Jak podejść do wyboru drukarki DTG na start, żeby nie kupić sprzętu pod zły zakres roboty?
S
Slawek_z_Serwisu
Przymierzam się do wejścia w DTG i im więcej czytam, tym mniej jestem pewien, czy patrzeć głównie na cenę maszyny, czy raczej na cały proces dookoła. U mnie na początku byłyby krótkie serie, trochę pojedynczych koszulek pod klientów lokalnych i pewnie sporo czarnej bawełny, więc biały atrament będzie pracował praktycznie codziennie albo przynajmniej kilka razy w tygodniu. Zastanawiam się, gdzie jest granica między małą drukarką „na rozruch”, a sprzętem, który nie zacznie od razu ograniczać przy ciemnych koszulkach i większych aplach. Interesuje mnie też, jak mocno brać pod uwagę dostępność serwisu, części, profilowania i tego, czy producent realnie pomaga przy ustawieniu procesu, a nie tylko przy sprzedaży. Mam świadomość, że sama drukarka to nie wszystko, bo dochodzi pretreatment, suszenie, prasa i codzienna obsługa białego, ale chętnie poczytam, na co praktycy patrzą przed zakupem. Jakbyście dziś mieli wybierać DTG do takiego scenariusza, to od czego zaczęlibyście selekcję?
Odpowiedzi (3)
S
Szymon
2026-04-19 14:59
Ja bym na start nie patrzył tylko na cenę samej drukarki, bo przy DTG szybko wychodzi, czy maszyna pasuje do realnej roboty: czarna bawełna, biały atrament, pretreatment, suszenie i codzienna obsługa. Przy krótkich seriach ważne jest też to, żeby nie kupić sprzętu „na wyrost”, ale jednocześnie nie wejść w model, który będzie kapryśny przy bieli, jeśli ma pracować kilka razy w tygodniu. Zerknij sobie na Jaką wybrać drukarkę pod wydruki DTG?, bo dość sensownie porządkuje temat od strony scenariusza pracy, a nie samej tabelki z parametrami. Pytanie, ile realnie będziesz miał ciemnych koszulek w miesiącu, bo od tego mocno zależy, czy dana konfiguracja ma ekonomiczny sens.
T
TuszIKawa
2026-04-20 05:41
Ja bym na start nie patrzył tylko na cenę samej drukarki, bo przy DTG szybko wychodzi, że maszyna to tylko część układanki. Skoro planujesz dużo czarnej bawełny, to biały atrament, pretreatment, suszenie i regularna obsługa będą miały większe znaczenie niż parę tysięcy różnicy przy zakupie. Lepiej dobrać sprzęt pod realne zlecenia, które faktycznie będziesz robił, niż kupić coś „na zapas”, a potem walczyć z przestojami i kosztami serwisu.
A
Adrian
2026-04-20 16:05
Na start nie patrzyłbym tylko na cenę samej drukarki, bo przy DTG bardzo szybko wychodzi, że liczy się cały proces: pre-treatment, suszenie, profilowanie i codzienna obsługa białego atramentu. Jeśli planujesz dużo czarnej bawełny, to właśnie stabilność bieli, dostępność serwisu i koszt przestojów będą ważniejsze niż to, czy maszyna była trochę tańsza w zakupie. Najlepiej policzyć sobie realny dzień pracy na swoich zleceniach, a nie na katalogowej wydajności producenta.