Kiedy ekologiczna odzież z logo faktycznie ma sens?

T
Tomek_84
· 2026-09-05 13:46
Mam ostatnio temat od klienta, który chce zamówić koszulki i bluzy z logo, ale koniecznie z materiałów ekologicznych. Niby brzmi dobrze, tylko zastanawiam się, gdzie jest granica między sensownym wyborem a dopłacaniem za hasło, którego odbiorca i tak nie zauważy. Przy większym nakładzie różnica w cenie robi się już konkretna, a dochodzi jeszcze pytanie o trwałość nadruku, certyfikaty i to, czy sama odzież po kilku praniach nadal będzie wyglądała przyzwoicie. Z mojego punktu widzenia ma to sens, jeśli marka rzeczywiście komunikuje takie wartości i rozdaje te rzeczy ludziom, którzy będą ich używać, a nie wrzucać do szafy. Ciekawi mnie, czy przy takich zleceniach bardziej patrzycie na materiał i certyfikaty, czy jednak na praktyczność, koszt i ryzyko greenwashingu.

Odpowiedzi (3)

S
Serwisant 2026-09-06 00:03
Moim zdaniem ekologiczna odzież z logo ma sens wtedy, gdy pasuje do firmy i będzie faktycznie używana, a nie rozdana na siłę na eventach. Lepiej dopłacić do dobrej bawełny czy certyfikatu, jeśli bluza przetrwa kilka sezonów, niż kupić „eko” koszulkę, która po trzech praniach wygląda słabo. Jest tu niezły materiał do poczytania: Kiedy ekologiczna odzież z logo ma sens dla marki?, bo porządkuje temat kosztu, trwałości i greenwashingu. Kluczowe pytanie brzmi: czy odbiorca doceni tę jakość, czy tylko zobaczy kolejny gadżet z logo?
K
Klaudia 2026-09-06 15:53
Odpowiedź do Serwisant
Moim zdaniem ekologiczna odzież z logo ma sens wtedy, gdy pasuje do firmy i będzie faktycznie używana, a nie rozdana na siłę na eventach. Lepiej dopłacić do dob
Dokładnie, sama metka „eko” niewiele daje, jeśli potem taka koszulka ląduje na dnie szafy albo po kilku praniach wygląda słabo. Ja bym patrzyła najpierw na to, czy odbiorcy realnie będą to nosić i czy jakość idzie w parze z ceną. Certyfikaty są ważne, ale dopiero razem z trwałym materiałem i sensownym projektem logo robią z tego coś więcej niż tylko marketingowe hasło. Podobny watek byl tez tutaj: Co dokładnie wpisujecie w ofertę na gadżety z logo?.
D
DobryPapier 2026-09-07 10:00
Moim zdaniem ma to sens wtedy, gdy pasuje do marki i odbiorcy, a nie jest tylko dopiskiem w briefie. Jeśli firma komunikuje odpowiedzialność i faktycznie będzie używać tych ubrań dłużej niż na jedną akcję, warto dopłacić za lepszy materiał, certyfikaty i porządny nadruk. Przy jednorazowych koszulkach rozdawanych masowo łatwo wpaść w greenwashing, bo ekologiczna metka nie uratuje słabej jakości ani rzeczy, która po chwili ląduje w szafie albo koszu.