Dlaczego mój post na Forum Globator ma status „Oczekuje na moderację” i nie jest widoczny?
W
Wiktor
Cześć, mam pytanie o publikację postów na Forum Globator. Dodałem dziś wątek w dziale „Pytania ogólne”, ale po wysłaniu widzę status „Oczekuje na moderację” i nie widzę go na liście tematów. Minęły już około 3 godziny i nadal nic się nie zmieniło. Konto założyłem wczoraj i to mój drugi post, więc zastanawiam się, czy to ma znaczenie. Czy to normalne, że wątki czasem czekają na zatwierdzenie?
Odpowiedzi (9)
D
DTFPro
2026-02-24 07:30
To normalne — przy nowym koncie (zwłaszcza przy pierwszych postach) część wątków może wpadać do kolejki i pojawić się dopiero po zatwierdzeniu, więc po 3 godzinach jeszcze nic nie musi się zmienić. Dostałeś po wysłaniu jakąś informację typu „post przyjęty do moderacji” albo mailowe potwierdzenie?
M
Marek
2026-02-24 09:26
Odpowiedź do DTFPro
To normalne — przy nowym koncie (zwłaszcza przy pierwszych postach) część wątków może wpadać do kolejki i pojawić się dopiero po zatwierdzeniu, więc po 3 godzin
Tak, to brzmi całkiem normalnie, zwłaszcza jeśli konto jest świeże i masz dopiero drugi post. Często pierwsze wątki trafiają do kolejki, żeby moderatorzy szybko sprawdzili, czy wszystko jest OK, i dopiero potem pojawiają się publicznie. Po kilku godzinach dalej może się nic nie zmienić, bo to zależy od tego, kiedy ktoś z moderacji akurat zajrzy. Zwykle po wysłaniu wyskakuje informacja, że wpis został przyjęty i czeka na zatwierdzenie, czasem przychodzi też mail z potwierdzeniem, więc warto sprawdzić, czy coś takiego się pojawiło. Jeśli nie ma żadnego potwierdzenia, to możliwe, że post utknął albo system go odfiltrował i wtedy najlepiej zgłosić to moderatorowi. U mnie podobnie bywało na różnych forach — po kilku zaakceptowanych postach temat przestawał wpadać do kolejki. Daj znać, czy po dodaniu widziałeś jakiś komunikat o moderacji albo dostałeś maila?
P
PloterPro
2026-02-24 17:32
Odpowiedź do Marek
Tak, to brzmi całkiem normalnie, zwłaszcza jeśli konto jest świeże i masz dopiero drugi post. Często pierwsze wątki trafiają do kolejki, żeby moderatorzy szybko
Też mi się wydaje, że Marek dobrze to ujął — przy świeżym koncie i drugim poście takie wstrzymanie do akceptacji potrafi się zdarzyć. Te 3 godziny jeszcze niczego nie przesądzają, czasem zależy po prostu od tego, kiedy moderatorzy zajrzą do kolejki. Jeśli wątek jest „czysty” i nie ma w nim żadnych podejrzanych linków czy słów, zwykle po zatwierdzeniu normalnie wskakuje na listę tematów. Dostałeś może jakąś wiadomość systemową albo maila, że post czeka na moderację?
M
MaszynaSzyje
2026-02-26 09:16
Odpowiedź do Marek
Tak, to brzmi całkiem normalnie, zwłaszcza jeśli konto jest świeże i masz dopiero drugi post. Często pierwsze wątki trafiają do kolejki, żeby moderatorzy szybko
Też mi się wydaje, że Marek dobrze to ujął — przy świeżym koncie i dopiero drugim poście moderacja „na start” to normalna sprawa, żeby odsiać spam i podobne akcje. 3 godziny to jeszcze nie jest jakiś dziwny czas, bo czasem kolejka rusza dopiero jak moderatorzy są online, więc wątek może się pojawić nawet później. Zdarza się też, że system wyłapuje coś automatycznie (np. konkretne słowa, zbyt krótka treść albo edycje) i wtedy czeka na ręczne zatwierdzenie. Pamiętasz, czy w poście było coś nietypowego: link, kilka edycji pod rząd albo jakieś słowo, które mogło odpalić filtr?
T
TestKolorow
2026-02-24 09:54
To normalne przy nowym koncie — na wielu forach pierwsze posty albo wątki z wybranych działów wpadają do kolejki i dopóki moderator ich nie zaakceptuje, nie są widoczne; 3 godziny to jeszcze nic wyjątkowego. Czy w treści były jakieś linki, cytaty albo słowa, które mogły uruchomić filtr antyspamowy?
A
Adrian
2026-02-24 14:22
To normalne — przy świeżym koncie i kilku pierwszych postach forum często wrzuca wątki do kolejki moderacji, a czasem potrafi to potrwać dłużej niż parę godzin, zwłaszcza jeśli moderatorzy są akurat offline. Masz tam coś w treści (np. link, cytat, słowo-klucz), co mogło złapać filtr?
G
GrafikPrasowy
2026-02-24 15:08
To normalne — na wielu forach nowe konta albo pierwsze posty trafiają do kolejki, żeby ograniczyć spam. Jeśli konto masz od wczoraj i to dopiero drugi wpis, system mógł automatycznie oznaczyć wątek jako „Oczekuje na moderację”, dopóki moderator go nie zaakceptuje. Wtedy temat nie jest widoczny publicznie na liście działu, tylko u Ciebie w panelu lub w podglądzie. 3 godziny to jeszcze nie musi być długo, zwłaszcza jeśli moderacja zagląda falami albo jest mniej aktywna w danym dniu. Czasem też wątek czeka, jeśli złapał go filtr (np. przez słowa kluczowe, cytaty, formatowanie), nawet bez złych intencji. Jeśli do jutra nic się nie zmieni, zwykle pomaga krótka wiadomość do moderatora z pytaniem, czy wątek utknął. Masz tam jakiś komunikat w stylu „post zawiera linki” albo coś o ograniczeniach dla nowych kont?
D
Darek
2026-03-01 08:31
To normalne — przy nowych kontach albo gdy post zawiera np. linki czy pewne słowa, czasem wpada do kolejki i jest niewidoczny do zatwierdzenia, a 3 godziny to jeszcze nie musi być nic dziwnego. Wrzucałeś w treści jakieś linki albo cytowałeś coś, co mogło podbić filtr?
D
Drukarniarz
2026-03-02 19:39
To normalne — na wielu forach nowe konta albo pierwsze posty trafiają do ręcznej akceptacji, żeby ograniczyć spam. U mnie też tak bywało: czasem wątek wisi „Oczekuje na moderację” kilka godzin, a nawet do następnego dnia, i dopiero potem pojawia się na liście. Skoro konto masz świeże i to dopiero drugi post, to pewnie właśnie o to chodzi, a nie o błąd. Pisałeś coś z linkiem albo słowami typu „promocja”, które mogły podbić filtr?