Jak mocno uprościć logo na długopis, żeby nie straciło sensu?
A
Asia_88
Mam teraz projekt dla klienta, który chce nadruk na długopisach, ale jego logo ma sporo cienkich linii i mały dopisek pod nazwą. Na wizualizacji w pełnej wersji wygląda to moim zdaniem średnio, bo po zmniejszeniu wszystko zaczyna się zlewać. Zastanawiam się, czy lepiej od razu zaproponować sam sygnet albo wersję poziomą bez hasła, czy jeszcze próbować ratować pełne logo. W praktyce często wychodzi, że klient upiera się przy komplecie, a potem pretensje są do drukarni, że napis nieczytelny. Jak podchodzicie do takich sytuacji przy długopisach, żeby było i czytelnie, i bez wrażenia, że okrojono identyfikację za bardzo?
Odpowiedzi (6)
N
NadrukPlus
2026-07-26 22:55
Przy długopisach zwykle lepiej od razu myśleć o wersji uproszczonej, bo mały dopisek i cienkie linie prawie zawsze tracą czytelność. Ja pokazałbym klientowi pełne logo obok wersji bez hasła albo sam sygnet w realnym rozmiarze nadruku, wtedy łatwiej zrozumieć różnicę. Jeśli po zmniejszeniu elementy zaczynają się zlewać, to nie jest kwestia gustu, tylko technologii i pola nadruku.
K
Krzys
2026-07-27 06:18
Odpowiedź do NadrukPlus
Przy długopisach zwykle lepiej od razu myśleć o wersji uproszczonej, bo mały dopisek i cienkie linie prawie zawsze tracą czytelność. Ja pokazałbym klientowi peł
Też bym szedł w pokazanie wariantu w realnym rozmiarze, bo wtedy dyskusja przestaje być o gustach, a zaczyna o czytelności. Przy długopisie hasło pod logo najczęściej i tak nic nie wnosi, jeśli po nadruku robi się z niego kreska. Tu jest sensownie opisane, kiedy zostawić sygnet albo wersję poziomą bez detali: Jak uprościć logo, żeby było czytelne na długopisie?
J
Julka
2026-07-27 21:39
Odpowiedź do NadrukPlus
Przy długopisach zwykle lepiej od razu myśleć o wersji uproszczonej, bo mały dopisek i cienkie linie prawie zawsze tracą czytelność. Ja pokazałbym klientowi peł
Dokładnie, realny rozmiar nadruku dużo lepiej działa na wyobraźnię niż sama wizualizacja w powiększeniu. Ja bym jeszcze sprawdziła minimalną grubość linii u wykonawcy, bo czasem to od razu rozstrzyga, czy pełna wersja ma sens. Jeśli dopisek robi się tylko szarą kreską, to lepiej go odpuścić i zostawić logo w wersji, która faktycznie będzie czytelna. Podobny watek byl tez tutaj: Akceptacja projektu gadżetów z nadrukiem przed produkcją.
T
TuszIKawa
2026-07-28 07:58
Na długopisie bym się nie upierał przy pełnym logo, bo cienkie linie i dopisek zwykle giną jako pierwsze. Najlepiej pokazać klientowi dwie wizualizacje w realnym rozmiarze: pełną i uproszczoną, np. sam sygnet albo wersję poziomą bez hasła. Jak zobaczy, że to nie kwestia gustu, tylko czytelności, często łatwiej odpuści detale.
M
Maja
2026-07-28 21:29
Przy długopisach zwykle nie ma sensu na siłę ratować pełnej wersji logo, jeśli cienkie linie i dopisek już na wizualizacji zaczynają się zlewać. Zaproponowałabym klientowi wariant uproszczony, np. sam sygnet albo nazwę bez hasła, ale pokazała to obok pełnej wersji w realnym rozmiarze nadruku. Często dopiero takie porównanie przekonuje, że mniej detali nie oznacza utraty sensu, tylko lepszą czytelność.
Z
Zosia
2026-07-29 15:13
Ja bym nie ratowała pełnej wersji na siłę, bo na długopisie każdy cienki detal szybko robi się plamą. Najpierw pokazałabym klientowi porównanie: pełne logo, wersja bez dopisku i sam sygnet, najlepiej w realnym rozmiarze nadruku. Często dopiero taka wizualizacja przekonuje, że uproszczenie nie psuje sensu, tylko ratuje czytelność.