Jak przygotować plik do druku wizytówek ze złoceniem i lakierem wybiórczym 3D, żeby drukarnia go nie poprawiała?

R
Renia_odNadrukow
· 2026-05-03 02:43
Prowadzę małą agencję reklamową w formie sp. z o.o. i pierwszy raz zlecam dla klienta wizytówki premium ze złoceniem oraz lakierem wybiórczym 3D. Sam skład projektu mam już gotowy, ale nie chcę wysłać pliku, który potem wróci do poprawy albo zostanie inaczej zinterpretowany na produkcji. Druk ma być w nakładzie 500 sztuk, format 90x50 mm, papier około 350 g, a budżet całego zlecenia zamyka się w mniej więcej 900 zł netto. Zastanawiam się, czy dla takich uszlachetnień przygotowuje się osobne warstwy lub osobne strony w PDF i jak to zwykle powinno być nazwane. Nie mam też pewności, czy elementy pod złocenie i lakier powinny być idealnie na styk z nadrukiem, czy lepiej zostawić jakiś minimalny margines technologiczny. Klient ma w projekcie drobne litery w złoceniu i cienkie linie przy logo, więc boję się, że na gotowym wydruku może to wyjść gorzej niż na ekranie. Jak Wy przygotowujecie taki plik, żeby drukarnia od razu wiedziała, co ma być foliowane, a co lakierowane?

Odpowiedzi (2)

D
Damian 2026-05-03 03:01
Przy takich uszlachetnieniach dużo zależy od tego, jakie wytyczne daje konkretna drukarnia, bo jedni chcą osobny PDF z maską pod złocenie i lakier, a inni plik z nazwanymi kolorami dodatkowymi. Dopytałbym ich też o minimalną grubość linii, wielkość tekstu pod folię i lakier 3D oraz czy wymagają odsunięcia tych efektów od linii cięcia. Jeśli projekt masz już gotowy, to dobrze ustalić jeszcze spady, margines bezpieczeństwa i czy złocenie ma być na osobnej warstwie bez żadnych przejść tonalnych. Masz od drukarni specyfikację przygotowania pliku pod te dwa uszlachetnienia?
M
Maja 2026-05-03 03:01
Wyślij do drukarni osobny PDF z podglądem i osobne maski pod złocenie oraz lakier 3D w 100% K, dokładnie pozycjonowane do projektu, ze spadami 2–3 mm i bez cienkich detali na uszlachetnieniach, bo to najczęściej wraca do korekty. Dopytałbym ich jeszcze od razu o minimalną grubość linii i odstępy dla złocenia oraz lakieru, bo tu każda drukarnia trzyma trochę inne parametry.