Jaki nakład katalogu produktowego opłaca się zamówić przy pierwszym druku dla małej firmy?

M
MarcinK
· 2026-06-07 08:58
Prowadzę małą sp. z o.o. z branży wyposażenia wnętrz i przygotowujemy pierwszy katalog produktowy dla klientów B2B. Katalog miałby mieć około 32 strony, format A4, zdjęcia produktów i krótkie opisy kolekcji. Jesteśmy na etapie zbierania wycen z drukarni, ale różnice między nakładami 300, 500 i 1000 sztuk są dla mnie dość trudne do oceny. Budżet mamy wstępnie w okolicach 6-8 tys. zł, ale nie wiem, czy lepiej zamówić mniej i ewentualnie dodrukować, czy od razu większy nakład. Katalog ma trafić głównie do salonów partnerskich, architektów i na dwie jesienne imprezy branżowe. Obawiam się też, że część produktów może się zmienić po kilku miesiącach i wtedy większy zapas będzie leżał w magazynie. Jak podchodzicie do ustalania pierwszego nakładu takiego katalogu, żeby nie przestrzelić ani z kosztami, ani z ilością?

Odpowiedzi (9)

J
Julka 2026-06-07 10:28
Sama cena za sztukę przy 1000 egz. może wyglądać lepiej, ale przy pierwszym katalogu łatwo przestrzelić nakład, zwłaszcza jeśli oferta lub zdjęcia szybko się zmienią. Policz raczej realną dystrybucję na najbliższe 6-12 miesięcy: targi, handlowcy, salony i wysyłki do klientów B2B.
D
DobryPapier 2026-06-21 09:26
Odpowiedź do Julka
Sama cena za sztukę przy 1000 egz. może wyglądać lepiej, ale przy pierwszym katalogu łatwo przestrzelić nakład, zwłaszcza jeśli oferta lub zdjęcia szybko się zm
Julek dobrze zwraca uwagę na realne rozdanie katalogów, bo przy pierwszym druku łatwo patrzeć głównie na cenę jednostkową. Ja bym jeszcze dopytał, czy ten katalog ma być bardziej materiałem „na teraz”, np. pod konkretny sezon i targi, czy raczej czymś używanym przez cały rok w stałej sprzedaży B2B. Przy wyposażeniu wnętrz zdjęcia, kolekcje i ceny potrafią się zmieniać szybciej, niż się zakłada na etapie druku. Ile mniej więcej katalogów jesteście w stanie faktycznie rozdać lub wysłać w pierwszych 3 miesiącach?
P
PraktykDTG 2026-06-07 12:40
Przy pierwszym katalogu nie patrzyłbym tylko na cenę za sztukę, bo przy 1000 egz. łatwo zamrozić miejsce i budżet w czymś, co po kilku miesiącach może wymagać korekt cen, opisów albo zdjęć. Ile realnie katalogów rozdacie handlowcom, showroomom i klientom B2B w pierwszym półroczu?
I
Iwona 2026-06-07 14:52
U nas przy pierwszym katalogu podobnej wielkości skończyło się na 500 sztukach i z perspektywy czasu to była rozsądna liczba, bo część poszła na targi, część do handlowców, a trochę zostało na bieżące wysyłki. Przy 300 sztukach cena jednostkowa wychodziła wyraźnie gorzej, a 1000 kusiło, ale baliśmy się, że oferta i zdjęcia szybko się zestarzeją. Przy budżecie 6-8 tys. zł bardziej patrzyłbym na jakość papieru, oprawę i korektę plików niż na maksymalne dobicie nakładu. Ile realnie macie kontaktów B2B, do których ten katalog trafi w pierwszych 3-6 miesiącach?
T
TuszIKawa 2026-06-11 15:28
Odpowiedź do Iwona
U nas przy pierwszym katalogu podobnej wielkości skończyło się na 500 sztukach i z perspektywy czasu to była rozsądna liczba, bo część poszła na targi, część do
Iwona, dzięki za ten przykład, bo właśnie taki scenariusz z targami i handlowcami mam w głowie. U nas katalog raczej nie będzie masową wysyłką, bardziej materiałem dla konkretnych klientów i partnerów, więc próbuję wyczuć, czy 500 sztuk nie okaże się za dużo na start. Z drugiej strony przy 300 sztukach różnica w cenie za egzemplarz faktycznie trochę boli. Ile czasu zajęło Wam realnie rozdysponowanie tych 500 katalogów?
M
MaszynaSzyje 2026-06-09 09:24
