Kalendarz jednodzielny czy trójdzielny jako dodatek dla klientów DTG?

K
KrzysiekNaSzwalni
· 2026-05-24 21:53
Robimy głównie koszulki i bluzy w DTG dla lokalnych firm, ale coraz częściej klienci pytają też o drobne materiały na koniec roku. Zastanawiam się, czy proponować im kalendarze jednodzielne czy trójdzielne, bo różnica w cenie i miejscu na reklamę jest dość wyraźna. Jednodzielny wygląda schludniej i daje więcej pola na grafikę, ale mam wrażenie, że trójdzielny częściej wisi w biurach, bo po prostu wygodniej się z niego korzysta. Przy małych firmach liczy się każdy koszt, więc nie chcę wciskać czegoś większego tylko dlatego, że wygląda poważniej. Jak to widzicie z praktyki, który format faktycznie dłużej zostaje u odbiorcy na ścianie?

Odpowiedzi (9)

S
Serwisant 2026-05-25 05:12
Ja bym to rozdzielił według miejsca użycia, a nie tylko według ceny. Do biur i warsztatów zwykle lepiej schodzi trójdzielny, bo klient widzi poprzedni, obecny i następny miesiąc, więc faktycznie częściej zostaje na ścianie. Jednodzielny ma sens tam, gdzie firma chce mocniej pokazać grafikę, zdjęcie realizacji albo bardziej „wizerunkowy” projekt. Jest tu sensowne porównanie do poczytania: Kalendarz jednodzielny czy trójdzielny dla firmy?, szczególnie pod kątem powierzchni reklamowej i wygody odbiorcy.
I
Iwona 2026-05-25 23:39
Ja bym to rozdzieliła według typu klienta, bo oba formaty mają sens. Do biur i punktów usługowych częściej proponowałabym trójdzielny, bo jest praktyczny i realnie wisi cały rok na ścianie. Jednodzielny lepiej pasuje tam, gdzie liczy się estetyka albo mocniejsza grafika, np. dla marek bardziej wizerunkowych.
O
Olek 2026-05-26 13:07
Odpowiedź do Iwona
Ja bym to rozdzieliła według typu klienta, bo oba formaty mają sens. Do biur i punktów usługowych częściej proponowałabym trójdzielny, bo jest praktyczny i real
Też bym szedł w taki podział, bo przy kalendarzach ważne jest nie tylko to, jak wyglądają, ale czy ktoś faktycznie będzie z nich korzystał. Trójdzielny ma przewagę w biurach, magazynach czy recepcjach, bo szybciej sprawdza się daty i terminy. Jednodzielny zostawiłbym raczej dla firm, które chcą bardziej elegancki dodatek z większą grafiką, np. jako uzupełnienie zamówień dla stałych klientów.
K
Kolorysta 2026-05-27 00:28
Odpowiedź do Iwona
Ja bym to rozdzieliła według typu klienta, bo oba formaty mają sens. Do biur i punktów usługowych częściej proponowałabym trójdzielny, bo jest praktyczny i real
Też bym szedł w taki podział, bo trójdzielny wygrywa tam, gdzie ktoś naprawdę korzysta z kalendarza na co dzień, a nie tylko patrzy na logo. W biurze, warsztacie czy recepcji wygoda często będzie ważniejsza niż sama powierzchnia pod grafikę. Jednodzielny zostawiłbym raczej dla klientów, którzy chcą czegoś bardziej „ładnego” i spójnego z identyfikacją, np. jako dodatek do paczek świątecznych.
M
MaszynaSzyje 2026-05-26 06:11
U mnie trójdzielne lepiej się sprawdzają jako dodatek dla firm, bo faktycznie częściej lądują na ścianie w biurze i ktoś z nich realnie korzysta. Jednodzielny jest ładniejszy, jeśli klient chce bardziej „wizerunkową” grafikę, ale reklamowo trójdzielny potrafi pracować dłużej. Ja bym proponował oba warianty, a przy klientach biurowych mocniej pchał trójdzielny. Podobny watek byl tez tutaj: Jak przygotowujecie pliki do DTG, żeby drukarnia nie odsyłała ich do poprawek?.
D
Darek 2026-05-27 12:39
Ja bym to rozdzielił według odbiorcy, bo oba typy mają sens w innym miejscu. Do biur i punktów obsługi częściej brałbym trójdzielny, bo jest praktyczniejszy i dłużej zostaje na ścianie, a jednodzielny bardziej tam, gdzie liczy się ładna grafika i wizerunek. Przy lokalnych firmach pewnie dobrze pokazać oba warianty i od razu zaznaczyć różnicę w cenie oraz widoczności reklamy.
D
Damian 2026-05-27 23:10
Ja bym to rozdzielił według odbiorcy, bo oba typy mają trochę inne zastosowanie. Do biura częściej sprawdzi się trójdzielny, bo jest praktyczny i faktycznie wisi cały rok w zasięgu wzroku, a jednodzielny lepiej wygląda jako bardziej „graficzny” dodatek, np. dla klienta, który chce mocniej pokazać markę. Jeśli masz proponować jedną opcję lokalnym firmom, zacząłbym od trójdzielnych, bo łatwiej uzasadnić ich użyteczność.
K
Kasia 2026-05-28 06:26
Ja bym przy lokalnych firmach jednak częściej proponowała trójdzielny, bo taki kalendarz realnie dłużej “pracuje” na ścianie w biurze i jest wygodniejszy na co dzień. Jednodzielny wygląda bardziej elegancko i fajnie się sprawdzi, jeśli klientowi zależy głównie na grafice, ale reklamowo trójdzielny bywa po prostu bardziej praktyczny.
P
PraktykDTG 2026-05-28 15:57
Z mojego doświadczenia trójdzielny lepiej sprawdza się jako praktyczny dodatek dla firm, bo faktycznie częściej zostaje na ścianie w biurze i jest używany na co dzień. Jednodzielny wygląda bardziej estetycznie i daje więcej miejsca na projekt, więc pasuje, jeśli klient mocno stawia na grafikę albo branding. Ja bym proponował oba warianty, ale trójdzielny jako domyślny wybór dla klientów biznesowych.