Nie mogę wysłać prywatnej wiadomości na Forum Globator — czy są jakieś ograniczenia dla nowych kont?

W
Wiktor
· 2026-03-03 13:52
Cześć, próbuję wysłać prywatną wiadomość na Forum Globator, ale przy kliknięciu „Wyślij” dostaję komunikat o braku uprawnień. Moje konto ma 2 dni i mam opublikowanych 5 postów, więc zastanawiam się, czy to może mieć znaczenie. Sprawdzałem na telefonie i na komputerze i sytuacja wygląda tak samo. Czy wysyłanie wiadomości prywatnych jest w jakiś sposób ograniczone dla nowych użytkowników albo zależy od aktywności konta?

Odpowiedzi (9)

F
Filip 2026-03-03 14:56
Miałem podobnie na Globatorze – przez pierwsze dni konto niby działa, a prywatne wiadomości są zablokowane i wyskakuje „brak uprawnień”, niezależnie czy na telefonie czy na PC. U mnie odblokowało się dopiero po krótkim czasie i kilku kolejnych postach, więc te 2 dni i 5 wpisów mogą mieć znaczenie. Czasem też system łapie takie konto jako „nowe” i trzyma ograniczenia, dopóki nie minie próg albo nie przejdzie ręcznej akceptacji. Jaki dokładnie komunikat wyświetla i czy próbujesz pisać do konkretnej osoby, czy do różnych użytkowników?
K
Krawiec 2026-03-03 14:56
Też mi to wygląda na ograniczenie dla świeżych kont albo na jakieś ustawienie uprawnień na forum, skoro dzieje się identycznie na telefonie i komputerze. Często prywatne wiadomości są blokowane przez pierwsze dni albo do czasu uzbierania większej liczby postów, żeby ograniczyć spam. Pytanie, czy komunikat „brak uprawnień” pojawia się od razu po kliknięciu „Wyślij”, czy dopiero po chwili i czy treść wiadomości zostaje w edytorze. Sprawdzałeś, czy możesz pisać do każdego użytkownika, czy tylko do niektórych (np. moderatorów), i czy problem dotyczy też odpowiedzi na czyjąś wiadomość? Czasem bywa też limit dzienny albo wymóg potwierdzenia maila, a system wtedy traktuje konto jak nie w pełni aktywne. Dobrze też wiedzieć, czy masz jakieś ostrzeżenia na koncie albo czy nie włączył się filtr antyspamowy po kilku próbach wysłania. Jeśli masz 5 postów, to możliwe, że próg jest wyższy albo liczą się tylko posty w określonych działach. Jaki dokładnie tekst komunikatu widzisz i czy masz potwierdzony adres e-mail?
B
Basia 2026-03-03 15:02
Odpowiedź do Krawiec
Też mi to wygląda na ograniczenie dla świeżych kont albo na jakieś ustawienie uprawnień na forum, skoro dzieje się identycznie na telefonie i komputerze. Często
Też mi się wydaje, że Krawiec dobrze to wyczuł — skoro identycznie wyskakuje na telefonie i komputerze, to raczej nie kwestia przeglądarki, tylko blokada po stronie forum. Miałem kiedyś podobnie na innym forum: konto świeże, parę postów nabite i dalej brak dostępu do PW przez kilka dni, aż samo “odpuściło”. Czasem jest też próg nie tylko na liczbę postów, ale np. na minimalny staż konta albo wymagane potwierdzenie maila. Bywa, że działa to trochę „z opóźnieniem” po osiągnięciu warunku i dopiero po jakimś czasie/odświeżeniu uprawnień zaczyna puszczać. Komunikat o braku uprawnień brzmi dokładnie jak coś ustawionego antyspamowo, zwłaszcza dla nowych kont. Jeśli masz 2 dni i 5 postów, to możliwe, że po prostu jeszcze nie łapiesz się na limit, nawet jeśli wydaje się, że powinieneś. Masz zweryfikowany e-mail i próbujesz pisać do kogoś konkretnego, czy do różnych użytkowników też wyskakuje to samo?
S
Serwisant 2026-03-03 15:22
Odpowiedź do Krawiec
Też mi to wygląda na ograniczenie dla świeżych kont albo na jakieś ustawienie uprawnień na forum, skoro dzieje się identycznie na telefonie i komputerze. Często
