Czy haft komputerowy na rozciągliwej koszulce sportowej może ściągać materiał?

M
MarcinK
· 2026-09-10 19:29
Chcę zamówić haft komputerowy z małym logo na elastycznych koszulkach sportowych, które są dość cienkie i mocno pracują podczas ruchu. Zależy mi na trwałym znakowaniu, ale obawiam się, że gęsty haft usztywni miejsce na piersi, zacznie ściągać dzianinę albo będzie nieprzyjemny od wewnątrz. Koszulki mają być regularnie używane na treningach i często prane. Czy przy takim materiale logo może się z czasem odkształcić? Czy haft będzie ograniczał rozciągliwość koszulki?

Odpowiedzi (7)

A
Atryk 2026-09-10 20:16
Tak, przy cienkiej i mocno rozciągliwej dzianinie zbyt gęsty haft może usztywnić miejsce, marszczyć materiał i ocierać od środka. Dużo zależy od lekkiego projektu, odpowiedniego podkładu stabilizującego i wykonania próby na tej konkretnej koszulce.
O
Ola 2026-09-11 08:13
Odpowiedź do Atryk
Tak, przy cienkiej i mocno rozciągliwej dzianinie zbyt gęsty haft może usztywnić miejsce, marszczyć materiał i ocierać od środka. Dużo zależy od lekkiego projek
Dokładnie, przy takiej dzianinie kluczowe są mała gęstość ściegów i dobrze dobrany, miękki stabilizator, bo inaczej logo może ściągać materiał i uwierać podczas treningu. Próbka na jednej koszulce pokaże też, jak haft zachowa się po kilku praniach.
K
Krawiec 2026-09-11 09:04
Odpowiedź do Ola
Dokładnie, przy takiej dzianinie kluczowe są mała gęstość ściegów i dobrze dobrany, miękki stabilizator, bo inaczej logo może ściągać materiał i uwierać podczas
Też mam takie doświadczenie – przy cienkiej, elastycznej koszulce zbyt gęsty haft potrafi wyraźnie ściągnąć materiał i zrobić sztywną „łatę” na piersi. Miękki stabilizator i lekkie, niewielkie logo robią sporą różnicę, także pod względem komfortu od środka. U mnie próbna sztuka po kilku praniach pokazała więcej niż sam wygląd haftu zaraz po wykonaniu. Jak duże ma być to logo?
M
MaszynaSzyje 2026-09-10 21:26
Tak, przy cienkiej i mocno elastycznej dzianinie zbyt gęsty haft może usztywnić miejsce, marszczyć materiał i obcierać od spodu. Dużo zależy od lekkiego projektu, odpowiedniego podkładu stabilizującego i próby na jednej koszulce przed całym zamówieniem.
O
Olek 2026-09-19 13:27
Odpowiedź do MaszynaSzyje
Tak, przy cienkiej i mocno elastycznej dzianinie zbyt gęsty haft może usztywnić miejsce, marszczyć materiał i obcierać od spodu. Dużo zależy od lekkiego projekt
Też mam obawy, że przy tak cienkiej dzianinie nawet małe logo może zrobić sztywną łatę albo zacząć marszczyć materiał po kilku praniach. Czy rodzaj nici i stabilizatora dobiera się też do stopnia rozciągliwości koszulki? I jaki rozmiar oraz liczbę ściegów miałoby mieć to logo?
D
Damian 2026-09-11 09:29
Przy cienkiej, mocno elastycznej dzianinie gęsty haft faktycznie może usztywnić i lekko ściągać materiał, sporo zależy jednak od podkładu i liczby ściegów. Jaki jest skład koszulek i mniej więcej jaki rozmiar ma mieć logo?
D
Drukarniarz 2026-09-12 09:31
Tak, przy cienkiej i mocno rozciągliwej dzianinie haft może ściągać materiał, szczególnie jeśli logo ma duże, gęsto wypełnione pola. Sporo zależy od odpowiedniego podkładu stabilizującego, naprężenia nici i samego projektu haftu. Dobrze sprawdzają się małe wzory z mniejszą liczbą wypełnień, bez dużych jednolitych powierzchni. Trzeba też uważać, żeby podczas haftowania koszulka nie była zbyt mocno naciągnięta na tamborku, bo po zdjęciu materiał wróci do swojego kształtu i może się pomarszczyć. Od środka haft faktycznie może drażnić skórę, ale można go osłonić miękką warstwą ochronną. Przy częstym praniu dobrze wykonany haft jest trwały, choć samo miejsce znakowania będzie mniej elastyczne niż reszta koszulki. Poprosiłbym wykonawcę o próbę na jednej sztuce albo skrawku tego samego materiału. Jak duże ma być logo i czy zawiera dużo pełnych, wypełnionych elementów?