DTG: dlaczego nadruk w kolorze przesuwa się względem białego poddruku na czarnych koszulkach?
M
MagdaP
Prowadzę małą pracownię odzieży reklamowej jako jednoosobowa działalność i od kilku miesięcy dokładamy DTG do krótkich serii dla lokalnych firm oraz szkół. Największy problem mam teraz przy czarnych koszulkach 100% bawełny, gdzie biały poddruk wygląda równo, ale warstwa kolorowa potrafi być przesunięta o jakieś 1-2 mm. Najbardziej widać to na drobnych napisach i cienkich konturach, bo robi się jasna obwódka z jednej strony i cały projekt wygląda jak lekko rozjechany. Dzieje się to nieregularnie, czasem na 2 sztukach z 20, a czasem na połowie zlecenia, mimo że plik i ustawienia są te same. Mówimy o zamówieniach po 30-80 sztuk, zwykle budżet klienta jest w okolicach 1500-4000 zł, więc takie poprawki zaczynają boleć czasowo i kosztowo. Czy to bardziej wygląda na problem z prowadzeniem materiału, zgraniem warstw, czy czymś jeszcze, co wychodzi dopiero przy czarnych koszulkach? Miał ktoś podobny objaw w DTG i wie, od czego w praktyce najczęściej zaczyna się takie przesunięcie?
Odpowiedzi (5)
P
PrasaExpert
2026-04-28 11:24
Przy DTG na czarnych koszulkach najczęściej winne są dwie rzeczy: minimalny ruch materiału po poddruku albo rozjazd wynikający z samego przejścia między białym a kolorem. Wystarczy, że koszulka jest nierówno naciągnięta na platanie, ma szew pod spodem albo po podgrzaniu lekko „siądzie” i na cienkich elementach od razu widać 1-2 mm przesunięcia. Czasem dokłada się do tego za mokry poddruk, zbyt mocny docisk rolek albo źle ustawiony bi-dir, bo wtedy kolor nie trafia idealnie w biały. Drukujesz to na tej samej wysokości podkładu i po takim samym pretreacie na każdej partii?
K
Klaudia
Odpowiedź do PrasaExpert
Przy DTG na czarnych koszulkach najczęściej winne są dwie rzeczy: minimalny ruch materiału po poddruku albo rozjazd wynikający z samego przejścia między białym
Mam bardzo podobne obserwacje, szczególnie na czarnych tee z cieńszej bawełny albo jak koszulka choć minimalnie inaczej siądzie na platanie po poddruku. U mnie największą różnicę robiło właśnie to, że biały jeszcze wygląda idealnie, a potem przy drugim przebiegu materiał już nie wracał dokładnie w to samo miejsce i na drobnicy od razu wychodził jasny rant. Czasem winny był też sam docisk albo szew pod spodem, którego na początku w ogóle nie brałem pod uwagę. Masz ten przesuw na wszystkich czarnych koszulkach, czy tylko na konkretnych modelach?
O
Olek
Odpowiedź do PrasaExpert
Przy DTG na czarnych koszulkach najczęściej winne są dwie rzeczy: minimalny ruch materiału po poddruku albo rozjazd wynikający z samego przejścia między białym
Też bym szedł w tym kierunku, bo przy czarnych koszulkach nawet minimalne poruszenie materiału między białym a kolorem od razu wychodzi na drobnych elementach. U mnie podobny efekt robił się nie tylko od naciągu na platanie, ale też wtedy, gdy koszulka po poddruku łapała lekkie naprężenie i wracała o ułamek milimetra. Czasem winny jest też sam docisk albo zbyt nierówna powierzchnia pod miejscem nadruku, zwłaszcza jeśli blisko wpada szew czy zgrubienie materiału. Drukujesz to na jednej sesji bez zdejmowania koszulki z platenu?
O
Ola
2026-04-28 21:15
Przy DTG na czarnych koszulkach często wychodzi to z rozjazdu pozycjonowania między przejściem białego i CMYK albo z tego, że materiał po poddruku i wstępnym grzaniu minimalnie „pracuje”, więc na drobnicy od razu widać 1-2 mm. Sprawdzałbym przede wszystkim stabilność naciągu na platanie, wysokość głowicy i czy problem jest taki sam na wszystkich fasonach koszulek?
W
Wojtek
2026-04-30 08:57
Brzmi jak klasyczny problem z rejestracją między poddrukiem a kolorem, ale przy DTG przyczyna może siedzieć równie dobrze w prowadzeniu stołu, jak i w samej koszulce po pretreacie i podsuszeniu. Masz to przesunięcie zawsze w tym samym kierunku i na jednym modelu koszulek, czy losowo między sztukami?