DTG: poziome pasy (banding) w nadruku na czarnych koszulkach — skąd to się bierze?
P
PrasaTermiczna
Prowadzę małą pracownię nadruku i odzieży reklamowej (jednoosobowa działalność) i od kilku tygodni trafiam na problem z DTG, którego nie umiem zrozumieć. Na czarnych koszulkach 100% bawełna, szczególnie przy tłach i gradientach, pojawiają się delikatne poziome prążki, jakby „pasy” w równych odstępach. Co dziwne, na części sztuk z tej samej partii materiału nadruk wychodzi gładko, a na innych widać banding od razu po wydruku i po utrwaleniu dalej zostaje. Plik jest ten sam, a w podglądzie rastra nie widzę nic, co wyglądałoby jak linie. Dysze na teście wyglądają w porządku, a mimo to prążki potrafią wyjść na większych, jednolitych kolorach. Jestem na etapie realizacji pierwszych stałych zleceń dla lokalnych firm i mam teraz zamówienie na ok. 220 sztuk za ~16 tys. zł, więc zależy mi na zrozumieniu przyczyny. Z czego najczęściej biorą się takie poziome pasy w DTG na czerni i jak w ogóle odróżnić, czy to problem z drukiem, z podkładem białym, czy z samą koszulką?
Odpowiedzi (10)
A
Atryk
2026-02-22 10:33
Brzmi jak klasyczny banding od niestabilnego podawania atramentu albo „falowania” białego podkładu/przedsuszu na czarnym, zwłaszcza jeśli pasy wychodzą w równych odstępach i tylko na części sztuk z tej samej partii. Na jakiej drukarce pracujesz i czy prążki mają zawsze ten sam rozstaw niezależnie od grafiki?
K
Klaudia
2026-02-22 19:24
Odpowiedź do Atryk
Brzmi jak klasyczny banding od niestabilnego podawania atramentu albo „falowania” białego podkładu/przedsuszu na czarnym, zwłaszcza jeśli pasy wychodzą w równyc
Też mi to bardziej wygląda na coś mechanicznego po osi przesuwu (enkoder/napęd/leading) niż na samo podawanie atramentu, bo stały odstęp pasów i to, że wychodzi tylko na części sztuk, często wiąże się z różnicą w wysokości/„pofalowaniu” koszulki po pretreacie i przedsuszu na czarnym. Masz te prążki zawsze w tym samym miejscu nadruku względem stołu, czy „idą” razem z grafiką?
D
Damian
2026-02-22 10:45
U mnie podobne poziome pasy na czarnych wychodziły najczęściej przy nierównym podaniu/pre-sprayu albo minimalnie krzywo ułożonej koszulce na platnie (czasem też pomagało lekkie spowolnienie przejazdu i sprawdzenie enkodera/napędu, bo banding potrafi się pojawić falami). Jakiego pre-treatu używasz i czy banding widać głównie w białym podkładzie, czy też w samych kolorach na wierzchu?
P
PrasaExpert
2026-02-22 10:50
Miałem bardzo podobny „banding” na czarnych 100% bawełna i u mnie to najczęściej nie była jedna przyczyna, tylko zbieg kilku drobiazgów. Najbardziej zdradliwe okazało się podsuszenie/utwardzenie podkładu: jak raz był minimalnie bardziej „skórkowy”, a raz bardziej wilgotny, to przy tłach i przejściach zaczynały wychodzić równe pasy, mimo że plik ten sam. Druga rzecz to sam plater i docisk – jak koszulka leży choć minimalnie nierówno albo materiał ma inną „miękkość” na sztuce, głowica jedzie na trochę innej wysokości i w czerni od razu widać rytm przejazdów. Zdarzyło mi się też, że prążki pojawiały się falami, kiedy w drukarce zaczynało brakować stabilności w podawaniu (taki efekt jak przy lekko przytkanych dyszach albo mikroprzerywaniu podczas przelotów), a po czyszczeniu i kalibracji bidirectional robiło się dużo lepiej. Czasem winna była sama koszulka: różnice w aprecie/drobiźnie splotu między sztukami z jednej paczki potrafią dać inny „chwyt” podkładu i potem kolor kładzie się nierówno. U mnie pomagało też ujednolicenie wilgotności w pomieszczeniu, bo przy suchym powietrzu tusz i pretreat zachowywały się bardziej kapryśnie i pasy wracały częściej. Jak to u Ciebie wygląda: banding jest bardziej widoczny w jednym kierunku druku (tylko w jednym przebiegu) czy niezależnie od orientacji grafiki?
