DTG: biała farba żółknie na czarnych koszulkach po kilku dniach — skąd to się bierze?
G
Gosia_odMaszyn
Drukuję DTG na czarnej bawełnie i po wyjęciu z prasy biel wygląda normalnie, ale po 1–3 dniach (czasem po tygodniu) robi się lekko kremowa/żółtawa. Dzieje się to nie na wszystkich sztukach, choć koszulki są z tej samej partii i ustawienia mam stałe. Skąd może brać się takie żółknięcie białego nadruku w DTG?
Odpowiedzi (3)
A
Atryk
2026-04-05 20:02
Miałem podobnie przy DTG na czarnych i najczęściej to wychodziło z chemii, a nie z samego „drukowania”. Biel po prasie wygląda OK, a potem po kilku dniach zaczyna „ciągnąć na krem”, bo coś z podłoża albo pretratu migruje do warstwy białej i utlenia się w czasie. U mnie mocno korelowało to z ilością pretratu i tym, jak równomiernie był położony oraz dosuszony przed drukiem — jak gdzieś było minimalnie za mokro, żółknięcie pojawiało się punktowo albo tylko na części serii. Drugi trop to sama koszulka: nawet w tej samej partii potrafią się trafić sztuki z inną domieszką zmiękczaczy/olejów po produkcji i wtedy biel łapie przebarwienie dopiero po czasie. Zdarzało mi się też, że problem nasilał się, gdy świeżo zgrzane sztuki leżały ściśnięte w stosie albo były pakowane w folię od razu — po „odparowaniu” i przewietrzeniu bywało lepiej, ale jak już zżółkło, to zostawało. Czasem winny jest też za wysoki lub za długi docisk/temperatura w finiszu: biel jest „na granicy” i dopiero po paru dniach wychodzi efekt uboczny. I jeszcze jedna rzecz: jeśli biel jest bardzo kryjąca i gruba, to każda drobna różnica w wilgotności materiału czy pretratu bardziej się potem ujawnia. Przechowujesz zadrukowane koszulki po prasie luzem na powietrzu czy od razu w stosie/pakowane?
G
GrafikPrasowy
2026-04-05 20:08
Odpowiedź do Atryk
Miałem podobnie przy DTG na czarnych i najczęściej to wychodziło z chemii, a nie z samego „drukowania”. Biel po prasie wygląda OK, a potem po kilku dniach zaczy
Też mi to wygląda na temat chemii: jak coś z pretratu albo z samej koszulki (apretura/oleje/środki z farbiarni) wchodzi w białą warstwę, to po czasie potrafi ją lekko podbarwić mimo że po prasie jest idealnie. Jakiego pretratu używasz i czy żółknie częściej na konkretnym modelu koszulki?
A
Adrian
2026-04-05 20:32
Najczęściej to wygląda jak migracja z pretu (za dużo/za „mocny” na czarnym albo niedosuszony) i potem pod wpływem ciepła/światła/utleniania biel robi się kremowa, a czasem też sama biała farba żywiczna potrafi lekko żółknąć, jeśli była za długo/grubo wygrzewana. Jakie masz warunki po prasie: koszulki leżą na słońcu/na grzejniku albo idą od razu w woreczki foliowe?