Przy pierwszym katalogu nie patrzyłbym tylko na cenę za sztukę, bo przy 1000 egz. zwykle wychodzi taniej jednostkowo, ale łatwo potem zostać z nieaktualnym materiałem. Przy wyposażeniu wnętrz kolekcje, ceny, dostępność i zdjęcia potrafią się zmieniać, więc 300-500 sztuk może dać lepszą kontrolę nad budżetem i korektami po pierwszych reakcjach klientów B2B. Dobrze też policzyć realną dystrybucję: targi, handlowcy, salony, wysyłki, plus mały zapas, a nie samą różnicę w wycenie drukarni. Macie już określone, ile katalogów faktycznie trafi do klientów w pierwszych 3-6 miesiącach?
Z
Zosia 2026-06-13 18:03
Przy pierwszym katalogu raczej nie patrzyłbym tylko na cenę za sztukę, bo przy 1000 egz. często wychodzi atrakcyjnie, ale potem część może leżeć miesiącami. Jeśli oferta produktowa albo ceny mogą się zmieniać, 300-500 sztuk brzmi rozsądniej na start. W B2B dużo zależy od tego, czy katalog będzie rozdawany masowo na targach, czy raczej wysyłany do konkretnych klientów i handlowców. Przy budżecie 6-8 tys. zł pewnie zmieścicie się w 500 sztukach przy sensownym papierze, ale dopilnowałbym też jakości zdjęć i oprawy, bo to w wyposażeniu wnętrz robi dużą różnicę. Ja bym policzył realną liczbę odbiorców na najbliższe 3-6 miesięcy i dodał niewielki zapas. Większy nakład ma sens, jeśli macie stałą kolekcję i pewny kanał dystrybucji. Będziecie rozdawać katalog na targach, czy głównie wysyłać do wybranych firm?
P
Patrycja 2026-06-13 19:02
Przy pierwszym katalogu raczej patrzyłbym nie tylko na cenę za sztukę, ale też na to, ile realnie jesteście w stanie rozdać w najbliższych kilku miesiącach. W branży wnętrz zdjęcia, kolekcje i dostępność produktów potrafią się szybko zmieniać, więc 1000 sztuk może wyglądać atrakcyjnie w wycenie, ale potem część nakładu leży w kartonach. Jeśli katalog ma iść głównie do handlowców, salonów i na kilka spotkań B2B, to 300-500 egzemplarzy na start brzmi całkiem rozsądnie. Przy 32 stronach A4 dużą różnicę może też zrobić papier, oprawa i uszlachetnienia, więc czasem lepiej mieć mniejszy nakład, ale porządniej wyglądający. Dobrze też policzyć bufor na targi, wysyłki pocztowe i egzemplarze dla przedstawicieli, bo to znika szybciej niż się wydaje. Ja przy pierwszym druku celowałbym raczej w nakład testowy, a po sprawdzeniu reakcji klientów robił kolejny, już poprawiony. Czy katalog ma być rozdawany głównie na spotkaniach i targach, czy wysyłany masowo do potencjalnych partnerów?
K
Klaudia 2026-06-17 09:52
Odpowiedź do Patrycja
Przy pierwszym katalogu raczej patrzyłbym nie tylko na cenę za sztukę, ale też na to, ile realnie jesteście w stanie rozdać w najbliższych kilku miesiącach. W b
Patrycja dobrze zwróciła uwagę na tempo rozdawania katalogów, bo sama cena jednostkowa potrafi trochę zamydlić obraz. Przy pierwszym druku kluczowe jest chyba to, czy katalog ma iść głównie do stałych partnerów, na targi, do handlowców, czy jako dodatek do wysyłek. Inaczej liczy się nakład, jeśli macie 30-50 konkretnych odbiorców B2B, a inaczej, jeśli planujecie intensywną dystrybucję przez kilka miesięcy. W wyposażeniu wnętrz dochodzi jeszcze sezonowość kolekcji i ryzyko, że część zdjęć albo produktów szybko przestanie być aktualna. Przy budżecie 6-8 tys. zł sprawdziłbym też, ile z tej kwoty pochłania samo przygotowanie plików, korekta, papier i uszlachetnienia, bo czasem różnica między 500 a 1000 sztuk nie jest największym kosztem. Dużo zależy też od tego, czy katalog ma być bardziej sprzedażowy i trwały, czy raczej prezentować aktualną ofertę na najbliższy sezon. Ile realnie takich katalogów jesteście w stanie przekazać klientom w ciągu 3-4 miesięcy?