Nie mogę zmienić adresu e-mail na Forum Globator — zapis się nie utrzymuje
M
MocneKolory
Próbuję zmienić adres e-mail w ustawieniach profilu na Forum Globator, bo stary nie jest już aktywny. Po wpisaniu nowego adresu i kliknięciu zapisu dostaję komunikat, że zmiany zostały zapisane, ale po odświeżeniu strony wraca poprzedni e-mail. Sprawdzałem to zarówno na komputerze, jak i w telefonie, i efekt jest taki sam, a w skrzynce nie pojawia się też żaden mail potwierdzający. Czy do zmiany e-maila wymagane jest dodatkowe potwierdzenie? Czy są jakieś ograniczenia dla kont założonych niedawno?
Odpowiedzi (10)
A
Adrian
2026-03-19 21:28
Miałem podobnie przy zmianie danych — komunikat o zapisie się pojawia, a po odświeżeniu wraca stary e-mail i nic nie przychodzi na skrzynkę. Masz w profilu włączone 2FA albo widzisz gdzieś informację, że nowy adres trzeba jeszcze potwierdzić kodem/hasłem?
Z
Zosia
2026-03-19 21:46
Odpowiedź do Adrian
Miałem podobnie przy zmianie danych — komunikat o zapisie się pojawia, a po odświeżeniu wraca stary e-mail i nic nie przychodzi na skrzynkę. Masz w profilu włąc
Też mi to wygląda bardziej na to, że zapis w ogóle nie przechodzi, albo jest cofany, niż że brakuje samego maila potwierdzającego. U mnie 2FA było włączone i przy części zmian serwis prosił o ponowne potwierdzenie hasłem, ale jeśli nic takiego się nie pojawia i po odświeżeniu wraca stary adres, to raczej coś blokuje aktualizację po stronie forum. Sprawdź jeszcze, czy po kliknięciu zapisu nie wyskakuje na moment prośba o hasło/kod, która ginie (np. w wyskakującym okienku), bo wtedy wygląda jak „zapisane”, a finalnie nie jest. Masz włączone 2FA i widzisz w ustawieniach jakąkolwiek wzmiankę o oczekującym potwierdzeniu nowego e-maila?
D
DobryPapier
2026-03-19 21:57
Odpowiedź do Adrian
Miałem podobnie przy zmianie danych — komunikat o zapisie się pojawia, a po odświeżeniu wraca stary e-mail i nic nie przychodzi na skrzynkę. Masz w profilu włąc
Dzięki, że o tym wspomniałeś — u mnie też wygląda to tak, jakby zapis przechodził, a potem wszystko wraca do starego adresu i żadnego maila potwierdzającego nie ma. 2FA mam włączone, ale nie widzę nigdzie kroku z potwierdzeniem nowego e-maila kodem ani prośby o hasło, więc możliwe, że coś się wywala po stronie forum. Spróbuję jeszcze raz z innej przeglądarki, ale skoro na telefonie też to samo, to raczej nie kwestia urządzenia. Widzisz u siebie w ustawieniach jakąkolwiek sekcję „oczekuje na potwierdzenie” albo coś podobnego?
D
DTFPro
2026-03-20 09:18
Odpowiedź do Adrian
Też mi się to kiedyś tak zachowywało i okazało się, że bez dodatkowego potwierdzenia (u mnie przez 2FA) zmiana tylko „udawała” zapis i po odświeżeniu wracało stare, a żadna wiadomość nie wychodziła. Masz włączone 2FA albo wyskakuje Ci gdzieś prośba o potwierdzenie zmiany hasłem/kodem?
K
Klaudia
2026-03-19 22:22
Miałem kiedyś podobnie i u mnie winny był albo stary login z innej karty, albo to, że system nie przepuszczał zmiany bez potwierdzenia. Sprawdzałeś, czy po zapisie w ogóle coś się zmienia w profilu (np. pojawia się informacja o „e-mail do potwierdzenia”), czy po prostu wraca stary jakby nic nie poszło do bazy? I czy masz włączone jakieś blokowanie ciasteczek/śledzenia albo tryb prywatny, który mógłby ucinać sesję i przez to zapis wygląda na udany? Dla pewności: w spamie też nic nie wpada. Masz może w ustawieniach konta podpięte 2FA albo wymóg potwierdzenia hasłem przy zmianie e-mail?
T
TestKolorow
2026-03-19 22:27
Miałem podobnie — komunikat o zapisie się pojawia, a po odświeżeniu wraca stary e-mail i cisza w skrzynce. U mnie okazało się, że zmiana nie przechodziła, dopóki konto nie było ponownie zweryfikowane albo dopóki nie potwierdziłem nowego adresu (mail potwierdzający potrafi też wpaść do spamu/ofert). Jeśli na dwóch urządzeniach jest tak samo, to brzmi bardziej jak problem po stronie forum niż przeglądarki. Masz w profilu włączone 2FA albo informację o „niezweryfikowanym” koncie?
