Czy haft komputerowy na ekoskórze może popękać albo zostawić trwałe dziury?

P
Piotr_z_Torunia
· 2026-09-01 16:49
Mam zapytanie od klienta o nieduże logo haftowane na elementach z ekoskóry, prawdopodobnie na organizerach albo metkach wszywanych do produktu. Materiał wygląda dość sztywno i mam obawę, że po przebiciu igłą może zostać perforacja, która z czasem zacznie pękać przy zginaniu. Chodzi o haft raczej prosty, ale z kilkoma gęstszymi miejscami w napisie. Nie chciałbym obiecać czegoś, co po kilku tygodniach użytkowania zacznie się rozchodzić wokół ściegu. Jaką grubość ekoskóry mieliście przy takich realizacjach? Czy po czasie pojawiały się pęknięcia?

Odpowiedzi (3)

N
NadrukPlus 2026-09-01 18:24
Miałem podobny przypadek przy metkach z ekoskóry i problemem nie był sam haft, tylko gęstość wkłuć w jednym miejscu. Jeśli logo ma cienki napis i dużo ściegów blisko siebie, materiał potrafi się zachować jak po perforacji, zwłaszcza gdy potem jest zginany. Na sztywniejszej ekoskórze dziurki po igle zostają już na stałe, więc prucie albo poprawki praktycznie odpadają. U mnie lepiej sprawdzały się prostsze wersje logo, rzadsze wypełnienie i cieńsza igła, ale i tak robiłem najpierw próbę na tym samym materiale. Raz klient dał miękką ekoskórę i haft trzymał się dobrze, a innym razem na twardszej po kilku zgięciach zaczęły być widoczne mikropęknięcia przy gęstym fragmencie. Dużo zależy też od podkładu i od tego, czy element będzie tylko ozdobą, czy będzie stale pracował. Przy małym logo bardziej uważałbym na napis niż na prosty symbol. Masz możliwość dostać kawałek dokładnie tej ekoskóry na próbę?
K
Krzys 2026-09-02 10:58
Dużo zależy od samej ekoskóry, bo jedne powłoki znoszą igłę całkiem dobrze, a inne po gęstszym ściegu robią się jak perforowane. Czy masz możliwość sprawdzić na odpadzie tego konkretnego materiału, zwłaszcza w miejscu gdzie będzie zgięcie?
K
Krawiec 2026-09-11 16:36
Odpowiedź do Krzys
Dużo zależy od samej ekoskóry, bo jedne powłoki znoszą igłę całkiem dobrze, a inne po gęstszym ściegu robią się jak perforowane. Czy masz możliwość sprawdzić na
Krzysiek dobrze zwrócił uwagę na ten konkretny materiał, bo przy ekoskórze sama nazwa niewiele mówi. Miałem przypadki, że na jednym kawałku haft wyglądał normalnie, a na innym po kilku przejściach igły robiła się wyraźna linia osłabienia. Przy małym logo problemem nie musi być sam haft, tylko zagęszczenie w literach, zwłaszcza jeśli napis jest drobny i ściegi wchodzą blisko siebie. Na metce wszywanej, która pracuje przy zginaniu, ta perforacja może się później pokazać bardziej niż od razu po wykonaniu. Ja bym mocno ograniczył gęstość, unikał zbyt małych detali i nie dawał podkładów „na zapas”, bo to tylko dokłada kolejnych dziur. Dobrze też sprawdzić cieńszą igłę i zrobić próbę nie tylko wizualną, ale też kilka razy zagiąć materiał w tym samym miejscu. Jeśli po próbie powłoka zacznie bieleć albo pękać przy otworach, to klientowi lepiej od razu pokazać alternatywę typu naszywka albo tłoczenie. Czy to logo ma być bezpośrednio na organizerze, czy na osobnej metce wszywanej później?