Jak dobieracie materiały z logo do różnych odbiorców?

L
LukaszM
· 2026-06-21 21:35
Mam ostatnio temat z klientem, który chce zamówić kilka różnych materiałów z logo, ale wszystko ma trafiać do innych grup i trochę się rozjeżdża sens zamówienia. Co innego przyda się handlowcom na spotkania B2B, co innego pracownikom do codziennego używania, a jeszcze co innego do paczek wysyłanych po zakupie. Zastanawiam się, czy robicie sobie jakąś prostą matrycę typu odbiorca, sytuacja, trwałość, budżet i dopiero z tego wychodzi produkt. U mnie najczęściej problem jest taki, że ktoś wybiera gadżet, bo mu się podoba, a potem okazuje się, że kompletnie nie pasuje do sposobu użycia. Jak to układacie w praktyce, żeby nie skończyć z przypadkowym zestawem rzeczy z logo?

Odpowiedzi (9)

D
DobryPapier 2026-06-21 23:10
Ja zwykle zaczynam od rozdzielenia odbiorców na „ma używać często” i „ma zapamiętać markę po kontakcie”, bo wtedy od razu odpada część przypadkowych gadżetów. Dla handlowców lepiej sprawdzają się rzeczy, które wyglądają sensownie na spotkaniu i nie są jednorazowe, a przy wysyłkach po zakupie raczej coś lekkiego, praktycznego i spójnego z paczką. Do uporządkowania tematu można zajrzeć tutaj: Jak dopasować materiały z logo do odbiorców firmy?, bo jest tam podobna matryca pod B2B, pracowników, eventy i wysyłki. Ważne, żeby nie robić jednego zestawu „dla wszystkich”, bo wtedy zwykle nikt nie jest do końca zadowolony.
T
TuszIKawa 2026-06-23 05:52
Odpowiedź do DobryPapier
Ja zwykle zaczynam od rozdzielenia odbiorców na „ma używać często” i „ma zapamiętać markę po kontakcie”, bo wtedy od razu odpada część przypadkowych gadżetów. D
Też tak to widzę, bo jak się najpierw ustali, czy rzecz ma realnie pracować na co dzień, czy tylko zostawić dobre skojarzenie, to wybór robi się dużo prostszy. U handlowców bym pilnował jakości i wyglądu, a przy wysyłkach po zakupie bardziej liczy się mały, praktyczny dodatek, który pasuje do produktu i nie wygląda jak wrzucony na siłę. Pracownikom z kolei dałbym coś trwałego, bo słaby materiał z logo szybko zaczyna działać odwrotnie niż powinien.
J
Julka 2026-06-24 11:38
Odpowiedź do TuszIKawa
Też tak to widzę, bo jak się najpierw ustali, czy rzecz ma realnie pracować na co dzień, czy tylko zostawić dobre skojarzenie, to wybór robi się dużo prostszy.
Dokładnie, moim zdaniem punkt wyjścia to funkcja danej rzeczy, a dopiero potem wybór konkretnego gadżetu. U handlowców słaby jakościowo materiał może wręcz zaszkodzić wizerunkowi, a przy paczkach po zakupie często wystarczy coś prostego, ale dobrze dobranego do produktu i momentu. Ja bym jeszcze osobno traktowała pracowników, bo tam liczy się wygoda i to, czy faktycznie będą chcieli tego używać na co dzień.
Z
Znakowanie24 2026-06-22 16:32
U nas najlepiej sprawdza się prosta zasada: najpierw odbiorca i sytuacja użycia, dopiero potem wybór gadżetu czy materiału. Dla B2B lepiej dać coś bardziej trwałego i neutralnego, pracownikom rzeczy faktycznie używane na co dzień, a do wysyłek raczej coś lekkiego, praktycznego i mieszczącego się w koszcie pakowania. Taka mała matryca bardzo pomaga, bo od razu widać, gdzie warto dopłacić do jakości, a gdzie wystarczy prostsze rozwiązanie. Podobny watek byl tez tutaj: Ile kubków z logo zamówić na targi?.
D
DTFPro 2026-06-23 19:27
Ja bym to rozdzielał przede wszystkim po sytuacji użycia, bo wtedy od razu widać, czy materiał ma być reprezentacyjny, praktyczny czy tylko „miłym dodatkiem” do paczki. U mnie prosta matryca odbiorca + moment kontaktu + zakładany czas używania zwykle wystarcza, żeby nie wrzucać wszystkiego do jednego worka. Dla B2B lepiej sprawdzają się rzeczy bardziej jakościowe i neutralne, a dla pracowników coś, co faktycznie będą nosić albo używać na co dzień.
D
DrukarniaX 2026-06-24 20:19
Ja bym zaczął właśnie od takiej prostej matrycy, bo inaczej łatwo zamówić „wszystko dla wszystkich” i potem część rzeczy leży w kartonach. U nas dobrze działa podział na odbiorcę i moment użycia: handlowcy potrzebują czegoś bardziej reprezentacyjnego, pracownicy praktycznego na co dzień, a do wysyłek lepiej sprawdzają się drobne dodatki, które nie podbijają mocno kosztów paczki. Ważne też, żeby nie patrzeć tylko na cenę za sztukę, ale na to, czy dana rzecz faktycznie ma szansę być używana.
P
Pawel_82 2026-06-25 11:01
Ja zwykle zaczynam od tego, kto ma tego realnie używać, a nie od samego gadżetu. Dla B2B lepiej sprawdzają mi się rzeczy bardziej „biurkowe” i trwalsze, dla pracowników coś praktycznego na co dzień, a do wysyłek raczej drobiazg, który miło zaskoczy, ale nie podniesie mocno kosztu paczki. Taka prosta matryca odbiorca + sytuacja + budżet bardzo pomaga, bo od razu widać, gdzie coś ma sens, a gdzie jest tylko zapychaczem z logo.
D
Drukarniarz 2026-06-25 18:33
Ja bym to właśnie rozdzielał według odbiorcy i momentu użycia, bo inaczej wychodzi miks rzeczy, które niby są z logo, ale nikt ich realnie nie potrzebuje. Dla handlowców sprawdzą się raczej materiały porządniejsze i bardziej „spotkaniowe”, dla pracowników coś praktycznego na co dzień, a do wysyłek drobny dodatek, który nie podnosi mocno kosztu paczki. Taka prosta matryca bardzo pomaga, zwłaszcza przy pilnowaniu budżetu i trwałości.
A
Adrian 2026-06-26 02:47
Ja zwykle zaczynam od sytuacji, w której dana osoba ma tego użyć, a dopiero potem patrzę na sam produkt z logo. Inne rzeczy mają sens dla handlowca, który zostawia coś po spotkaniu, a inne dla pracownika, który ma z tego korzystać codziennie i szybko wyczuje, czy to jest tandeta. Taka prosta matryca odbiorca, okazja, trwałość i budżet naprawdę pomaga, bo od razu widać, gdzie warto dopłacić, a gdzie wystarczy coś praktycznego i niedrogiego.