Jak realnie liczycie koszt haftu komputerowego na bluzach firmowych?

R
Renia_odNadrukow
· 2026-05-17 21:33
Mam do wyceny serię bluz firmowych z niedużym logo na piersi i zauważyłam, że rozstrzał cen między wykonawcami jest naprawdę spory. Jedni podają stawkę od sztuki, inni liczą wkłucia, a jeszcze osobno pojawia się koszt programu haftu i klient potem pyta, skąd biorą się takie różnice. Zastanawiam się, jak Wy to tłumaczycie klientowi, żeby oferta była czytelna i nie wyglądała na zawyżoną. Przy jakim nakładzie program haftu doliczacie osobno, a kiedy wrzucacie go już w cenę całości? I na co najbardziej zwracacie uwagę przy porównywaniu ofert, żeby nie okazało się później, że taniej znaczy gorzej?

Odpowiedzi (3)

K
Krawiec 2026-05-18 02:40
U mnie najlepiej działa rozpisanie tego klientowi na trzy elementy: przygotowanie programu, sam haft według liczby wkłuć i ewentualnie koszt bluz czy personalizacji, wtedy od razu widać, skąd biorą się różnice między ofertami. Przy małym nakładzie program haftu zwykle mocniej podbija cenę jednostkową, ale przy większej serii ten koszt się po prostu rozkłada i oferta zaczyna wyglądać sensowniej. Dobry materiał do podrzucenia klientowi to Ile kosztuje haft komputerowy na bluzach firmowych, bo w prosty sposób wyjaśnia, czemu jedna firma liczy od sztuki, a inna od wkłuć. Też macie tak, że przy małym logo na piersi klienci często zakładają z góry, że wycena będzie symboliczna?
D
DrukarniaX 2026-05-18 12:57
U nas najlepiej sprawdza się rozpisanie tego klientowi na trzy elementy: program haftu, sam haft według liczby wkłuć i koszt przygotowania pod konkretną bluzę, jeśli materiał jest trudniejszy. Przy małym nakładzie program potrafi mocno podbić cenę sztuki, ale przy większej serii ten koszt się po prostu rozkłada i oferta wygląda już zupełnie inaczej. Klient zwykle łatwiej to rozumie, kiedy widzi, że nie płaci „za samo logo”, tylko za cały proces przygotowania i wykonania. Podobny watek byl tez tutaj: Jak suszycie bluzy z haftem, żeby się nie rozciągały?.
K
Klaudia 2026-05-19 00:07
Ja to zwykle tłumaczę klientowi bardzo prosto: cena haftu to nie tylko sama bluza, ale też liczba wkłuć, wielkość i stopień skomplikowania logo oraz przygotowanie programu, jeśli wzór robi się pierwszy raz. Przy małych nakładach koszt programu mocniej podbija cenę sztuki, a przy większych seriach się to już ładnie rozkłada i oferta wygląda dużo sensowniej. Dlatego przy porównywaniu wycen warto patrzeć, czy ktoś podaje już wszystko w całości, czy dopiero później dolicza program i inne koszty.