D
DobryPapier
2026-02-22 11:10
Odpowiedź do PrasaExpert
Miałem bardzo podobny „banding” na czarnych 100% bawełna i u mnie to najczęściej nie była jedna przyczyna, tylko zbieg kilku drobiazgów. Najbardziej zdradliwe o
Też mam wrażenie, że przy czarnych koszulkach ten efekt rzadko ma jedną przyczynę i to, co piszesz o różnicach w podsuszeniu podkładu, mocno się u mnie pokrywało z rzeczywistością. Jak podkład raz „złapał skórkę”, a raz został minimalnie bardziej mokry, to przy tłach i gradientach od razu wychodziły równe prążki, mimo że plik był ten sam. U mnie dochodziły do tego drobne wahania w podawaniu materiału (naciąg/pozycja na pladnie) i czasem po prostu inna „chłonność” sztuki z tej samej partii, jakby wykończenie tkaniny było nierówne. Na jakim etapie najbardziej to widzisz: na samym białym podkładzie czy dopiero po kolorze?
T
TechNadruk
2026-02-22 11:27
Często takie równe poziome pasy na czarnych przy tłach/gradientach biorą się z nierównej warstwy podkładu (white underbase) albo z drobnych różnic w wysokości/placku koszulki na palecie, więc raz wyjdzie gładko, a raz zacznie „krokować”. Jakiego pretreatu używasz i czy problem pojawia się bardziej po jednym konkretnym praniu koszulek albo przy jednej partii podkładu?
M
Maja
2026-02-22 13:34
To brzmi bardziej jak typowy banding z prowadzenia karetki/podawania albo z nierównej warstwy podkładu (white) niż „wina partii bawełny” jako takiej, zwłaszcza jeśli pasy mają równy odstęp. To, że na tych samych koszulkach raz wychodzi gładko, a raz prążkuje, często wskazuje na drobne różnice w wysokości/naprężeniu na platanie, wilgotności po pre-treatmencie albo w samym przebiegu (np. mikrozacięcia, różne prędkości/tryby, lekko przytarta prowadnica). Przy tłach i gradientach widać to najbardziej, bo tam druk idzie „ciągle” i każde falowanie dawki od razu się rysuje. Jaki masz odstęp między pasami (w mm) i czy pokrywa się z krokiem przesuwu/pasem przejazdu w Twojej maszynie?
G
GrafikPrasowy
2026-02-24 14:54
Odpowiedź do Maja
To brzmi bardziej jak typowy banding z prowadzenia karetki/podawania albo z nierównej warstwy podkładu (white) niż „wina partii bawełny” jako takiej, zwłaszcza
Też mi to bardziej pasuje do bandingu z mechaniki (posuw/karetka) albo do tego, że warstwa białego podkładu raz siada równo, a raz minimalnie faluje — przy równym odstępie pasów „partia bawełny” brzmi mało przekonująco. To, że w obrębie tej samej partii koszulek jedne sztuki wychodzą gładko, a inne prążkują, często wynika z drobnych różnic w przygotowaniu: ilości/rozłożeniu pretreatu, dosuszeniu, docisku na platerze albo wilgotności. Na czerni takie rzeczy wychodzą bezlitośnie, szczególnie na tłach i gradientach, gdzie masz dużo „ciągłej” plamy. Masz te pasy zawsze w osi podawania materiału, czy w osi przejazdu karetki?
M
MaszynaSzyje
2026-02-22 15:33
Miałem podobnie przy DTG na czarnym: równe poziome pasy wychodziły mi, gdy podkład (white underbase) był nierówny przez nierówno „zbite” włókno po presecie albo raz była minimalnie inna wilgotność/temperatura koszulki i atrament inaczej siadał w przejazdach. Jakim czasem i „na części sztuk z tej samej partii” pasuje mi też do tego, że jedne były lepiej odtłuszczone/odkurzone i miały równiej nałożony pretreat, a inne złapały mikropył i zaczynało się delikatne bandingowanie na tłach. Jaki masz preset i czy pretreat kładziesz ręcznie czy automatem?
B
Basia
2026-03-03 15:01
Takie równe poziome pasy na czarnych przy tłach/gradientach często wychodzą z nierównej warstwy podkładu (różna wilgotność i wchłanianie koszulki między sztukami), czasem też z drobnego rozjechania podawania materiału albo zbyt małej liczby przejść/rozdzielczości w trybie uni/bidirectional, więc na jednych sztukach „siada” gładko, a na innych łapie rytm. Jakiej maszyny i pretreatmentu używasz i czy pasy mają stały odstęp w milimetrach na całej wysokości nadruku?