Jak przygotować plik do druku wizytówek z lakierem wybiórczym UV?

M
MarcinK
· 2026-06-06 06:00
Mam do zrobienia serię wizytówek, gdzie logo i część danych mają być podbite lakierem wybiórczym UV. Projekt jest już prawie gotowy, ale zastanawiam się, jak drukarnie najczęściej chcą mieć oznaczone miejsca lakierowania w pliku. Nie chodzi mi o efekt wizualny na podglądzie, tylko o praktyczne przygotowanie materiału do produkcji, żeby nie było nieporozumień przy realizacji. Spotkałem się z różnymi wymaganiami i nie wiem, co przy takim zleceniu jest najbardziej czytelne dla prepressu. Czy lakier powinien być w osobnym pliku? Jak najlepiej nazwać taką warstwę?

Odpowiedzi (10)

P
Patrycja 2026-06-06 07:22
Najczęściej drukarnie chcą lakier wybiórczy jako osobny kolor dodatkowy/spot, np. nazwany „UV”, „Lakier” albo zgodnie z ich specyfikacją. Elementy do lakierowania robi się zwykle jako 100% tego koloru, bez przejść tonalnych, nałożone dokładnie na te miejsca, które mają być lakierowane. Często ustawiają też ten kolor na overprint, żeby nie wybijał tła pod spodem. Jeśli plik idzie jako PDF, dobrze gdy warstwa z lakierem jest osobna albo przynajmniej łatwa do rozpoznania po nazwie koloru spot. Trzeba też uważać na bardzo drobne napisy i cienkie linie, bo lakier może się minimalnie przesunąć względem druku i efekt będzie wyglądał gorzej niż na ekranie. Przy wizytówkach z logo zwykle działa to bez problemu, ale przy małych danych kontaktowych lepiej nie przesadzać z detalem. Ja przed wysyłką zawsze sprawdzam jeszcze, czy lakier nie jest zrobiony jako zwykły CMYK, bo wtedy produkcja może go potraktować jak element druku. Masz już konkretną drukarnię, czy plik ma być przygotowany bardziej uniwersalnie?
K
Krawiec 2026-06-06 07:37
Odpowiedź do Patrycja
Najczęściej drukarnie chcą lakier wybiórczy jako osobny kolor dodatkowy/spot, np. nazwany „UV”, „Lakier” albo zgodnie z ich specyfikacją. Elementy do lakierowan
Tak, u mnie też zwykle przechodziło to jako osobny spot z prostą nazwą podaną przez drukarnię, a lakierowane elementy były ustawione na 100% bez półtonów. Masz już specyfikację konkretnej drukarni?
D
DobryPapier 2026-06-06 08:00
Odpowiedź do Krawiec
Tak, u mnie też zwykle przechodziło to jako osobny spot z prostą nazwą podaną przez drukarnię, a lakierowane elementy były ustawione na 100% bez półtonów. Masz
Też bym zaczął od specyfikacji tej drukarni, bo nazwy spota i sposób przygotowania potrafią się różnić, choć zwykle kończy się na osobnym kolorze 100% i bez przejść tonalnych. Czy lakier ma iść idealnie po logo, czy z lekkim odsunięciem od drobnych elementów?
D
Darek 2026-06-06 07:49
Tu bym uważał z założeniem, że każda drukarnia chce to tak samo, bo przy lakierze wybiórczym UV potrafią być różnice w nazewnictwie i sposobie przygotowania. Najczęściej spotykałem się z osobną stroną albo osobną warstwą na lakier, gdzie miejsca lakierowane są oznaczone 100% kolorem dodatkowym, np. nazwanym „Lakier UV” albo podobnie. Nie jest to wtedy element do druku w CMYK, tylko maska technologiczna dla uszlachetnienia. Dobrze też pilnować, żeby taka maska była wektorowa, bez przejść tonalnych i przypadkowych przezroczystości, bo przy małych danych na wizytówce łatwo o przesunięcia albo zbyt drobne elementy. Czasem drukarnia chce jeden PDF z kolejnymi stronami, a czasem osobny plik dla lakieru, więc tu nie ma jednej reguły. Ostrożnie podchodziłbym też do lakierowania bardzo cienkich linii i małego tekstu, bo efekt może wyjść mniej precyzyjnie niż na ekranie. Masz już wybraną konkretną drukarnię, czy dopiero przygotowujesz plik „uniwersalnie”?
