Od czego w praktyce najbardziej zależy trwałość haftu na odzieży roboczej?

J
Jacek_z_Opola
· 2026-04-26 06:47
Mam u siebie zagwozdkę, bo na jednych bluzach haft po wielu praniach dalej trzyma się bez problemu, a na innych materiał wokół wzoru zaczyna szybciej pracować i całość wygląda gorzej. Niby sam haft siedzi, ale mam wrażenie, że dużo zależy nie tylko od nici, ale też od podkładu, gęstości ściegu i samej dzianiny. Szczególnie przy cieńszych tekstyliach wychodzi, że za gęsty wzór robi więcej szkody niż pożytku i potem klient mówi, że haft "ściąga" materiał. Jak to u was wygląda w praktyce, na czym najczęściej wykłada się trwałość haftu: zły stabilizator, źle dobrana gęstość czy bardziej kwestia późniejszego prania i suszenia? Chętnie porównam doświadczenia, bo temat wraca u mnie regularnie przy odzieży firmowej.

Odpowiedzi (2)

O
Olek 2026-04-26 07:58
U mnie w praktyce najbardziej wychodzi, że o trwałości haftu decyduje przede wszystkim dobranie wzoru do materiału, a nie sam fakt, że jest zrobiony haftem. Przy cieńszych bluzach za gęsty ścieg i słaby podkład szybko robią swoje, bo tkanina zaczyna się marszczyć albo pracować wokół logo, mimo że same nici jeszcze trzymają. Do tego dochodzi pranie i suszenie, bo nawet dobrze wykonany haft będzie gorzej wyglądał, jeśli odzież dostaje za mocno po temperaturze.
S
Szymon 2026-04-26 10:58
Też mam takie obserwacje, że kluczowe jest zgranie projektu haftu z konkretną tkaniną, bo przy cieńszych bluzach zbyt zbity ścieg i źle dobrany stabilizator szybciej psują wygląd materiału niż sam haft. W tym materiale Jak haft utrzymuje się na tekstyliach? Sprawdzamy trwałość sensownie opisano, że o trwałości decyduje właśnie nie tylko nić, ale też podkład, gęstość ściegu i późniejsze pranie. U Was lepiej sprawdza się przy odzieży roboczej lżejszy, bardziej „oddychający” wzór niż pełne wypełnienie?