Czy haft komputerowy na cienkiej koszuli firmowej może usztywniać materiał i prześwitywać od spodu?
K
KasiaNaTamborku
Przygotowuję partię cienkich koszul firmowych z haftowanym logo na piersi i po próbce mam wątpliwość, czy taki efekt będzie dobrze wyglądał w codziennym noszeniu. Materiał jest dość lekki, a wokół haftu widać wyraźnie sztywniejszy fragment, który trochę inaczej układa się niż reszta koszuli. Od wewnętrznej strony prześwituje też podkład i przy jasnym materiale jest to zauważalne przy mocniejszym świetle. Klient pyta, czy po kilku praniach ta różnica będzie mniej widoczna, ale nie chcę zgadywać bez porównania z praktyką innych osób. Czy przy cienkich koszulach taki efekt jest normalny? Czy klienci często zwracają uwagę na spód haftu?
Odpowiedzi (10)
D
Damian
2026-07-10 08:37
Tak, przy cienkiej koszuli haft może usztywnić materiał, zwłaszcza jeśli logo ma dużo wypełnienia albo użyto grubszego podkładu. Przy jasnych tkaninach spód haftu też potrafi prześwitywać i wygląda to średnio, szczególnie w mocnym świetle. Czasem lepiej wychodzi mniejsze logo, rzadszy haft albo inna technika znakowania. Jaki kolor mają te koszule?
O
Olek
2026-07-10 08:40
Miałem podobnie przy cienkich koszulach oxford i niestety haft trochę zmienia pracę materiału. Im gęstsze logo i więcej wypełnienia, tym bardziej robi się taka sztywna „łatka” na piersi. Przy jasnej koszuli podkład od spodu też potrafi być widoczny, zwłaszcza pod światło albo gdy materiał lekko się naciągnie. U nas lepiej wyglądał mniejszy haft z mniej zbitym wzorem, a przy bardzo cienkich koszulach ostatecznie poszliśmy w inną technikę znakowania. Dużo zależy też od tego, czy hafciarnia dobrze dobierze podkład i czy potem go równo wytnie. Jeśli logo ma duże pełne pola, to na lekkiej tkaninie ten efekt będzie raczej trudny do ukrycia. Ja bym ocenił próbkę nie na stole, tylko na kimś, w normalnym świetle i po kilku ruchach, bo wtedy od razu widać, czy to przeszkadza. Jak duże jest to logo na piersi?
B
Basia
2026-07-10 09:48
Odpowiedź do Olek
Miałem podobnie przy cienkich koszulach oxford i niestety haft trochę zmienia pracę materiału. Im gęstsze logo i więcej wypełnienia, tym bardziej robi się taka
Olek dobrze to ujął, przy cienkiej koszuli haft potrafi zachowywać się jak osobny, sztywniejszy element. Dużo zależy od samego projektu logo, bo pełne wypełnienia i małe detale nabijają sporo nici w jednym miejscu. Wtedy materiał na piersi nie pracuje już tak swobodnie i po praniu albo prasowaniu może być to jeszcze bardziej widoczne. Przy jasnych koszulach dochodzi temat podkładu od spodu, który przy mocniejszym świetle albo gdy koszula lekko przylega do ciała może prześwitywać. Czasem pomaga zmniejszenie gęstości haftu, uproszczenie logo albo użycie cieńszego podkładu, ale przy bardzo lekkiej tkaninie cudów nie ma. Do takich koszul czasem lepiej wygląda mały haft konturowy niż pełna naszyta plama koloru. Jeśli logo ma być większe i mocno wypełnione, efekt sztywnej łatki raczej będzie trudny do uniknięcia. Jak duże jest to logo w centymetrach?
