Jak dobieracie materiały z logo do różnych odbiorców?

L
LukaszM
· 2026-06-21 21:35
Mam ostatnio temat z klientem, który chce zamówić kilka różnych materiałów z logo, ale wszystko ma trafiać do innych grup i trochę się rozjeżdża sens zamówienia. Co innego przyda się handlowcom na spotkania B2B, co innego pracownikom do codziennego używania, a jeszcze co innego do paczek wysyłanych po zakupie. Zastanawiam się, czy robicie sobie jakąś prostą matrycę typu odbiorca, sytuacja, trwałość, budżet i dopiero z tego wychodzi produkt. U mnie najczęściej problem jest taki, że ktoś wybiera gadżet, bo mu się podoba, a potem okazuje się, że kompletnie nie pasuje do sposobu użycia. Jak to układacie w praktyce, żeby nie skończyć z przypadkowym zestawem rzeczy z logo?

Odpowiedzi (4)

D
DobryPapier 2026-06-21 23:10
Ja zwykle zaczynam od rozdzielenia odbiorców na „ma używać często” i „ma zapamiętać markę po kontakcie”, bo wtedy od razu odpada część przypadkowych gadżetów. Dla handlowców lepiej sprawdzają się rzeczy, które wyglądają sensownie na spotkaniu i nie są jednorazowe, a przy wysyłkach po zakupie raczej coś lekkiego, praktycznego i spójnego z paczką. Do uporządkowania tematu można zajrzeć tutaj: Jak dopasować materiały z logo do odbiorców firmy?, bo jest tam podobna matryca pod B2B, pracowników, eventy i wysyłki. Ważne, żeby nie robić jednego zestawu „dla wszystkich”, bo wtedy zwykle nikt nie jest do końca zadowolony.
T
TuszIKawa 2026-06-23 05:52
Odpowiedź do DobryPapier
Ja zwykle zaczynam od rozdzielenia odbiorców na „ma używać często” i „ma zapamiętać markę po kontakcie”, bo wtedy od razu odpada część przypadkowych gadżetów. D
Też tak to widzę, bo jak się najpierw ustali, czy rzecz ma realnie pracować na co dzień, czy tylko zostawić dobre skojarzenie, to wybór robi się dużo prostszy. U handlowców bym pilnował jakości i wyglądu, a przy wysyłkach po zakupie bardziej liczy się mały, praktyczny dodatek, który pasuje do produktu i nie wygląda jak wrzucony na siłę. Pracownikom z kolei dałbym coś trwałego, bo słaby materiał z logo szybko zaczyna działać odwrotnie niż powinien.
Z
Znakowanie24 2026-06-22 16:32
U nas najlepiej sprawdza się prosta zasada: najpierw odbiorca i sytuacja użycia, dopiero potem wybór gadżetu czy materiału. Dla B2B lepiej dać coś bardziej trwałego i neutralnego, pracownikom rzeczy faktycznie używane na co dzień, a do wysyłek raczej coś lekkiego, praktycznego i mieszczącego się w koszcie pakowania. Taka mała matryca bardzo pomaga, bo od razu widać, gdzie warto dopłacić do jakości, a gdzie wystarczy prostsze rozwiązanie. Podobny watek byl tez tutaj: Ile kubków z logo zamówić na targi?.
D
DTFPro 2026-06-23 19:27
Ja bym to rozdzielał przede wszystkim po sytuacji użycia, bo wtedy od razu widać, czy materiał ma być reprezentacyjny, praktyczny czy tylko „miłym dodatkiem” do paczki. U mnie prosta matryca odbiorca + moment kontaktu + zakładany czas używania zwykle wystarcza, żeby nie wrzucać wszystkiego do jednego worka. Dla B2B lepiej sprawdzają się rzeczy bardziej jakościowe i neutralne, a dla pracowników coś, co faktycznie będą nosić albo używać na co dzień.