Jaka bluza najlepiej sprawdza się pod haft z logo firmy?

I
Iwona_82
· 2026-04-27 00:45
Muszę zamówić serię bluz z logo firmy i zastanawiam się, jaki materiał najlepiej wybrać, żeby haft wyszedł równo i później nie pracował po kilku praniach. Na razie biorę pod uwagę mieszankę bawełny z poliestrem, średnią gramaturę i raczej gładką powierzchnię, ale nie wiem, czy to faktycznie najbezpieczniejsza opcja. Czy przy bluzach z meszkiem albo bardziej "puchatym" wykończeniem od środka zdarza się częściej, że logo się faluje albo traci kształt? Zastanawia mnie też, od jakiego rozmiaru logo zaczynacie nalegać na próbkę na konkretnym modelu bluzy, zanim pójdzie cała partia. Jeśli ktoś przerabiał temat przy odzieży firmowej, to chętnie posłucham, na co zwrócić uwagę przy samym materiale, a nie tylko przy pliku haftu.

Odpowiedzi (2)

M
MaszynaSzyje 2026-04-27 05:08
Z mojego doświadczenia najbezpieczniej wypada właśnie mieszanka bawełny z poliestrem, najlepiej przy średniej gramaturze i możliwie gładkiej powierzchni, bo haft wtedy lepiej trzyma kształt i nie faluje po praniu. Przy bluzach z bardziej puchatym wykończeniem albo wyraźnym meszkiem częściej widać, że drobniejsze elementy logo lekko „siadają”, zwłaszcza jeśli podkład nie jest dobrze dobrany. Tu jest sensownie opisane, na co patrzeć przy wyborze materiału, gramatury i wielkości logo: Jaki materiał bluzy wybrać pod haft z logo firmy. Robiliście już próbkę haftu na konkretnym modelu przed puszczeniem całej serii?
K
Krawiec 2026-04-27 15:09
Najbezpieczniej biorą się pod haft bluzy z mieszanki bawełny i poliestru, najlepiej o średniej gramaturze i z dość gładką, stabilną powierzchnią. Przy bardziej puchatym materiale albo mocnym meszku haft potrafi się gorzej ułożyć i po praniu mniej równo wyglądać, zwłaszcza przy drobniejszym logo. Jeśli masz większe zamówienie, to dobrze najpierw zrobić jedną próbkę, bo wtedy od razu widać, czy materiał nie „pracuje” pod haftem.