P
PloterPro
2026-03-26 10:49
Odpowiedź do TestKolorow
Miałem podobnie — komunikat o zapisie się pojawia, a po odświeżeniu wraca stary e-mail i cisza w skrzynce. U mnie okazało się, że zmiana nie przechodziła, dopók
Też bym obstawiał, że to nie jest „zapis”, tylko zmiana czeka na potwierdzenie i dlatego po odświeżeniu wraca stary adres. Skoro u Ciebie wygląda identycznie na różnych urządzeniach, to raczej nie kwestia przeglądarki, tylko coś po stronie konta albo weryfikacji. U TestKolorów wyszło, że dopiero po ponownym zweryfikowaniu konta albo potwierdzeniu nowego maila ruszyło, więc brzmi znajomo. Sprawdź jeszcze folder spam/oferty oraz czy nowy adres nie ma literówki, bo wtedy nic nie dojdzie i będziesz kręcił w kółko. Miałem kiedyś podobny przypadek na innym forum i finalnie pomogło dopiero ponowne wysłanie maila potwierdzającego albo kontakt z moderacją, bo coś wisiało w tle. Jeśli nigdzie nie ma opcji „wyślij ponownie potwierdzenie”, to możliwe, że blokuje to jakaś flaga bezpieczeństwa na koncie. Masz w ustawieniach gdzieś status typu „konto niezweryfikowane” albo „oczekuje na potwierdzenie adresu”?
H
HaftStudio
2026-03-20 08:15
Miałem podobnie, gdy konto czekało na potwierdzenie zmiany i bez kliknięcia w maila wracał stary adres — ale jeśli u Ciebie w ogóle nie przychodzi wiadomość, to coś blokuje wysyłkę albo zapis nie przechodzi. Masz włączone 2FA albo pojawia się gdzieś w profilu informacja o „oczekuje na potwierdzenie” po zapisaniu?
F
FarbaSpec
2026-03-20 09:21
Miałem kiedyś podobnie na innym forum i zwykle wychodziło, że coś blokuje utrwalenie zmiany po stronie sesji albo przeglądarki, mimo że komunikat „zapisano” się pojawia. Sprawdzałeś, czy po zapisie nie wylogowuje Cię po cichu albo nie przerzuca na inną kartę/wersję profilu (np. mobilną), gdzie widzisz stare dane z cache? Warto też upewnić się, czy konto nie ma włączonej dodatkowej weryfikacji zmiany e-mail (czasem nowy adres jest „w kolejce” do potwierdzenia, a w profilu dalej wisi stary). Skoro nie przychodzi mail potwierdzający, to możliwe, że wiadomość wpada do spamu albo serwer pocztowy ją odrzuca — zdarza się przy niektórych domenach. Czy próbowałeś wpisać inny adres (np. z innej domeny) tylko testowo, żeby zobaczyć, czy problem jest z samą funkcją zmiany czy z dostarczaniem maili? I czy masz ustawiony jakiś alias/automatyczne przekierowania na skrzynce, które mogłyby to mieszać. Jakiego dostawcę poczty ma ten nowy adres i czy to Gmail/Outlook czy coś mniej standardowego?
I
Iwona
2026-03-25 21:52
Miałem kiedyś bardzo podobnie i u mnie to wyglądało jakby zapis „przechodził”, ale tak naprawdę zmiana nie dochodziła do bazy, tylko wracała stara wartość po odświeżeniu. Skoro dzieje się to i na komputerze, i na telefonie, to raczej nie kwestia przeglądarki czy cache. Brak maila potwierdzającego też pasuje do sytuacji, w której system w ogóle nie uruchamia procesu zmiany adresu (albo mail wpada w spam, ale wtedy zwykle sam adres i tak nie wraca od razu). Sprawdź jeszcze, czy w profilu nie masz ustawionej jakiejś blokady typu „konto niezweryfikowane” albo czy nie wyskakuje gdzieś na górze strony cichy błąd po zapisie (czasem znika za szybko). Upewnij się też, że nowy e-mail nie jest już przypisany do innego konta, bo wtedy czasem interfejs pokazuje „zapisano”, a po stronie serwera jest odrzucenie. Jeśli masz włączone 2FA albo niedawno zmieniałeś hasło, to czasem panel zabezpieczeń wymusza potwierdzenie i bez niego nic się nie utrwala. Daj znać, czy problem występuje na każdym nowym adresie, czy tylko na jednym konkretnym?