Czy haft komputerowy na koszulce polo może ściągać plisę z guzikami?

K
KasiaNaTamborku
· 2026-07-09 08:49
Dzień dobry, chciałabym zapytać o haft komputerowy wykonywany na koszulkach polo, szczególnie w pobliżu plisy z guzikami. Czy przy takim umiejscowieniu logo może dojść do ściągania materiału albo lekkiego przekręcania się przodu koszulki po praniu? Interesuje mnie, czy problem częściej wynika z samej dzianiny polo, czy raczej z gęstości haftu i wielkości projektu. Czy ktoś spotkał się z sytuacją, że haft wyglądał poprawnie po wykonaniu, ale po kilku użyciach zaczął deformować okolice zapięcia?

Odpowiedzi (5)

T
TechNadruk 2026-07-09 09:12
Samo położenie haftu przy plisie nie musi od razu ściągać koszulki, częściej wychodzi to przy zbyt gęstym lub dużym hafcie na elastycznej dzianinie polo. Dużo zależy też od podkładu i stabilizacji materiału podczas haftowania, a nie tylko od samej koszulki.
T
TuszIKawa 2026-07-09 17:54
Odpowiedź do TechNadruk
Samo położenie haftu przy plisie nie musi od razu ściągać koszulki, częściej wychodzi to przy zbyt gęstym lub dużym hafcie na elastycznej dzianinie polo. Dużo z
Też mam podobne odczucie, sama bliskość plisy raczej nie robi problemu, dopiero ciężki haft na miękkiej dzianinie potrafi ją pociągnąć. A logo było małe, czy raczej pełne i gęsto wyszyte?
M
MonikaR 2026-07-14 20:59
Odpowiedź do TechNadruk
Samo położenie haftu przy plisie nie musi od razu ściągać koszulki, częściej wychodzi to przy zbyt gęstym lub dużym hafcie na elastycznej dzianinie polo. Dużo z
Też mam takie doświadczenie, że samo miejsce przy guzikach nie jest problemem, tylko dopiero cięższy haft na bardziej miękkim polo potrafi po praniu lekko pociągnąć materiał. U mnie różnica była spora między małym logo a większym, gęsto wypełnionym znakiem — jak duże ma być to logo?
M
Maja 2026-07-09 18:33
Może mieć znaczenie i sama dzianina, i to, jak zbity jest haft, zwłaszcza jeśli logo jest blisko plisy. A chodzi o małe logo na piersi, czy większy haft zachodzący bliżej guzików?
K
Kolorysta 2026-07-10 15:14
To może zależeć i od dzianiny, i od samego haftu, zwłaszcza jeśli logo jest dość gęste albo wypada blisko plisy. Przy koszulkach polo materiał bywa elastyczny i po praniu potrafi inaczej pracować niż haft, więc lekkie ściąganie przodu jest możliwe. Dużo daje też to, jaki podkład był użyty pod haft i czy projekt nie ma zbyt dużych pełnych wypełnień. Jak duże ma być to logo i w jakiej odległości od guzików?