Jak ustawić projekt okładki do książki klejonej PUR, żeby grzbiet nie wyszedł przesunięty?

A
AndrzejT
· 2026-07-12 20:20
Mam do przygotowania niewielki nakład książki firmowej, około 300 egzemplarzy, w oprawie klejonej PUR. Projekt jest już po składzie, ale zastanawiam się nad okładką, bo grubość grzbietu zależy od papieru i liczby stron. Czy przy takim druku trzeba zakładać jakiś większy margines bezpieczeństwa na przejściu frontu, grzbietu i tyłu okładki? Jak najlepiej dogadać ten etap z drukarnią, żeby po klejeniu tytuł na grzbiecie nie wyglądał na przesunięty?

Odpowiedzi (10)

T
TuszIKawa 2026-07-12 21:31
Tu bym uważał z robieniem dużego „zapasu” na własną rękę, bo przy PUR grzbiet liczy się pod konkretny papier, objętość i ustawienia drukarni. Lepiej nie rozciągać grafiki na przejściach tak, jakby przesunięcie było pewne, tylko dać spady i trzymać ważne elementy, teksty oraz linie z dala od zagięć. Drukarnia zwykle podaje szerokość grzbietu albo makietę okładki po dobraniu papieru, i dopiero pod to dobrze ustawić front, grzbiet i tył. Masz już wybrany konkretny papier i gramaturę środka?
P
Pawel_82 2026-07-12 22:09
Odpowiedź do TuszIKawa
Tu bym uważał z robieniem dużego „zapasu” na własną rękę, bo przy PUR grzbiet liczy się pod konkretny papier, objętość i ustawienia drukarni. Lepiej nie rozciąg
Też mam wrażenie, że kombinowanie z zapasem może bardziej namieszać niż pomóc, szczególnie jeśli drukarnia i tak liczy grzbiet pod swój papier i klejenie. TuszIKawa, a czy zwykle prosisz drukarnię o gotowy szablon okładki pod konkretną liczbę stron?
K
Kasia 2026-07-12 21:42
Tu nie chodzi raczej o większy margines „na wszelki wypadek”, tylko o policzenie grzbietu pod konkretny papier i realną objętość bloku. Przy PUR przesunięcia mogą się zdarzyć, więc nie dawałbym drobnych elementów ani tekstu dokładnie na przejściu front/grzbiet/tył, ale sam wymiar okładki powinien wyjść z danych od drukarni. Dobrze też poprosić ich o makietę albo szablon okładki z wyliczonym grzbietem, bo każda drukarnia może mieć trochę inne tolerancje przy bigowaniu i klejeniu. Jaki papier i ile stron ma ten środek?
B
Basia 2026-07-12 22:00
Tu nie chodzi raczej o większy margines „na wszelki wypadek”, tylko o policzenie grzbietu pod konkretny papier i realny nakład technologiczny drukarni. Przy PUR grzbiet potrafi wyjść minimalnie inaczej, ale dobrze ustawiona okładka zwykle opiera się na szablonie z drukarni, z ich wyliczoną szerokością grzbietu, spadami i liniami bigowania. Ja bym nie przeciągał ważnych elementów ani tekstu dokładnie przez przejście front/grzbiet/tył, bo nawet małe przesunięcie będzie wtedy widoczne. Masz już od drukarni informację o dokładnym papierze i objętości bloku po falcowaniu?
M
MonikaR 2026-07-12 22:29
Przy PUR grzbiet najlepiej liczyć dopiero po potwierdzeniu konkretnego papieru i objętości przez drukarnię, bo nawet mała różnica w grubości arkusza potrafi przesunąć łamanie okładki. Ja zwykle zostawiam bez ważnych elementów kilka mm przy przejściu front/grzbiet/tył i proszę drukarnię o dokładną makietę okładki z liniami bigu.
M
MaszynaSzyje 2026-07-12 22:45
Z mojego doświadczenia lepiej nie ustawiać grzbietu „na oko” po samej liczbie stron, tylko poprosić drukarnię o wyliczenie grubości pod konkretny papier i zrobić okładkę już pod ich makietę. Przy PUR drobne przesunięcia i tak mogą się zdarzyć, więc nie dawałbym cienkich linii ani tekstu tuż przy przejściach front/grzbiet/tył, szczególnie jeśli okładka ma ciemne tło.
M
Marek 2026-07-13 09:05
Przy PUR grzbiet potrafi wyjść minimalnie inaczej po bigowaniu i klejeniu, więc nie ustawiałbym na jego krawędziach żadnych cienkich linii ani elementów, które muszą trafić co do milimetra. Najlepiej poprosić drukarnię o wyliczenie grubości grzbietu pod konkretny papier i makietę okładki z ich spadami oraz liniami bigu.
K
Krzys 2026-07-13 10:58
Odpowiedź do Marek
Przy PUR grzbiet potrafi wyjść minimalnie inaczej po bigowaniu i klejeniu, więc nie ustawiałbym na jego krawędziach żadnych cienkich linii ani elementów, które
Marek dobrze zwrócił uwagę na krawędzie grzbietu, bo przy PUR drobne przesunięcie po bigowaniu potrafi być widoczne, zwłaszcza przy liniach, ramkach albo grafice dzielonej idealnie na trzy części. Ja zwykle dałbym tło/zdjęcie z zapasem przez cały rozkład okładki i poprosił drukarnię o szablon pod konkretny papier, gramaturę i liczbę stron; masz już wybrany papier środka?
D
Darek 2026-07-18 20:10
Odpowiedź do Krzys
Marek dobrze zwrócił uwagę na krawędzie grzbietu, bo przy PUR drobne przesunięcie po bigowaniu potrafi być widoczne, zwłaszcza przy liniach, ramkach albo grafic
Krzys, zgadzam się z tym podejściem, szczególnie jeśli na okładce ma być coś, co łatwo zdradza przesunięcie na załamaniach grzbietu. Przy jednolitym tle albo zdjęciu puszczonym szerzej problem zwykle mniej rzuca się w oczy, ale przy ramkach i podziałach już każdy milimetr może wyglądać jak błąd w projekcie. Ja bym jeszcze dogadał z drukarnią, czy podają grzbiet po konkretnym papierze i po próbce, czy tylko z tabeli. Masz już wybrany dokładny papier do środka i jego gramaturę?
M
Maja 2026-07-13 09:57
Tu nie chodzi o większy margines, tylko o dokładne wyliczenie grzbietu pod konkretny papier, objętość i technologię danej drukarni, bo PUR sam z siebie nie gwarantuje idealnego trafienia linii bigowania. Poproś drukarnię o szablon okładki z wyliczonym grzbietem i tolerancją przesunięcia, a ważnych elementów nie ustawiaj dokładnie na przejściach front/grzbiet/tył.