G
GrafikPrasowy
2026-07-10 09:15
Tak, przy cienkiej koszuli to dość częsty efekt, zwłaszcza jeśli logo ma gęste wypełnienie albo użyto grubszego podkładu stabilizującego. Haft zawsze trochę usztywnia miejsce, bo dochodzi nić, naprężenie i warstwa od spodu, a na jasnych tkaninach podkład potrafi być widoczny pod światło. Czasem pomaga zmniejszenie gęstości haftu, uproszczenie znaku albo dobranie cieńszego, odrywanego/wycinanego podkładu w kolorze bliższym koszuli. Przy bardzo lekkim materiale lepiej sprawdza się małe logo bez dużych pól wypełnienia. Jak duże jest to logo i czy ma pełne tło haftowane nicią?
A
Adrian
2026-07-10 09:26
Odpowiedź do GrafikPrasowy
Tak, przy cienkiej koszuli to dość częsty efekt, zwłaszcza jeśli logo ma gęste wypełnienie albo użyto grubszego podkładu stabilizującego. Haft zawsze trochę usz
Zgadzam się z GrafikPrasowy, miałem podobnie przy białych koszulach z lekkiej bawełny: samo logo wyglądało dobrze, ale przy noszeniu ten fragment na piersi układał się sztywniej i od środka było widać podkład. U mnie trochę pomogło zmniejszenie wypełnienia haftu i test na materiale docelowym, a nie tylko na próbce zbliżonej gramatury.
T
TestKolorow
2026-07-10 13:34
Sam haft nie zawsze musi mocno usztywniać koszulę, ale przy cienkiej tkaninie bardzo często widać różnicę, zwłaszcza jeśli logo ma gęste wypełnienie albo użyto grubszego podkładu. To, co prześwituje od spodu, może być właśnie stabilizatorem albo jego resztką, więc nie brałbym tego od razu za wadę wykonania, tylko raczej za efekt połączenia haftu z lekkim materiałem. Przy jasnych koszulach czasem lepiej wypada mniejsze logo, rzadszy ścieg albo inna technika znakowania. Jaki to materiał i jak duże jest logo?
D
DrukarniaX
2026-07-10 14:34
Odpowiedź do TestKolorow
Sam haft nie zawsze musi mocno usztywniać koszulę, ale przy cienkiej tkaninie bardzo często widać różnicę, zwłaszcza jeśli logo ma gęste wypełnienie albo użyto
Zgadzam się z TestKolorow, przy cienkiej koszuli bardziej wychodzi nie sam fakt haftu, tylko gęstość wzoru, liczba wkłuć i rodzaj podkładu od spodu. Przy jasnym materiale taki stabilizator potrafi być widoczny, więc przy logo na piersi sprawdziłbym jeszcze próbkę z rzadszym haftem albo innym podkładem.
K
Kolorysta
2026-07-10 16:18
A jaki to dokładnie materiał i gramatura koszuli? Przy cienkich tkaninach sporo zależy też od wielkości logo, gęstości haftu i rodzaju podkładu użytego pod spodem.
N
NadrukPlus
2026-07-21 17:17
To nie musi być wada samego haftu, raczej kwestia dobrania podkładu, gęstości ściegu i wielkości logo do tak cienkiej tkaniny. Przy lekkiej koszuli usztywnienie wokół haftu jest dość normalne, ale jeśli fragment mocno się odznacza albo prześwituje od środka, to efekt może być kiepski w codziennym noszeniu, szczególnie na jasnym materiale. Czasem lepiej wychodzi mniejsze logo, rzadszy haft albo inna technika znakowania, np. nadruk czy naszywka na bardzo delikatnym materiale. Jaki to skład koszuli i czy logo ma dużo wypełnienia?
K
Krawiec
2026-07-23 21:07
Tak, przy cienkiej koszuli haft może usztywniać materiał, zwłaszcza jeśli logo ma gęste wypełnienie albo użyto mocniejszego podkładu stabilizującego. Przy jasnych tkaninach podkład od spodu też potrafi prześwitywać, więc dobrze sprawdzić lżejszy podkład, mniejszą gęstość haftu albo wersję logo z mniejszą powierzchnią wypełnienia.