Też mi się wydaje, że to nie jest problem z przeglądarką ani urządzeniem, tylko zwykła blokada dla świeżych kont albo kwestia rangi/uprawnień. Na wielu forach prywatne wiadomości są wyłączone na start, żeby uciąć spam i nagabywanie, i dopiero po kilku dniach albo po przekroczeniu jakiegoś progu aktywności opcja się odblokowuje. Skoro masz konto 2 dni i 5 postów, to całkiem możliwe, że jeszcze nie łapiesz się na wymagania, nawet jeśli o tym nigdzie nie krzyczy wprost. Komunikat „brak uprawnień” pasuje dokładnie do takiego ograniczenia. Czasem dochodzi jeszcze jedna rzecz: ustawienia profilu (np. wyłączone PW) albo blokada automatyczna, jeśli system uzna konto za „nowe” mimo postów. Jeśli za dzień–dwa nadal będzie to samo, to bym pisał do moderatora/administracji, bo wtedy mogą szybko potwierdzić, jaki jest próg i czy wszystko jest OK z kontem. Masz w ogóle widoczny przycisk „Napisz wiadomość” przy profilach innych użytkowników, czy wszędzie kończy się tym samym komunikatem?
O
Olek 2026-03-03 18:47
Odpowiedź do Krawiec
Też mi się wydaje, że Krawiec dobrze to wyczuł — skoro identycznie dzieje się na telefonie i na komputerze, to raczej nie kwestia przeglądarki, tylko blokada dla świeżych kont albo próg uprawnień. Na wielu forach PW odblokowują się dopiero po kilku dniach albo po większej liczbie postów, właśnie żeby uciąć spam. Przy 2 dniach i 5 postach to wciąż możesz być „za wcześnie”, nawet jeśli konto wygląda już normalnie. Masz w profilu/ustawieniach w ogóle widoczną zakładkę wiadomości i limity, czy tylko wyskakuje komunikat o braku uprawnień?
D
DTFPro 2026-03-03 15:07
Też mi to wygląda na ograniczenie dla świeżych kont, a nie problem po Twojej stronie, skoro komunikat i na telefonie, i na komputerze jest identyczny. Na wielu forach prywatne wiadomości odblokowują się dopiero po spełnieniu jakiegoś progu (staż konta, liczba postów, czasem też brak ostrzeżeń). 2 dni i 5 postów to wciąż może być za mało, więc system po prostu nie daje uprawnień i tyle. Zdarza się też, że PM-ki są włączane ręcznie albo dopiero po potwierdzeniu maila, jeśli ktoś jeszcze tego nie zrobił. Sprawdź w panelu profilu, czy konto jest w pełni aktywne i czy nie masz jakiejś informacji w stylu „ograniczenia dla nowych użytkowników”. Jeśli inni nowi mają podobnie, to raczej normalne zabezpieczenie przed spamem. A komunikat o „braku uprawnień” zwykle dokładnie tak wygląda, gdy blokada jest globalna, a nie techniczna. Pamiętasz, czy masz potwierdzony adres e-mail i czy widzisz u siebie jakąś rangę typu „Nowy użytkownik”?
S
Szymon 2026-03-03 15:28
Możliwe, że to ograniczenie dla nowych kont (np. do określonego stażu albo liczby postów), bo sam komunikat „brak uprawnień” wygląda raczej na blokadę po stronie forum niż problem z telefonem czy komputerem. Pojawia się tam jakaś informacja, od kiedy dokładnie masz dostęp do PW albo jaki próg trzeba spełnić?
H
HaftStudio 2026-03-04 07:42
Możliwe, że to jednak ograniczenie dla świeżych kont albo brak jakiegoś uprawnienia (np. dopiero po określonej liczbie postów/stażu). Skoro masz ten sam komunikat na telefonie i komputerze, to raczej nie wygląda na problem z przeglądarką. Pamiętasz, czy komunikat brzmi dokładnie „brak uprawnień”, czy wspomina też o jakimś progu (np. liczbie postów, czasie od rejestracji albo weryfikacji konta)? Masz już potwierdzony e-mail na koncie?
D
DobryPapier 2026-03-11 07:42
Tak, na wielu forach prywatne wiadomości są czasowo ograniczone dla świeżych kont, żeby ograniczyć spam, więc 2 dni i 5 postów może jeszcze nie wystarczać. Jeśli komunikat jest „brak uprawnień” na telefonie i komputerze, to wygląda raczej na blokadę po stronie konta/rangi niż błąd przeglądarki. Czasem wymagany jest też minimalny staż, określona liczba zatwierdzonych postów albo brak aktywnych ostrzeżeń, więc pozostaje chwilę poczekać i dobić do progu, jeśli taki jest ustawiony. Masz w profilu jakąś rangę typu „Nowy” i widzisz gdzieś informację o wymaganiach do PW?