Czy haft komputerowy na cienkiej koszuli firmowej może marszczyć materiał i prześwitywać od spodu?
A
AdamW
Dzień dobry, chciałbym zapytać o wykonanie haftu komputerowego na cienkich koszulach firmowych z dość lekkiej tkaniny. Czy przy logo umieszczonym na piersi może pojawić się marszczenie materiału albo widoczne odkształcenie po praniu i prasowaniu? Interesuje mnie również, czy podkład lub nitki od spodu mogą prześwitywać przez jasną koszulę i wyglądać nieestetycznie w codziennym użytkowaniu. Czy przy takim materiale ryzyko jest większe niż przy grubszej odzieży roboczej?
Odpowiedzi (9)
D
DTFPro
2026-08-25 22:45
Z mojego doświadczenia na cienkich jasnych koszulach haft potrafi lekko ściągnąć materiał, szczególnie przy gęstym logo, a od spodu czasem przebija podkład albo ciemniejsze nitki. Dużo zależy od gramatury tkaniny i wielkości haftu, jakie mniej więcej ma być to logo?
Z
Znakowanie24
2026-08-26 07:11
Odpowiedź do DTFPro
Z mojego doświadczenia na cienkich jasnych koszulach haft potrafi lekko ściągnąć materiał, szczególnie przy gęstym logo, a od spodu czasem przebija podkład albo
Też spotkałem się z tym, o czym pisze DTFPro, zwłaszcza przy jasnych, cienkich koszulach i logo z dużą ilością wypełnienia. Czasem sam haft wygląda dobrze na początku, ale po kilku praniach materiał wokół zaczyna lekko pracować i robi się takie delikatne falowanie. Przy białej lub błękitnej koszuli znaczenie ma też kolor podkładu i nici od spodu, bo przy cienkiej tkaninie potrafią być widoczne bardziej, niż się zakładało. Jakiej wielkości ma być logo na piersi?
T
TestKolorow
2026-08-25 22:49
Tak, na cienkiej koszuli haft może lekko ściągać materiał, zwłaszcza jeśli logo ma duże wypełnienia albo jest gęsto wyszywane. Dużo zależy od stabilizacji od spodu, naprężenia nici i samego projektu, bo delikatna tkanina gorzej znosi ciężki haft niż np. polo czy bluza. Przy jasnych koszulach podkład i nitki od spodu faktycznie mogą być widoczne, szczególnie po praniu, gdy materiał mocniej przylega. Przy takim materiale często lepiej sprawdza się mniejsze, mniej zbite logo albo inna technika znakowania. Jak duże ma być logo na piersi i czy jest mocno wypełnione kolorem?
I
Iwona
2026-08-25 22:54
Odpowiedź do TestKolorow
Tak, na cienkiej koszuli haft może lekko ściągać materiał, zwłaszcza jeśli logo ma duże wypełnienia albo jest gęsto wyszywane. Dużo zależy od stabilizacji od sp
Zgadzam się z TestKolorow, przy cienkiej jasnej koszuli problemem bywa nie sam haft, tylko zbyt ciężki projekt i źle dobrany podkład, który może potem lekko falować albo prześwitywać od środka. Jeśli logo ma dużo pełnych pól, rozważyłbym uproszczenie wzoru albo próbkę na tej samej tkaninie; jaki rozmiar ma mieć haft na piersi?
P
PloterPro
2026-08-26 07:05
Tak, przy cienkiej jasnej koszuli haft może lekko ściągać materiał, zwłaszcza jeśli logo ma dużą gęstość ściegu albo drobne wypełnienia, a od spodu czasem widać podkład lub nitki. Przy takich koszulach dużo zależy od projektu logo, rodzaju podkładu i próby na konkretnej tkaninie; logo ma być pełne, czy raczej proste konturowe?
D
Darek
2026-08-26 07:17
Tak, przy cienkiej koszuli haft na piersi może lekko ściągać materiał, szczególnie jeśli logo ma dużo wypełnienia albo drobnych detali. Od spodu zwykle daje się podkład stabilizujący i na jasnej, cienkiej tkaninie może być trochę widoczny, zwłaszcza pod światło. Dużo zależy od gramatury koszuli, wielkości haftu i tego, czy projekt da się uprościć, np. zrobić mniej gęsty haft albo mniejszy znak. Jaki rozmiar ma mieć logo na piersi?
F
FarbaSpec
2026-08-26 09:04
Tak, przy cienkiej jasnej koszuli haft na piersi może lekko ściągać materiał, zwłaszcza jeśli logo ma dużo wypełnień albo jest zbyt gęsto wyszyte. Od spodu podkład i nitki też mogą być widoczne, więc dużo zależy od projektu, gramatury tkaniny i dobrania odpowiedniego stabilizatora; jaki rozmiar ma mieć logo?
Z
Zosia
2026-08-26 09:29
Z mojego doświadczenia na cienkich koszulach haft potrafi lekko ściągnąć materiał, zwłaszcza gdy logo ma dużo wypełnienia i jest dość gęste. Na jasnych tkaninach spód też bywa widoczny, szczególnie jeśli podkład jest grubszy albo nitki są ciemniejsze. U nas lepiej wyglądały mniejsze logotypy z prostszym haftem, a przy większych znakach po kilku praniach było już widać delikatne falowanie wokół wzoru. Jaki rozmiar ma mieć logo na piersi?
P
PrasaExpert
2026-08-30 07:08
Z mojego doświadczenia na cienkiej, jasnej koszuli haft na piersi potrafi lekko ściągnąć materiał, szczególnie przy gęstym logo, a od spodu podkład bywa widoczny po prasowaniu albo w mocniejszym świetle. Dużo zależy od wielkości i wypełnienia znaku, masz logo bardziej pełne czy raczej sam kontur?