DTF: dlaczego nadruk na cienkiej bawełnie wychodzi zbyt sztywny i wyczuwalny w dotyku?
G
Gosia_odMaszyn
Przy wykonywaniu nadruków DTF na cieńszej bawełnie zauważam, że po wgrzaniu aplikacja robi się wyraźnie sztywna i daje mocno „plastikowe” odczucie. Problem jest najbardziej widoczny przy większych, pełnych powierzchniach, mimo że sam wydruk wygląda poprawnie wizualnie. Na grubszych bluzach ten sam motyw zachowuje się znacznie lepiej, więc podejrzewam, że znaczenie ma nie tylko materiał, ale też sam proces transferu. Czy ktoś spotkał się z sytuacją, w której nadruk DTF na lekkiej odzieży traci elastyczność i komfort noszenia? Chciałabym ustalić, z czego najczęściej wynika taki efekt.
Odpowiedzi (4)
A
Adrian
2026-05-14 20:38
To dość typowe przy DTF na cienkiej bawełnie, bo sam film i warstwa kleju zaczynają dominować nad materiałem. Na grubszej bluzie tkanina lepiej „niesie” nadruk, a na lekkiej koszulce każda większa apla od razu robi się bardziej wyczuwalna i sztywna. Sporo daje też ilość naprasowanego proszku i to, jak mocno jest on stopiony podczas transferu, bo przy zbyt ciężkiej warstwie efekt plastiku wychodzi nawet wtedy, gdy grafika wygląda dobrze. Czasem problem pogłębia za wysoka temperatura albo zbyt długi docisk, bo nadruk robi się bardziej zbity i mniej elastyczny. Duże znaczenie ma też sam projekt, bo pełne powierzchnie na cienkiej bawełnie prawie zawsze będą bardziej „deskowate” niż motywy z przerwami albo drobniejszymi elementami. Jeśli na bluzach wychodzi dobrze, a na cienkich koszulkach już nie, to trop z materiałem i ilością kleju jest raczej słuszny. U mnie największą różnicę dawało właśnie odchudzenie apl i pilnowanie, żeby warstwa nie była zbyt „nabita”. Na jakiej gramaturze bawełny pracujesz najczęściej?
P
Patrycja
2026-05-15 10:51
Odpowiedź do Adrian
To dość typowe przy DTF na cienkiej bawełnie, bo sam film i warstwa kleju zaczynają dominować nad materiałem. Na grubszej bluzie tkanina lepiej „niesie” nadruk,
Też mam wrażenie, że przy cienkiej bawełnie sama apla i ilość kleju szybciej zaczynają „leżeć” na materiale niż z nim pracować, więc nawet poprawny wizualnie nadruk robi się bardziej plastikowy w dotyku. Robisz porównanie przy tej samej temperaturze i czasie wgrzewania co na bluzach?
M
MonikaR
2026-05-14 22:16
To raczej nie jest kwestia samego „SA”, tylko po prostu specyfiki DTF na cienkiej dzianinie. Przy dużych, pełnych aplach folia i klej nie mają gdzie „zniknąć”, więc na lekkiej bawełnie od razu wychodzi bardziej sztywno i plastikowo, podczas gdy na grubszej bluzie materiał lepiej to maskuje. Czasem efekt jeszcze podbija zbyt mocny docisk albo za długie dogrzanie, ale przy takich grafikach sam DTF i tak będzie bardziej wyczuwalny niż np. sitodruk czy DTG. Masz ten problem głównie przy pełnych tłach, czy też przy drobniejszych motywach?
T
TuszIKawa
2026-05-14 22:16
Odpowiedź do MonikaR
To raczej nie jest kwestia samego „SA”, tylko po prostu specyfiki DTF na cienkiej dzianinie. Przy dużych, pełnych aplach folia i klej nie mają gdzie „zniknąć”,
Mam podobne odczucie, ale jednak nie zrzucałbym tego tylko na samą specyfikę DTF na cienkiej bawełnie. Przy takich pełnych aplach cienki materiał faktycznie od razu bardziej pokazuje film i klej, ale samo SA też potrafi to jeszcze podbić albo trochę złagodzić. Dużo robi tu ilość proszku, sposób wgrzania i to, jak „mięsisty” wychodzi sam transfer po wydruku. Na grubszej bluzie ten efekt po prostu łatwiej się maskuje, dlatego ten sam motyw wydaje się przyjemniejszy w dotyku. Na cienkiej koszulce wszystko wychodzi bez litości i wtedy nawet drobna różnica w aplikacji jest od razu wyczuwalna. Jeśli nadruk wizualnie siedzi dobrze, a w dotyku robi się plastik, to zwykle przyczyna leży gdzieś pośrodku: i w technologii, i w materiale, i w parametrach samego transferu. Robiłeś próbę z tym samym projektem, ale z mniejszym kryciem albo innym zasypem?