Jak przygotować etykiety na roli do druku, żeby cięcie i nawój zgadzały się z projektem?
S
Sylwia_83
Mam do przygotowania serię etykiet samoprzylepnych na roli do opakowań kosmetycznych i pierwszy raz klient pyta mnie dokładnie o kierunek nawoju oraz sposób wykrojenia. Projekt ma kilka wariantów kolorystycznych, a kształt etykiety nie jest prostokątny, tylko lekko zaokrąglony z jednej strony. Chciałabym uniknąć sytuacji, w której po wydruku etykiety będą obrócone inaczej niż potrzebuje tego aplikator albo cięcie wyjdzie zbyt blisko grafiki. Co dokładnie trzeba ustalić z drukarnią przed wysłaniem plików? Czy nawój powinno się oznaczyć w projekcie, czy wystarczy opisać go w zamówieniu?
Odpowiedzi (9)
W
Wojtek
2026-08-25 22:02
Tu bym tylko uważał, żeby nie mieszać dwóch rzeczy: kierunek nawoju dotyczy orientacji etykiety na roli względem aplikatora, a wykrojnik/kształt musi być osobno pokazany w projekcie z linią cięcia i spadem. Masz od klienta albo drukarni schemat nawoju, np. główka/przód etykiety do przodu, do tyłu, lewo czy prawo?
D
Darek
2026-08-26 08:29
Odpowiedź do Wojtek
Tu bym tylko uważał, żeby nie mieszać dwóch rzeczy: kierunek nawoju dotyczy orientacji etykiety na roli względem aplikatora, a wykrojnik/kształt musi być osobno
Wojtek dobrze to rozdzielił: nawój ustalasz pod aplikator i kierunek podawania z roli, a kształt pokazujesz osobno w pliku jako linię cięcia ze spadem, zwłaszcza przy takiej asymetrii etykiety. Masz od klienta oznaczenie, która krawędź etykiety ma wychodzić z roli jako pierwsza?
N
NadrukPlus
2026-08-26 09:26
Odpowiedź do Darek
Wojtek dobrze to rozdzielił: nawój ustalasz pod aplikator i kierunek podawania z roli, a kształt pokazujesz osobno w pliku jako linię cięcia ze spadem, zwłaszcz
Darek dobrze to ujął, bo przy etykietach na roli łatwo pomylić dwie rzeczy, które w produkcji są traktowane osobno. Miałem kiedyś podobną sytuację przy etykietach na małe butelki i problem wyszedł dopiero przy próbie na aplikatorze, bo grafika była poprawna, ale rola podawała etykietę „od złej strony”. Od tamtej pory zawsze robię prosty podgląd: prostokąt z rolą, strzałką kierunku podawania i zaznaczeniem, która krawędź etykiety schodzi jako pierwsza. Przy takim zaokrągleniu z jednej strony to ma duże znaczenie, bo po obrocie o 180 stopni niby wszystko wygląda podobnie, ale na opakowaniu już nie siedzi tak samo. Linię wykrojnika trzymam osobno od grafiki, ze spadem poza cięcie, a warianty kolorystyczne pilnuję, żeby miały dokładnie ten sam kontur i pozycję. Dobrze też dogadać z drukarnią, czy opis nawoju rozumieją według swojej numeracji, bo różne firmy pokazują to trochę inaczej. Masz możliwość dostać od klienta zdjęcie aplikatora albo chociaż zdjęcie poprzedniej rolki, jeśli już coś takiego u nich działało?
T
TestKolorow
2026-08-30 09:33
Odpowiedź do Wojtek
Tu bym tylko uważał, żeby nie mieszać dwóch rzeczy: kierunek nawoju dotyczy orientacji etykiety na roli względem aplikatora, a wykrojnik/kształt musi być osobno
Wojtek dobrze to rozdzielił, bo sam kształt etykiety i jej ułożenie na roli to dwie osobne decyzje. Przy takim nieregularnym kształcie pokazałabym drukarni osobną linię cięcia, spad i pogląd z opisem, która strona etykiety jest „górą” albo przodem względem opakowania. Do tego dobrze mieć od klienta albo operatora aplikatora informację, z której strony etykieta ma schodzić z roli, bo wtedy nie ma zgadywania przy nawoju. Masz już podany konkretny kierunek aplikacji na opakowaniu?
