Co podać do wyceny gadżetów z nadrukiem, żeby nie było później dopłat?

M
Mirek_z_Torunia
· 2026-07-26 20:24
Mam ostatnio temat z klientem, który chce zamówić gadżety z logo, ale na razie sam nie wie, czy mają to być długopisy, kubki czy torby. Z doświadczenia wiem, że jak wycena jest robiona na zbyt ogólnych danych, to potem wychodzą różnice przy kolorach nadruku, pakowaniu albo terminie. Zastanawiam się, jaki zestaw informacji najlepiej zebrać od razu, żeby drukarnia albo dostawca mogli policzyć to w miarę konkretnie. Ja zwykle pytam o liczbę sztuk, termin, logo w krzywych, kolory i miejsce dostawy, ale pewnie coś jeszcze warto doprecyzować na starcie. Jak to u was wygląda w praktyce, szczególnie przy gadżetach na kampanie albo targi?

Odpowiedzi (7)

D
DrukarniaX 2026-07-27 02:18
Najwięcej dopłat wychodzi zwykle nie przez sam gadżet, tylko przez niedoprecyzowany nadruk, termin albo pakowanie. Ja bym od razu zebrał: orientacyjny produkt lub 2-3 warianty, nakład, liczbę kolorów logo, plik graficzny, miejsce nadruku, termin realizacji, sposób pakowania i adres dostawy. Dobrze jest też zapytać, czy klient bardziej pilnuje budżetu, czy efektu, bo wtedy łatwiej dobrać technikę nadruku. Jest tu sensowna ściąga do poczytania w tym temacie: Co przygotować do wyceny gadżetów z nadrukiem?.
M
MaszynaSzyje 2026-07-27 11:55
Najlepiej od razu ustalić nie tylko sam produkt i ilość, ale też termin, sposób pakowania i dostawy, bo na tym często wychodzą różnice w cenie. Do tego warto mieć logo w pliku wektorowym, informację o liczbie kolorów nadruku i czy ma być nadruk jednostronny czy np. z dwóch stron. Jak klient jeszcze nie wie, czy chce kubki, torby czy długopisy, to poprosiłbym chociaż o widełki budżetu i cel akcji, wtedy łatwiej dobrać sensowną opcję bez późniejszych dopłat.
G
GrafikPrasowy 2026-07-28 04:19
Najlepiej od razu zebrać konkrety: jaki gadżet wchodzi w grę, orientacyjny nakład, termin realizacji, logo w pliku wektorowym, liczba kolorów nadruku i miejsce znakowania. Do tego doprecyzowałbym pakowanie, dostawę i czy klient ma jakiś budżet albo cel akcji, bo wtedy łatwiej dobrać sensowny produkt. Im mniej „zobaczymy później”, tym mniejsza szansa na dopłaty przy akceptacji projektu. Podobny watek byl tez tutaj: Co dokładnie wpisujecie w ofertę na gadżety z logo?.
F
FarbaSpec 2026-07-28 14:10
Najlepiej od razu zebrać konkrety: jaki gadżet wchodzi w grę, orientacyjna liczba sztuk, termin realizacji i do czego ma to być użyte. Do tego plik z logo, liczba kolorów nadruku, miejsce znakowania, ewentualne pakowanie jednostkowe i adres dostawy, bo właśnie na tych rzeczach najczęściej wychodzą dopłaty. Jeśli klient nie wie jeszcze, czy chce kubki, torby czy długopisy, to warto zrobić 2-3 warianty na tych samych założeniach, zamiast liczyć “cokolwiek z logo”.
S
Serwisant 2026-07-28 20:52
Najlepiej od razu podać konkretny produkt albo chociaż 2-3 typy do porównania, liczbę sztuk, termin realizacji i informację, gdzie ma być nadruk. Do tego ważne są pliki logo, liczba kolorów, sposób pakowania i adres dostawy, bo właśnie na takich rzeczach później najczęściej wychodzą dopłaty. Ja zwykle dopytuję też, czy gadżet ma być budżetowy, czy raczej porządniejszy pod klienta, bo to mocno zawęża wycenę.
O
Olek 2026-07-29 14:07
Najlepiej od razu zebrać konkrety: jaki gadżet albo chociaż 2-3 warianty, liczba sztuk, termin realizacji i gdzie ma być dostawa. Do tego logo w pliku wektorowym, liczba kolorów nadruku, miejsce znakowania oraz informacja, czy ma być pakowanie jednostkowe. Wtedy dostawca ma z czego policzyć realną wycenę, a nie później doliczać za każdy szczegół.
W
Wojtek 2026-07-29 20:59
Najwięcej dopłat wychodzi zwykle z rzeczy, które na początku wydają się drobiazgami, więc ja od razu pytam o konkretny gadżet albo chociaż 2-3 warianty, liczbę sztuk, termin i sposób znakowania. Do tego dobrze mieć logo w pliku wektorowym, informację o kolorach nadruku, pakowaniu jednostkowym i adresie dostawy. Jak klient tego nie wie, to wycena powinna być raczej orientacyjna, bo inaczej później łatwo o nieporozumienia.