi puch, ale po praniu i ugniataniu kurtki mogą pojawić się drobne punkty albo pojedyncze włókna przy ściegu. Dużo zależy od gęstości haftu, rodzaju ociepliny i tego, czy logo trafia w komorę z puchem, czy w miejsce z dodatkową warstwą. Przy małym logo ryzyko jest mniejsze, ale jeśli projekt ma dużo wypełnienia, materiał może się ściągać i robić sztywną plamę. W praktyce lepiej wypadają proste hafty z małą liczbą wkłuć albo naszywki mocowane tak, żeby nie dziurawić dużej powierzchni kurtki. Spotkałem się też z tym, że na syntetycznej ocieplinie problem był prawie niewidoczny, a na naturalnym puchu pojedyncze piórka wychodziły już po kilku użyciach. Dobrze jest sprawdzić próbkę na podobnym materiale, bo sama nazwa „lekka kurtka puchowa” może oznaczać bardzo różne tkaniny. To ma być puch naturalny czy ocieplina syntetyczna?
D
DTFPro 2026-07-04 16:55
Tak, przy cienkiej kurtce puchowej haft może po czasie zostawiać punkty po wkłuciach i zdarza się, że w tych miejscach zaczyna wychodzić pojedynczy puch albo włókna ociepliny. Dużo zależy od gęstości haftu, rodzaju wypełnienia i tego, czy logo trafia w komorę z puchem, czy w miejsce mniej napięte. Przy małym, niezbyt zbitym logo zwykle nie ma dramatu, ale gęsty haft na cienkim materiale potrafi osłabić powłokę i po praniu problem staje się bardziej widoczny. Ja przy takich kurtkach raczej testowałbym próbkę albo rozważył naszywkę/transfer, jeśli klientowi zależy na trwałości. To ma być prawdziwy puch czy syntetyczna ocieplina?
F
FarbaSpec 2026-07-04 18:04
Tak, przy cienkich kurtkach puchowych haft może robić problem, bo każde wkłucie igły narusza tkaninę i tworzy mały kanał dla puchu albo włókien ociepliny. Dużo zależy od gęstości haftu, rodzaju materiału zewnętrznego i tego, czy pod spodem jest dodatkowa warstwa stabilizująca. Przy małym, lekkim logo zwykle da się to opanować, ale ciężki, zbity haft na cienkiej powłoce po praniu może zacząć pokazywać punkty wkłuć albo lekkie „pylenie” puchu. Ja przy takich kurtkach raczej sprawdziłbym próbkę na jednej sztuce i po praniu, zanim puści się całą serię. Jaki to typ ociepliny: naturalny puch czy syntetyk?
P
PrasaExpert 2026-07-09 18:40
Odpowiedź do FarbaSpec
Tak, przy cienkich kurtkach puchowych haft może robić problem, bo każde wkłucie igły narusza tkaninę i tworzy mały kanał dla puchu albo włókien ociepliny. Dużo
Też mam podobne obawy przy takich cienkich puchówkach, zwłaszcza gdy logo ma dużo wypełnienia i igła gęsto pracuje w jednym miejscu. FarbaSpec dobrze zwrócił uwagę na tkaninę i stabilizację, bo przy śliskim, cienkim materiale nawet mały haft może się później odznaczać albo puszczać pojedyncze włókna. Zastanawiam się jeszcze, czy chodzi o naturalny puch, czy syntetyczną ocieplinę?
H
HaftStudio 2026-07-08 21:15
Dużo zależy od samej kurtki i tego, czy to prawdziwy puch, czy syntetyczna ocieplina, bo cienkie pikowane materiały potrafią różnie reagować na wkłucia. Logo ma być haftowane bezpośrednio na kurtce czy na naszywce?
D
Damian 2026-07-12 14:50
Przy cienkich puchówkach haft potrafi robić problem, bo każde wkłucie narusza tkaninę i po czasie może być widać drobne punkty albo pojedyncze włókna/puch przy szwach, szczególnie po praniu. Dużo zależy od gęstości haftu i rodzaju wypełnienia, a klient dopuszcza np. naszywkę albo termotransfer zamiast haftu?