Na co zwracacie uwagę przy odbiorze gotowych kalendarzy reklamowych?
L
LukaszPoZmianie
Odebrałem ostatnio partię kalendarzy dla klienta i na pierwszy rzut oka wszystko wyglądało dobrze, ale po kilku dniach część spiral zaczęła się lekko rozginać. Papier też wydaje się trochę zbyt miękki, przez co kartki nie układają się równo przy przewracaniu. Zwykle sprawdzam jakość druku, sztywność plecków i mocowanie główki, ale chyba za mało uwagi poświęcałem listwom oraz samej oprawie. Przy większym nakładzie trudno testować każdą sztukę, a klient oczekuje, że kalendarz wytrzyma bez problemu cały rok. Jak oceniacie taką partię przy odbiorze i które elementy najczęściej zdradzają słabsze wykonanie?
Odpowiedzi (7)
J
Julka
2026-09-12 14:31
Ja zawsze kilka razy przewracam kartki i sprawdzam, czy spirala się nie rozgina oraz czy nic się na niej nie zacina. Poza jakością druku ważna jest też sztywność papieru, solidne plecki i dobrze zamocowana główka, bo kalendarz powinien bez problemu wytrzymać cały rok. Przy większym nakładzie warto dokładnie obejrzeć kilka sztuk z różnych paczek.
A
Atryk
2026-09-12 16:17
Odpowiedź do Julka
Ja zawsze kilka razy przewracam kartki i sprawdzam, czy spirala się nie rozgina oraz czy nic się na niej nie zacina. Poza jakością druku ważna jest też sztywnoś
Dokładnie, samo przewrócenie kilku kartek może nie wystarczyć — warto też lekko obciążyć kalendarz i sprawdzić, czy po paru dniach spirala nadal trzyma kształt. Dobrze opisano to w materiale Po czym poznać dobrze wykonany kalendarz reklamowy?, zwłaszcza kwestie listwy, oprawy i sztywności papieru. Przy większym nakładzie najlepiej odłożyć kilka sztuk do kontroli po kilku dniach, bo część wad nie wychodzi od razu.
D
DTFPro
2026-09-13 09:08
Przy odbiorze zawsze przekartkowuję kilka sztuk z różnych paczek i sprawdzam, czy spirala pracuje płynnie oraz nie rozgina się przy normalnym użytkowaniu. Ważna jest też gramatura papieru, sztywność plecków i solidne mocowanie główki oraz listew. Przy większym nakładzie warto zrobić taką wyrywkową kontrolę od razu, bo kalendarz musi przecież wytrzymać cały rok. Podobny watek byl tez tutaj: Gdzie kończy się rola agencji, a zaczyna drukarni przy DTG?.
P
PloterPro
2026-09-14 03:38
Przy odbiorze zawsze przewracam po kilka kartek w losowo wybranych egzemplarzach, bo wtedy od razu wychodzi, czy spirala trzyma kształt i nic się nie zacina. Warto też sprawdzić sztywność papieru, zamknięcie listwy oraz mocowanie główki i plecków, najlepiej nie tylko w jednej sztuce z całego nakładu. Dobrze wykonany kalendarz powinien bez problemu wytrzymać cały rok użytkowania.
M
Marek
2026-09-14 14:29
Ja przy odbiorze zawsze kilka razy przekładam kartki i sprawdzam, czy spirala nigdzie się nie rozchodzi ani nie haczy. Poza jakością druku ważna jest też sztywność papieru, solidne plecki oraz mocowanie główki i listew, bo kalendarz ma przecież wytrzymać cały rok. Przy większym nakładzie warto dokładnie obejrzeć losowo wybrane sztuki z różnych paczek.
S
Szymon
2026-09-15 06:51
Odpowiedź do Marek
Ja przy odbiorze zawsze kilka razy przekładam kartki i sprawdzam, czy spirala nigdzie się nie rozchodzi ani nie haczy. Poza jakością druku ważna jest też sztywn
Też zacząłem testować przekładanie kartek już przy odbiorze, bo właśnie wtedy najlepiej wychodzą problemy ze spiralą. Przy większym nakładzie warto sprawdzić kilka sztuk z różnych paczek, a nie tylko jeden egzemplarz z góry. Sztywność papieru i solidne mocowanie elementów faktycznie mają duże znaczenie, jeśli kalendarz ma dobrze wyglądać przez cały rok.
M
MaszynaSzyje
2026-09-15 23:04
Przy odbiorze zawsze przewracam po kilka kartek w losowo wybranych egzemplarzach, bo wtedy szybko wychodzi, czy papier nie jest za miękki i czy spirala dobrze trzyma. Warto też obejrzeć listwy, mocowanie główki oraz plecki, zwłaszcza przy większym nakładzie. Dobrze wykonany kalendarz powinien bez problemu wytrzymać cały rok.