Logo pod nadruk na gadżetach - co sprawdzać przed wysłaniem do produkcji?
M
MarekPoNocce
Mam ostatnio coraz więcej zleceń, gdzie klient przysyła logo jako PNG z prezentacji albo stopkę z maila i potem zaczyna się zgadywanie, czy da się to sensownie nadrukować na długopisach, kubkach czy notesach. Z praktyki wiem, że najlepiej mieć wektor, ale ciekawi mnie, jak dokładnie podchodzicie do sprawdzania takich plików przed puszczeniem dalej. Patrzycie od razu na CMYK, Pantone i zamianę fontów na krzywe, czy najpierw robicie próbę pod konkretną technikę znakowania? Problem mam szczególnie przy logotypach z przejściami tonalnymi albo cienkimi detalami, bo na ekranie wygląda to dobrze, a na małym gadżecie już niekoniecznie. Zastanawiam się też, czy zawsze prosicie klienta o wersję na jasne i ciemne tło, czy sami przygotowujecie warianty produkcyjne. Jaką macie swoją krótką checklistę, żeby uniknąć poprawek już po akceptacji wizualizacji?
Odpowiedzi (7)
K
Kolorysta
2026-05-24 22:08
U mnie pierwsze sito to zawsze format wektorowy, bo PNG z maila może wyglądać dobrze na ekranie, a na małym nadruku wychodzą schodki albo giną detale. Potem sprawdzam kolory, najlepiej Pantone przy gadżetach, oraz czy fonty są zamienione na krzywe, żeby drukarnia nie musiała niczego zgadywać. Do tego warto upewnić się, czy logo ma wersję bez tła i czy da się je uprościć przy bardzo małym polu nadruku. Jest też sensowny materiał do poczytania w tym temacie: Jak przygotować logo do nadruku na gadżetach firmowych?.
A
Adrian
2026-05-25 09:34
Odpowiedź do Kolorysta
U mnie pierwsze sito to zawsze format wektorowy, bo PNG z maila może wyglądać dobrze na ekranie, a na małym nadruku wychodzą schodki albo giną detale. Potem spr
Dokładnie tak, ja jeszcze przed wysyłką proszę klienta o wersję bez tła i sprawdzam, czy logo nie ma zbyt cienkich linii albo małych napisów, które na długopisie po prostu się zleją. Przy gadżetach warto też od razu ustalić technikę nadruku, bo inaczej przygotowuje się plik pod tampodruk, a inaczej pod UV czy haft. Dobrze mieć prostą checklistę, bo wtedy mniej rzeczy wychodzi dopiero na etapie produkcji.
D
DobryPapier
2026-05-26 01:09
Ja zwykle zaczynam od pytania o wersję wektorową, bo z PNG wyciągniętego z prezentacji rzadko wychodzi coś pewnego, szczególnie przy małych nadrukach na długopisach. Potem sprawdzam kolory, czy klient ma Pantone albo chociaż sensownie ustawiony CMYK, oraz czy fonty są zamienione na krzywe. Warto też od razu ustalić tło i minimalny rozmiar znaku, bo czasem logo wygląda dobrze na ekranie, a w produkcji robi się z niego plama. Podobny watek byl tez tutaj: Jak dobieracie technike znakowania przy mieszanych gadzetach reklamowych?.
K
Krzys
2026-05-26 17:10
Ja zwykle najpierw sprawdzam, czy da się zdobyć wersję wektorową, bo PNG ze stopki maila to często proszenie się o problemy przy małych nadrukach. Potem patrzę na kolory, czy klient ma określone Pantone albo chociaż CMYK, i czy fonty są zamienione na krzywe, żeby nic się nie rozjechało. Warto też od razu ustalić tło i minimalny rozmiar logo, bo na długopisie wychodzą rzeczy, których na kubku jeszcze nie widać.
Z
Znakowanie24
2026-05-27 05:39
Ja zaczynam od tego, czy logo jest w wektorze, bo przy PNG ze stopki mailowej zwykle od razu wychodzą problemy z rozdzielczością i ostrymi krawędziami. Potem sprawdzam kolory, najlepiej CMYK albo Pantone przy znakowaniu, oraz czy fonty są zamienione na krzywe, żeby nic się nie rozjechało u wykonawcy. Warto też zwrócić uwagę na tło i minimalne rozmiary elementów, bo na długopisie czy małym gadżecie drobne detale potrafią po prostu zniknąć.
M
MaszynaSzyje
2026-05-27 20:13
Ja zaczynam od tego, czy plik faktycznie jest wektorem, bo PNG z prezentacji może wyglądać dobrze na ekranie, a na małym gadżecie wyjdzie rozmazany albo z poszarpanymi krawędziami. Potem sprawdzam kolory, najlepiej CMYK albo konkretny Pantone, oraz czy fonty są zamienione na krzywe, żeby drukarnia nie musiała niczego zgadywać. Warto też spojrzeć na tło i minimalny rozmiar znaków, bo na długopisie drobne hasła czy cienkie linie często po prostu znikają.
B
Basia
2026-05-28 05:34
Odpowiedź do MaszynaSzyje
Ja zaczynam od tego, czy plik faktycznie jest wektorem, bo PNG z prezentacji może wyglądać dobrze na ekranie, a na małym gadżecie wyjdzie rozmazany albo z posza
Dokładnie, u mnie też pierwszym filtrem jest to, czy logo da się normalnie skalować bez utraty jakości. Do tego zawsze sprawdzam, czy teksty są zamienione na krzywe, bo brak fontu potrafi całkiem rozwalić projekt przy produkcji. Warto też zerknąć na tło i drobne elementy, bo na długopisie cienkie linie albo półprzezroczystości często wyglądają zupełnie inaczej niż w PDF-ie od klienta.