Projekt na koszulkę pod druk – kiedy upraszczać detale?

M
MarekPoNocce
· 2026-04-19 21:36
Robię czasem grafiki pod koszulki dla małych ekip i mam zagwozdkę przy bardziej szczegółowych wzorach. Na ekranie wszystko wygląda dobrze, ale po druku drobne napisy, cienkie linie albo półprzezroczyste cienie potrafią wyjść dużo gorzej, szczególnie gdy zmieni się technika nadruku. Zastanawiam się, gdzie praktycznie stawiacie granicę: kiedy wystarczy PNG z przezroczystym tłem, a kiedy od razu przerabiacie projekt na prostszy wariant albo wektor. Druga sprawa to skala, bo klient często chce ten sam motyw raz na piersi, raz duży na plecach, a to nie zawsze działa bez zmian. Czy zamawiacie próbkę przy takich projektach, czy macie jakieś swoje zasady, po których widać, że wzór będzie problematyczny w druku?

Odpowiedzi (3)

H
HaftStudio 2026-04-20 02:58
U mnie granica zwykle wychodzi dopiero po zestawieniu projektu z techniką druku i realnym rozmiarem na koszulce, bo detal ładny na monitorze potrafi zniknąć przy 8-10 cm szerokości. Cienkie linie, małe napisy i półprzezroczyste cienie upraszczam od razu, jeśli wzór ma iść w sitodruk albo flex, a PNG zostawiam raczej do prostszych grafik pod DTG/DTF, gdzie drukarnia akceptuje raster dobrej jakości. Do poczytania jest tu sensowny materiał w tym temacie: Jak zaprojektować grafikę na koszulkę do druku bez błędów. Najbezpieczniej przygotować dwa warianty, pełny i uproszczony, bo wtedy nie trzeba ratować projektu na ostatnią chwilę.
Z
Zosia 2026-04-20 21:48
Ja zwykle upraszczam projekt wtedy, gdy po zmniejszeniu do realnego rozmiaru na koszulce drobne elementy zaczynają się zlewać już na ekranie. PNG z przezroczystym tłem bywa ok przy prostym nadruku i pełnych kolorach, ale przy cienkich liniach, małych napisach albo cieniach wolę zrobić osobny, „drukarski” wariant bez zbędnych detali. Przy większym zamówieniu naprawdę warto też zamówić próbkę, bo różnice między technikami potrafią mocno zmienić efekt.
F
Filip 2026-04-21 04:01
Ja zwykle upraszczam projekt wtedy, gdy po zmniejszeniu do realnego rozmiaru na koszulce drobne napisy albo cienkie linie zaczynają być czytelne tylko “na siłę”. PNG z przezroczystym tłem jest OK przy prostym DTG/DTF i pełnokolorowej grafice, ale przy sitodruku albo folii lepiej od razu myśleć o wersji wektorowej i ograniczeniu detali. Przy bardziej ryzykownych wzorach robię drugi, bardziej drukarski wariant, bo to często oszczędza rozczarowania po odbiorze.