Od czego w praktyce najbardziej zależy trwałość haftu na odzieży roboczej?
J
Jacek_z_Opola
Mam u siebie zagwozdkę, bo na jednych bluzach haft po wielu praniach dalej trzyma się bez problemu, a na innych materiał wokół wzoru zaczyna szybciej pracować i całość wygląda gorzej. Niby sam haft siedzi, ale mam wrażenie, że dużo zależy nie tylko od nici, ale też od podkładu, gęstości ściegu i samej dzianiny. Szczególnie przy cieńszych tekstyliach wychodzi, że za gęsty wzór robi więcej szkody niż pożytku i potem klient mówi, że haft "ściąga" materiał. Jak to u was wygląda w praktyce, na czym najczęściej wykłada się trwałość haftu: zły stabilizator, źle dobrana gęstość czy bardziej kwestia późniejszego prania i suszenia? Chętnie porównam doświadczenia, bo temat wraca u mnie regularnie przy odzieży firmowej.
Odpowiedzi (8)
O
Olek
2026-04-26 07:58
U mnie w praktyce najbardziej wychodzi, że o trwałości haftu decyduje przede wszystkim dobranie wzoru do materiału, a nie sam fakt, że jest zrobiony haftem. Przy cieńszych bluzach za gęsty ścieg i słaby podkład szybko robią swoje, bo tkanina zaczyna się marszczyć albo pracować wokół logo, mimo że same nici jeszcze trzymają. Do tego dochodzi pranie i suszenie, bo nawet dobrze wykonany haft będzie gorzej wyglądał, jeśli odzież dostaje za mocno po temperaturze.
S
Szymon
2026-04-26 10:58
Też mam takie obserwacje, że kluczowe jest zgranie projektu haftu z konkretną tkaniną, bo przy cieńszych bluzach zbyt zbity ścieg i źle dobrany stabilizator szybciej psują wygląd materiału niż sam haft. W tym materiale Jak haft utrzymuje się na tekstyliach? Sprawdzamy trwałość sensownie opisano, że o trwałości decyduje właśnie nie tylko nić, ale też podkład, gęstość ściegu i późniejsze pranie. U Was lepiej sprawdza się przy odzieży roboczej lżejszy, bardziej „oddychający” wzór niż pełne wypełnienie?
P
PloterPro
2026-05-02 10:33
Dokładnie, sam wzór to tylko połowa sukcesu, bo jak nie ma dobrego dopasowania do materiału, to nawet porządny haft po czasie zaczyna gorzej wyglądać przez pracującą tkaninę. Przy cieńszych bluzach najlepiej widać, że zbyt duża gęstość ściegu i źle dobrany podkład bardziej męczą materiał niż pomagają. Dużo robi też późniejsze pranie i suszenie, bo przy roboczej odzieży to naprawdę szybko wychodzi w praktyce.
H
HaftStudio
2026-05-03 03:06
W praktyce najbardziej wychodzi, jak dobrze jest dobrany haft do samego materiału, bo nawet porządna nić nie pomoże, jeśli dzianina jest zbyt delikatna albo wzór ma za dużą gęstość. Duże znaczenie ma też podkład i stabilizacja, bo to one ograniczają pracę tkaniny wokół wzoru po praniu i noszeniu. Przy cieńszej odzieży roboczej często lepiej sprawdza się lżejszy, sensownie rozłożony haft niż „nabity” wzór, który tylko niepotrzebnie usztywnia materiał. Podobny watek byl tez tutaj: Jak suszycie bluzy z haftem, żeby się nie rozciągały?.
P
Pawel_82
2026-05-03 17:52
Moim zdaniem w praktyce najbardziej robi robotę dobranie haftu do samej tkaniny, bo nawet najlepsza nić nie pomoże, jeśli materiał jest zbyt delikatny albo wzór jest za ciężki. Przy cienkich bluzach za duża gęstość ściegu i słaby podkład szybko wychodzą w praniu, bo materiał wokół zaczyna się marszczyć i całość traci wygląd. No i dochodzi jeszcze pielęgnacja, bo haft swoje wytrzyma, ale tekstylia już nie zawsze.
D
Darek
2026-05-04 09:04
Z mojej praktyki najbardziej robi różnicę właśnie dobór haftu do konkretnej tkaniny, a nie sama nić. Przy cieńszych materiałach za gęsty wzór i słaby podkład szybko wychodzą bokiem, bo materiał zaczyna się marszczyć albo pracować wokół logo. No i dochodzi jeszcze pranie, bo nawet dobrze zrobiony haft będzie gorzej wyglądał, jeśli odzież robocza leci ciągle na zbyt wysokiej temperaturze.
D
Drukarniarz
2026-05-05 05:52
Z mojej praktyki największą różnicę robi jednak nie sama nić, tylko dobranie haftu do materiału. Przy cieńszych bluzach albo bardziej „pracującej” dzianinie za gęsty wzór i słaby podkład szybko wychodzą bokiem, bo materiał zaczyna się marszczyć i cały efekt siada mimo że nici same w sobie trzymają. Dlatego dobrze zrobiony haft to bardziej kwestia wyważenia ściegu, stabilizacji i tkaniny niż samej trwałości nici.
Z
Znakowanie24
2026-05-06 01:56
W praktyce największą różnicę robi chyba dopasowanie haftu do samej tkaniny, a nie tylko jakość nici. Przy cieńszych materiałach zbyt gęsty wzór potrafi usztywnić miejsce haftu i wtedy to właśnie materiał wokół zaczyna szybciej się odkształcać, dlatego ogromne znaczenie ma stabilizator i sensownie ustawiona gęstość ściegu. Do tego dochodzi jeszcze pielęgnacja, bo nawet dobrze wykonany haft szybciej straci wygląd, jeśli odzież jest prana zbyt agresywnie.