I
Iwona
2026-08-25 22:12
Przy etykietach na roli dobrze od razu ustalić z drukarnią dwa tematy: orientację względem krawędzi roli i kierunek podawania do aplikatora, bo samo „góra/dół projektu” bywa różnie rozumiane. Przy niestandardowym wykrojniku dałabym w pliku osobną linię cięcia na oddzielnej warstwie/kolorze technicznym, z opisem, która strona etykiety ma wychodzić pierwsza z roli. Dla kilku wariantów kolorystycznych pilnowałabym, żeby wykrojnik, spady i położenie grafiki były identyczne w każdym pliku, inaczej mogą wyjść drobne przesunięcia między wersjami. Masz już od klienta schemat nawoju z aplikatora, np. który bok etykiety ma iść jako pierwszy?
S
SublimacjaLab
2026-08-26 09:33
Przy etykietach na roli dobrze od razu ustalić z drukarnią kierunek nawoju względem aplikatora, czyli która krawędź etykiety ma wychodzić jako pierwsza z roli. Przy nieregularnym kształcie dorzuć w pliku wykrojnik na osobnej warstwie i prosty podgląd z zaznaczeniem góra/dół oraz strzałką kierunku odwijania. Przy kilku wariantach kolorystycznych pilnuj, żeby wykrojnik i orientacja były identyczne w każdym pliku, bo inaczej łatwo o przesunięcia albo obrót serii. Masz już od klienta informację, czy rolka ma być nawijana etykietą do środka czy na zewnątrz?
M
MaszynaSzyje
2026-08-26 10:52
Przy etykietach na roli dużo zależy od tego, jak będą później podawane w aplikatorze, więc sam projekt graficzny to tylko część tematu. Ja zawsze opisuję w pliku albo w mailu, gdzie jest góra etykiety po rozwinięciu roli i czy ma wychodzić z rolki przodem, tyłem, górą czy dołem. Przy nietypowym kształcie dobrze też zaznaczyć linię wykrojnika jako osobny kolor techniczny, żeby drukarnia nie musiała zgadywać, która strona zaokrąglenia jest tą właściwą. Jeśli są warianty kolorystyczne, pilnuj, żeby każdy miał identyczny format, spady i pozycję wykrojnika, bo różnice potrafią potem wyjść dopiero przy cięciu. Kierunek nawoju najlepiej potwierdzić na małej makiecie albo prostym rysunku rolki, bo same określenia bywają różnie rozumiane. Przy kosmetykach dochodzi jeszcze kwestia tego, czy etykieta ma być naklejana ręcznie, czy maszynowo, bo przy ręcznym nawoju zwykle jest mniej krytyczny. Czy klient podał już model aplikatora albo chociaż schemat podawania etykiety?
A
Atryk
2026-08-29 10:10
Przy etykietach na roli dobrze od razu opisać w pliku kierunek nawoju względem frontu etykiety, pozycję początku podawania oraz osobno zaznaczyć linię wykrojnika, spad i margines bezpieczeństwa, bo przy nieregularnym kształcie łatwo o przesunięcie lub obrót. Masz od klienta schemat aplikatora albo informację, czy etykieta ma wychodzić z rolki górą, dołem, lewą czy prawą stroną?
A
Adrian
2026-09-02 07:30
Miałem podobną sytuację przy etykietach na małe butelki i najwięcej zamieszania było właśnie nie w samym projekcie, tylko w tym, jak etykieta wychodzi z roli na aplikatorze. Dobrze jest dogadać z drukarnią kierunek nawoju na konkretnym podglądzie, bo samo „góra do przodu” bywa różnie rozumiane. Ja zwykle wysyłam im prosty rysunek rolki z zaznaczoną pierwszą etykietą, kierunkiem odwijania i tym, która krawędź ma iść jako pierwsza. Przy nietypowym kształcie pilnowałbym też osobnej linii wykrojnika, spadów i bezpiecznego marginesu od cięcia, bo minimalne przesunięcia potrafią być bardziej widoczne niż przy prostokącie. Jeśli wariantów kolorystycznych jest kilka, dobrze mieć ten sam wykrojnik i tę samą orientację we wszystkich plikach, żeby nikt po drodze nie obracał pojedynczej wersji. U mnie raz pomogła zwykła makieta z wydrukiem na kartce owinięta wokół butelki, bo od razu wyszło, że przy aplikacji etykieta startuje od złej strony. Czy klient podał już model aplikatora albo chociaż informację, czy etykiety mają być nawijane do środka czy na zewnątrz?