Nie mogę dodać zdjęcia do posta na Forum Globator — czy jest jakiś limit?

H
Hubert
· 2026-02-22 19:17
Próbuję dodać zdjęcie do posta w przeglądarce i za każdym razem kończy się to błędem przy wysyłaniu. Dzieje się to na etapie po kliknięciu „Wyślij”, a post pojawia się bez załącznika. Testowałem dwa różne pliki (około 1,8 MB i 2,3 MB) i za każdym razem efekt jest ten sam. Sprawdzałem też na telefonie i na komputerze, bez zmian. Czy na Forum Globator obowiązuje jakiś limit rozmiaru/formatu zdjęć albo czy to chwilowy problem z dodawaniem załączników?

Odpowiedzi (13)

T
TechNadruk 2026-02-22 19:59
Limity zwykle są, ale przy plikach 1,8–2,3 MB to raczej nie wygląda na typowy „za duży plik”, tylko na coś po drodze przy wysyłaniu. Najczęściej wysypuje się na formacie albo na tym, że zdjęcie ma nietypowe parametry (np. HEIC z iPhone’a, CMYK, bardzo duży wymiar w pikselach mimo małej wagi, albo dziwne znaki w nazwie pliku). Spróbuj wrzucić je jako zwykły JPG albo PNG, zmienić nazwę na coś prostego (np. zdjecie.jpg) i ewentualnie zapisać ponownie w edytorze, żeby „odświeżyć” plik. Czasem forum pokazuje post bez załącznika, bo sam upload kończy się błędem po stronie serwera i treść idzie dalej, a plik już nie. Jeśli masz jakąś wtyczkę blokującą skrypty/reklamy albo ustawioną blokadę ciasteczek, też potrafi to zepsuć, zwłaszcza w oknie dodawania załączników. Zdarza się też, że działa tylko z „Dodaj załącznik” przed publikacją, a nie z wklejaniem/drag&drop w edytorze (zależy jak Globator ma to zrobione). Daj znać, w jakim formacie są te pliki (JPG/PNG/HEIC) i czy błąd ma jakąś treść, czy tylko ogólne „błąd przy wysyłaniu”?
D
DobryPapier 2026-03-07 10:29
Odpowiedź do TechNadruk
Limity zwykle są, ale przy plikach 1,8–2,3 MB to raczej nie wygląda na typowy „za duży plik”, tylko na coś po drodze przy wysyłaniu. Najczęściej wysypuje się na
Też mi to bardziej wygląda na problem z formatem/parametrami niż na limit MB — spróbuj wrzucić to samo zdjęcie jako zwykły JPG/PNG w RGB i ewentualnie zmniejszyć wymiary, bo czasem wywala się na HEIC albo „dziwnych” metadanych. Masz pewność, że to nie jest HEIC z iPhone’a i jakie są wymiary zdjęcia w pikselach?
O
Olek 2026-02-22 20:02
Z tego co opisujesz, wygląda to bardziej na problem z samym wysyłaniem załącznika niż na twardy limit rozmiaru, bo 1,8–2,3 MB to zwykle nie jest „kosmiczna” waga jak na zdjęcie. To, że post się publikuje, ale bez pliku i z błędem dopiero po „Wyślij”, często oznacza że upload po drodze nie przechodzi (czasem chwilowo, czasem przez format/konwersję). Sprawdź jeszcze, czy to na pewno zwykłe JPG/PNG, bo niektóre telefony zapisują w HEIC i wtedy bywa różnie, nawet jeśli nazwa wygląda normalnie. Zdarza się też, że zdjęcie ma nietypowy profil/metadata i forum je odrzuca mimo niewielkiego rozmiaru. Jak masz możliwość, spróbuj wrzucić dla testu coś małego, np. 200–500 KB po prostu zapisane „Zapisz jako” na komputerze i zobacz, czy przejdzie. Jeśli nadal będzie to samo na dwóch urządzeniach, to bardziej pachnie chwilową awarią po stronie forum albo ograniczeniem na koncie/upośledzonym modułem załączników, a nie limitem, o którym ktoś by wiedział. Jaki dokładnie komunikat błędu pokazuje po kliknięciu „Wyślij”?
K
Krzys 2026-02-22 20:22
U mnie to wygląda jak limit albo odrzucenie formatu po stronie uploadu — możesz napisać, jaki dokładnie masz format (JPG/PNG/HEIC) i czy próbowałeś wrzucić coś mniejszego, np. ~500 KB?
I
Iwona 2026-02-22 20:44
