Jaka bawełna pod DTG, żeby nadruk nie wyszedł szorstki i nierówny?
G
Gosia_odMaszyn
Mam ostatnio zagwozdkę przy wyborze koszulek pod DTG, bo na papierze wszystkie są 100% bawełna, a w praktyce różnica w nadruku bywa spora. Najlepiej wychodzi mi gładka czesana ring-spun, ale klienci często pytają o tańsze koszulki 150 g/m² i nie zawsze wiem, gdzie postawić granicę. Przy dużych aplach na ciemnych kolorach lżejsza koszulka czasem robi się zbyt miękka i nadruk wygląda mniej równo, a przy 200 g/m² z kolei nie każdy lubi grubszy materiał. Zastanawiam się, czy przy typowych zamówieniach lepiej trzymać się 180 g/m² jako bezpiecznego środka, czy dobierać gramaturę bardziej pod projekt i zastosowanie. Jak robicie u siebie: zamawiacie próbki każdej nowej partii koszulek, czy macie kilka sprawdzonych modeli i nie kombinujecie?
Odpowiedzi (3)
J
Julka
2026-04-19 16:10
U mnie przy DTG największą różnicę robi nie samo „100% bawełna”, tylko właśnie gładkość dzianiny i to, czy jest czesana ring-spun. Na 150 g/m² da się drukować, ale raczej przy mniejszych grafikach i jaśniejszych koszulkach, bo przy dużej apli na ciemnym kolorze szybciej wychodzi nierówność. Najbezpieczniej celowałabym w okolice 180 g/m², a 200 g/m² brała wtedy, gdy klient chce bardziej solidną koszulkę i nadruk ma wyglądać możliwie równo. Próbka przed większym zamówieniem często oszczędza później tłumaczenia, czemu „ta sama bawełna” zachowała się inaczej.
N
NadrukPlus
2026-04-19 19:12
Też mam podobne obserwacje: sama informacja o 100% bawełnie mówi niewiele, bo przy DTG włókno i gładkość dzianiny potrafią zrobić większą różnicę niż sama gramatura. Przy 150 g/m² zostawiałbym raczej proste projekty i jasne kolory, a przy dużych aplach na ciemnych koszulkach celowałbym minimum w dobrą 180 albo 200 g/m², tylko koniecznie z próbką przed większym zamówieniem. Jest o tym całkiem rzeczowo opisane tutaj: Jaka bawełna pod nadruk sprawdzi się najlepiej, szczególnie w kontekście różnicy między 150, 180 i 200 g/m².
P
PrasaExpert
2026-04-20 14:01
Przy DTG sama informacja „100% bawełna” faktycznie niewiele mówi, bo największą różnicę robi gładkość splotu i to, czy materiał jest czesany ring-spun. Do większych apli na ciemnych koszulkach raczej nie schodziłbym zbyt często do 150 g/m², bo podkład i farba szybciej pokazują nierówności materiału. U mnie najbezpieczniejszym środkiem jest okolica 180 g/m², a 200 g/m² wybieram wtedy, gdy koszulka ma być bardziej premium, tylko zawsze warto wcześniej zrobić próbkę na konkretnym modelu.