Logo pod nadruk na gadżetach - co sprawdzać przed wysłaniem do produkcji?
M
MarekPoNocce
Mam ostatnio coraz więcej zleceń, gdzie klient przysyła logo jako PNG z prezentacji albo stopkę z maila i potem zaczyna się zgadywanie, czy da się to sensownie nadrukować na długopisach, kubkach czy notesach. Z praktyki wiem, że najlepiej mieć wektor, ale ciekawi mnie, jak dokładnie podchodzicie do sprawdzania takich plików przed puszczeniem dalej. Patrzycie od razu na CMYK, Pantone i zamianę fontów na krzywe, czy najpierw robicie próbę pod konkretną technikę znakowania? Problem mam szczególnie przy logotypach z przejściami tonalnymi albo cienkimi detalami, bo na ekranie wygląda to dobrze, a na małym gadżecie już niekoniecznie. Zastanawiam się też, czy zawsze prosicie klienta o wersję na jasne i ciemne tło, czy sami przygotowujecie warianty produkcyjne. Jaką macie swoją krótką checklistę, żeby uniknąć poprawek już po akceptacji wizualizacji?
Odpowiedzi (1)
K
Kolorysta
2026-05-24 22:08
U mnie pierwsze sito to zawsze format wektorowy, bo PNG z maila może wyglądać dobrze na ekranie, a na małym nadruku wychodzą schodki albo giną detale. Potem sprawdzam kolory, najlepiej Pantone przy gadżetach, oraz czy fonty są zamienione na krzywe, żeby drukarnia nie musiała niczego zgadywać. Do tego warto upewnić się, czy logo ma wersję bez tła i czy da się je uprościć przy bardzo małym polu nadruku. Jest też sensowny materiał do poczytania w tym temacie: Jak przygotować logo do nadruku na gadżetach firmowych?.