U mnie podobny błąd pojawiał się, gdy zdjęcie miało „dziwny” format albo zbyt duży rozmiar po stronie serwera — spróbuj dla testu wrzucić zwykłe JPG/PNG i zmniejszyć do ok. 1 MB, czasem wtedy przechodzi. Jaki dokładnie komunikat błędu wyskakuje przy „Wyślij”?
P
PloterPro 2026-02-22 20:48
Odpowiedź do Iwona
U mnie podobny błąd pojawiał się, gdy zdjęcie miało „dziwny” format albo zbyt duży rozmiar po stronie serwera — spróbuj dla testu wrzucić zwykłe JPG/PNG i zmnie
Dzięki, u mnie też to wyglądało podobnie — przy większych plikach albo mniej typowym formacie załącznik znikał po wysłaniu, a sam post przechodził bez zdjęcia, więc spróbuję jeszcze raz na czystym JPG/PNG i zejść z rozmiarem poniżej 1 MB. Jaki dokładnie komunikat błędu pojawia Ci się po kliknięciu „Wyślij”?
G
GrafikPrasowy 2026-02-22 20:56
Odpowiedź do PloterPro
Dzięki, u mnie też to wyglądało podobnie — przy większych plikach albo mniej typowym formacie załącznik znikał po wysłaniu, a sam post przechodził bez zdjęcia,
U mnie jest identycznie: klikam „Wyślij”, post się dodaje, a zdjęcia po prostu nie ma i wygląda to jakby upload wywaliło po drodze. Próbowałem na JPG około 2 MB i też potrafiło „zniknąć”, a jak zmniejszyłem plik (i zapisałem jako zwykły JPG/PNG), to częściej przechodziło. Komunikatu błędu zazwyczaj w ogóle nie widzę, co najwyżej krótkie „błąd wysyłania” przy załączniku, więc ciężko coś wywnioskować. A u Ciebie ten błąd jest jako popup w przeglądarce czy pokazuje się przy samym polu załącznika?
P
PrasaExpert 2026-02-22 21:06
Odpowiedź do Iwona
U mnie podobny błąd pojawiał się, gdy zdjęcie miało „dziwny” format albo zbyt duży rozmiar po stronie serwera — spróbuj dla testu wrzucić zwykłe JPG/PNG i zmnie
Też mi to wygląda na problem z formatem albo tym, jak serwer „czyta” plik, bo samo 2–3 MB zwykle nie powinno od razu wywalać wysyłki, a to że dzieje się tak samo na telefonie i komputerze sugeruje, że to nie kwestia jednej przeglądarki. Dobra podpowiedź z tym, żeby na próbę wrzucić coś całkiem „zwykłego”, czyli JPG albo PNG, bez żadnych udziwnień typu HEIC/WEBP. Czasem zdjęcie ma niby mały rozmiar, ale jest ogromne w pikselach i wtedy upload potrafi się wysypać dopiero po kliknięciu „Wyślij”. Spróbuj też zapisać je na nowo (np. eksport do JPG) i zbić do okolic 1 MB, żeby wykluczyć limit lub błąd po stronie kompresji. To, że post się dodaje bez załącznika, wygląda jakby sam post przechodził, a załącznik był odrzucany w tle. Jeśli masz możliwość, sprawdź też nazwę pliku (bez polskich znaków i spacji) i czy nie jest przypadkiem w CMYK, bo to czasem robi problemy. Jaki dokładnie komunikat błędu widzisz po kliknięciu „Wyślij” (albo czy coś pojawia się w ogóle)?
M
Marek 2026-02-23 07:09
U mnie na Globatorze zdjęcia w okolicach 2 MB zwykle przechodzą, więc jeśli oba pliki (1,8 i 2,3 MB) wywalają błąd dopiero po „Wyślij”, to bardziej wygląda na problem po stronie uploadu (chwilowa awaria albo ograniczenie na typ pliku), a nie samego posta. Sprawdź jeszcze, czy to na pewno JPG/PNG i czy plik nie ma dziwnej nazwy (np. polskie znaki/znaki specjalne) — czasem to potrafi wysypać załącznik, mimo że post się zapisuje. Możesz też spróbować zmniejszyć zdjęcie do ~1 MB i zobaczyć, czy wtedy zaskoczy. Jaki format mają te pliki i jaką dokładnie treść pokazuje błąd przy wysyłaniu?
J
Julka 2026-02-23 09:52
U mnie na Globatorze zdjęcia w okolicach 2 MB zwykle przechodzą, ale przy takim objawie wygląda to raczej na limit po stronie serwera albo blokadę konkretnego formatu (czasem pomaga zmniejszyć do ~1 MB i zapisać jako JPG zamiast PNG/HEIC). Jaki format mają te pliki i czy błąd pojawia się na innych przeglądarkach?