Co u Was najlepiej sprawdza się na softshellu: haft, DTF, flex czy naszywka?
R
Renia_odNadrukow
Mam temat z logo na softshellach firmowych i znowu wraca ten sam dylemat, bo klient chce estetycznie, ale bez ryzyka, że materiał siądzie albo wyjdą jakieś prześwity po czasie. Przy hafcie trochę obawiam się o membranę i sztywność w miejscu znakowania, z kolei przy DTF i flexie miałem już kiedyś niespodzianki z kolorem na ciemnych kurtkach. Myślałem też o naszywce, ale nie zawsze to pasuje wizualnie, szczególnie przy mniejszym logo na piersi. Jak Wy to dobieracie w praktyce do softshellu, żeby nie było problemu z migracją barwnika, odklejaniem albo zbyt twardym miejscem? Interesują mnie najbardziej realne doświadczenia z noszenia i prania, a nie teoria z katalogu.
Odpowiedzi (5)
K
Krawiec
2026-05-16 15:44
U mnie na softshellach najbezpieczniej wychodzi naszywka albo flex z blokerem, zwłaszcza przy ciemnych kurtkach, bo wtedy jest mniejsze ryzyko migracji koloru i nie usztywniasz tak materiału jak przy hafcie. Haft wygląda dobrze, ale przy membranie faktycznie bywa loterią, szczególnie jeśli logo ma iść w większym formacie. Zerknij sobie na Jaka technika znakowania sprawdzi się na softshellu, bo jest tam sensownie rozpisane, kiedy lepiej odpuścić haft, a kiedy DTF albo flex jeszcze mają sens. A testowałeś już ten sam wzór na dwóch różnych softshellach, czy temat dotyczy jednego konkretnego modelu?
O
Ola
2026-05-17 05:38
Też mam podobne doświadczenia, szczególnie przy ciemnych softshellach lepiej wychodzi flex z blokerem albo dobrze zrobiona naszywka niż później walka z przebijaniem koloru. Haft wizualnie często wygrywa, ale na membranie bywa ryzykowny i potrafi zrobić zbyt sztywne miejsce, zwłaszcza przy większym logo. Jak klient chce bezpiecznie i estetycznie, to zwykle skłaniam się właśnie w stronę tych dwóch opcji.
S
Szymon
2026-05-17 11:43
U mnie na softshellach najlepiej wychodzi naszywka albo flex z blokerem, bo wtedy jest najmniejsze ryzyko, że membrana dostanie po plecach albo kolor zacznie migrować na ciemnym materiale. Haft wygląda dobrze, ale raczej tylko przy grubszych modelach i małym logo, bo potrafi usztywnić miejsce znakowania. DTF bywa okej, ale bez wcześniejszej próby na konkretnej kurtce bym się nie pchał. Podobny watek byl tez tutaj: Jak suszycie bluzy z haftem, żeby się nie rozciągały?.
K
Kasia
2026-05-18 02:58
Też mam podobne doświadczenia, na softshellu najspokojniej wychodzi naszywka albo flex z blokerem, szczególnie przy ciemnych kolorach. Haft wizualnie jest super, ale przy membranie i większym logo jednak bywa ryzykowny, bo potrafi usztywnić miejsce znakowania. Jeśli klientowi zależy na estetyce i ma być bezpiecznie na dłużej, to zwykle właśnie między tymi dwoma opcjami bym wybierała.
I
Iwona
2026-05-18 18:39
U mnie na softshellach najlepiej sprawdza się jednak naszywka albo flex z blokerem, jeśli logo ma być gładkie i bez problemów z migracją koloru. Haft wygląda dobrze, ale przy membranie faktycznie bywa ryzykowny i potrafi usztywnić materiał w miejscu znakowania. DTF da się zrobić, ale na ciemnych kurtkach bez porządnej próby ja bym nie ryzykowała.