Logo na długopisie: korpus, klips czy bok?
E
Ela_od_nitek
Mam do przygotowania prosty projekt nadruku na długopisy reklamowe i zastanawiam się, gdzie najlepiej dać logo, żeby faktycznie było widoczne, a nie tylko poprawnie naniesione. Korpus wydaje się najbezpieczniejszy, ale przy niektórych modelach logo wypada dokładnie tam, gdzie trzyma się palce, więc po chwili używania prawie go nie widać. Klips kusi, bo jest na wierzchu, gdy długopis leży w kieszeni albo notesie, ale pole nadruku jest małe i przy dłuższej nazwie robi się ciasno. Strona przy klipsie wygląda dobrze na wizualizacji, tylko mam wrażenie, że w dłoni często chowa się pod palcami albo obraca do środka. Strona przeciwna do klipsa daje więcej miejsca, ale nie wiem, czy nie będzie mniej zauważalna, gdy długopis leży na biurku. Jak to rozwiązujecie w praktyce przy zwykłych plastikowych długopisach z logo firmy?
Odpowiedzi (4)
D
Darek
2026-08-02 04:37
Moim zdaniem przy długopisach najpierw warto sprawdzić, jak faktycznie układa się dłoń na konkretnym modelu, bo sam „korpus” nie zawsze oznacza dobrą widoczność. Klips jest widoczny w kieszeni czy przy notesie, ale przy małym logo łatwo traci czytelność, więc do prostych znaków może być OK, a przy dłuższej nazwie już gorzej. Do poczytania jest też ten materiał: Gdzie umieścić logo na długopisie reklamowym?, bo sensownie porównuje korpus, klips i strony względem klipsa. Ja zwykle wybierałbym bok korpusu po stronie przeciwnej do chwytu, jeśli pole nadruku na to pozwala.
M
MonikaR
2026-08-02 20:20
Ja zwykle wybierałabym korpus, ale raczej po stronie przeciwnej do miejsca chwytu, bo wtedy logo nie znika od razu pod palcami i ma sensowną powierzchnię do czytania. Klips jest fajny, jeśli długopis ma być widoczny w notesie czy kieszeni, tylko nadruk bywa tam mały i mniej czytelny. Strona przy klipsie wygląda dobrze „na ekspozycji”, ale w codziennym użyciu często się obraca, więc dla mnie najbezpieczniejszy jest bok/korpus ustawiony tak, żeby logo nie trafiało pod palce.
S
Serwisant
2026-08-03 12:57
Najbardziej uniwersalny jest nadruk na korpusie po stronie przeciwnej do klipsa, bo zwykle ma najwięcej miejsca i logo da się zrobić czytelne. Klips faktycznie dobrze wygląda, gdy długopis jest w kieszeni albo przypięty do notesu, ale powierzchnia jest mała, więc nadaje się raczej na prosty znak niż pełne logo. Przy stronie przy klipsie trzeba uważać, bo część nadruku potrafi ginąć wizualnie przy samym klipsie, a w miejscu chwytu logo szybko przestaje być widoczne podczas pisania. Podobny watek byl tez tutaj: Co podać do wyceny gadżetów z nadrukiem, żeby nie było później dopłat?.
S
SublimacjaLab
2026-08-04 06:43
Najbardziej uniwersalny jest korpus, ale faktycznie warto sprawdzić, czy nadruk nie wypada w miejscu chwytu, bo wtedy widoczność szybko spada. Klips dobrze działa przy krótkim logo albo nazwie, zwłaszcza gdy długopis nosi się w notesie czy kieszeni, ale pole nadruku jest małe. Moim zdaniem najlepszy kompromis to strona przy klipsie albo lekko obok niego: logo jest widoczne, gdy długopis leży na biurku, a jednocześnie mniej koliduje z palcami niż nadruk dokładnie na środku korpusu.