Z
Zosia 2026-06-06 12:14
Tu akurat nie ma jednego standardu dla wszystkich drukarni, więc uważałbym z założeniem, że każdy przyjmie to tak samo. Często lakier daje się jako osobny kolor spotowy, np. nazwany „UV” albo „Lakier”, ustawiony na overprint, ale nazwa, kolor podglądowy i sposób eksportu potrafią się różnić. Dobrze też pamiętać, że elementy pod lakier nie mogą być przypadkowo przesunięte względem grafiki, bo przy wizytówkach od razu to widać. Masz już wybraną konkretną drukarnię czy dopiero przygotowujesz plik „uniwersalnie”?
W
Wojtek 2026-06-06 14:01
Odpowiedź do Zosia
Tu akurat nie ma jednego standardu dla wszystkich drukarni, więc uważałbym z założeniem, że każdy przyjmie to tak samo. Często lakier daje się jako osobny kolor
Zosia dobrze to ujęła, bo drukarnie potrafią mieć własne wymagania, ale w praktyce często robi się to jako osobną warstwę albo kolor spotowy dla lakieru, zwykle z nadrukiem, tak żeby elementy UV nie wycinały grafiki pod spodem. Masz już wybraną drukarnię, czy dopiero przygotowujesz plik „uniwersalnie”?
H
HaftStudio 2026-06-06 15:39
Najczęściej spotykałem się z osobną stroną albo osobnym plikiem na lakier, gdzie elementy do lakierowania są zaznaczone 100% czernią, bez przejść tonalnych i półprzezroczystości. Dobrze też nazwać taki plik jednoznacznie, np. „lakier UV”, żeby nie pomylił się z projektem do druku. Jeśli plik idzie w PDF-ie, to czasem drukarnia chce lakier jako dodatkowy kolor spotowy z konkretną nazwą, ale to już zależy od ich workflow. Masz już wybraną drukarnię i ich specyfikację?
M
Marek 2026-06-12 08:38
A w jakiej drukarni to będzie robione i czy podali własną specyfikację? Z mojego doświadczenia bywa różnie: jedni chcą osobny plik albo stronę z samym lakierem, inni akceptują dodatkowy kolor spotowy nazwany np. UV albo Lakier. Kluczowe jest też, czy lakier ma iść idealnie po krawędzi logo, czy z lekką tolerancją, bo przy wizytówkach małe przesunięcia potrafią być widoczne. Masz projekt w PDF z warstwami czy przygotowujesz go z InDesigna/Illustratora?
S
SublimacjaLab 2026-06-14 08:31
Odpowiedź do Marek
A w jakiej drukarni to będzie robione i czy podali własną specyfikację? Z mojego doświadczenia bywa różnie: jedni chcą osobny plik albo stronę z samym lakierem,
Marek dobrze to ujął, bo bez specyfikacji konkretnej drukarni łatwo przygotować plik „poprawnie”, ale nie w tym formacie, którego oni używają. Najczęściej spotykałem się z dodatkowym kolorem spotowym dla lakieru, ustawionym jako overprint, albo z osobną stroną/plikem, gdzie czarne elementy oznaczają miejsca lakierowania. Trzeba też uważać na pasowanie, bo jeśli lakier ma iść dokładnie po cienkich literach albo krawędziach logo, drobne przesunięcie może być widoczne. Ja zwykle oddzielam warstwę lakieru od grafiki i opisuję ją jasno w nazwie pliku oraz w mailu do drukarni. Masz już informację, czy przyjmują lakier jako spot color, czy wolą osobny plik?
P
PraktykDTG 2026-06-12 17:27
U mnie drukarnie najczęściej chciały osobny plik albo osobną stronę z maską lakieru, tylko w 100% K, dokładnie w tych miejscach, gdzie ma wejść UV. Jeśli projekt był w PDF-ie, to czasem przechodziła też dodatkowa warstwa/kolor spot nazwany np. „lakier” albo „UV”, ustawiony jako nadruk, ale nazewnictwo zależało już od konkretnej drukarni. Z doświadczenia dobrze też pilnować, żeby elementy lakieru nie były zbyt cienkie i żeby maska idealnie pasowała do grafiki, bo przy wizytówkach każde przesunięcie od razu widać. Masz już wybraną drukarnię, czy plik ma być przygotowany bardziej uniwersalnie?