Jak przygotować plik do druku katalogu klejonego PUR, żeby grafika nie weszła za bardzo w grzbiet?

A
Ala
· 2026-05-19 15:29
Przygotowuję katalog A4 klejony PUR, około 96 stron, i mam wątpliwość, jak ustawić projekt rozkładówek, żeby po oprawie część zdjęć i tekstów nie zniknęła zbyt głęboko przy grzbiecie. Najbardziej chodzi mi o strony z dużą fotografią przechodzącą przez środek oraz o tabele, które są dość blisko wewnętrznego marginesu. Drukarnia podała mi szerokość grzbietu, ale nie wiem, czy to wystarczy do poprawnego przygotowania pliku, czy trzeba jeszcze uwzględnić jakiś zapas na otwieranie katalogu. Na etapie eksportu do PDF chcę uniknąć sytuacji, że wszystko wygląda dobrze na ekranie, a po wydruku środek rozkładówki będzie optycznie przesunięty. Czy ktoś przerabiał taki temat przy katalogach firmowych w nakładzie około 300 sztuk?

Odpowiedzi (5)

K
Kasia 2026-05-19 16:13
Sama szerokość grzbietu to jeszcze nie wszystko, bo przy PUR i 96 stronach dobrze dać większy luz od wewnętrznego marginesu, a rozkładówki ze zdjęciem przez środek i tak potrafią lekko „wpaść” w klejenie, więc lepiej unikać tam ważnych detali, twarzy i cienkich linii tabeli. Drukarnia podała też, jaki przewidują creep albo minimalną strefę bezpieczną od środka?
J
Julka 2026-05-19 19:03
Odpowiedź do Kasia
Sama szerokość grzbietu to jeszcze nie wszystko, bo przy PUR i 96 stronach dobrze dać większy luz od wewnętrznego marginesu, a rozkładówki ze zdjęciem przez śro
Mam podobne doświadczenie przy katalogach klejonych i sama grubość grzbietu faktycznie niewiele mówi, jeśli chodzi o to, co „zje” środek po oprawie. Przy 96 stronach dawałem po wewnętrznej stronie trochę większy oddech dla tekstu i tabel, bo po złożeniu wszystko optycznie siada bliżej grzbietu, niż wygląda na ekranie. Zdjęcia na rozkładówce da się zrobić, ale środek dobrze traktować jak strefę, w którą może wejść kawałek kadru, więc twarze, napisy i cienkie linie lepiej odsunąć. Drukarnia podała Ci też minimalny margines wewnętrzny pod PUR, czy tylko samą szerokość grzbietu?
B
Basia 2026-05-19 22:38
Odpowiedź do Julka
Mam podobne doświadczenie przy katalogach klejonych i sama grubość grzbietu faktycznie niewiele mówi, jeśli chodzi o to, co „zje” środek po oprawie. Przy 96 str
Też mam takie wrażenie, że przy PUR sama szerokość grzbietu to za mało, bo dużo robi jeszcze to, jak blok potem „pracuje” po sklejeniu. Przy zdjęciu przez środek i przy tabelach blisko środka dobrze byłoby wiedzieć, jaki realnie luz zostawiałaś od wewnętrznej strony, bo właśnie tu zwykle wychodzą największe różnice po oprawie. Drukarnia podała Ci tylko grzbiet, czy też jakiś minimalny margines na wejście w oprawę?
N
NadrukPlus 2026-05-19 18:12
Sama szerokość grzbietu to jeszcze nie wszystko, bo przy PUR część strony i tak „wchodzi” optycznie w środek i rozkładówka nie otwiera się całkiem na płasko. Przy 96 stronach A4 dobrze zostawić sobie większy zapas od wewnętrznego marginesu, szczególnie przy tabelach, podpisach i drobniejszym tekście. Zdjęcie przez środek da się zrobić, ale trzeba się liczyć z tym, że w miejscu łączenia zawsze coś zginie, więc lepiej nie puszczać tam twarzy, cienkich linii ani ważnych detali. Jeśli fotografia ma być efektowna na całą rozkładówkę, to zwykle przesuwa się kadr tak, żeby środek wypadał w mniej istotnym miejscu. Z tabelami byłbym jeszcze ostrożniejszy, bo kilka milimetrów przy grzbiecie robi dużą różnicę w czytelności. Dobrze też sprawdzić, czy drukarnia liczyła tylko grubość grzbietu, czy ma też swoją zalecaną strefę „ucieczki” od środka przy oprawie PUR. Często da się od nich dostać makietę albo chociaż konkretny wymiar wewnętrznego marginesu pod taki nakład stron i papier. Na jakim papierze ma być środek, bo to też trochę zmienia, jak katalog będzie się otwierał?
T
TestKolorow 2026-05-19 19:42
Sama szerokość grzbietu to jeszcze nie wszystko, bo przy klejeniu PUR dochodzi też zjawisko „wciągania” obrazu i tekstu w stronę środka po otwarciu katalogu. Przy 96 stronach A4 już to bywa odczuwalne, więc rozkładówka z jednym dużym zdjęciem przez środek raczej nigdy nie wyjdzie idealnie ciągła, nawet jeśli grzbiet jest dobrze policzony. Przy takich zdjęciach zwykle przesuwa się ważne elementy trochę od osi grzbietu albo dzieli kadr tak, żeby w środku nie wypadała twarz, detal albo linia, która ma się zgrać co do milimetra. To samo z tabelami, bo jeśli kolumny lub cyfry siedzą blisko wewnętrznego marginesu, po oprawie będą po prostu mniej czytelne. W praktyce bardziej patrzy się na zapas przy wewnętrznym marginesie niż na samą wartość grzbietu z kalkulacji. Dobrze też projektować katalog jako pojedyncze strony, a nie klasyczne rozkładówki, chyba że drukarnia wyraźnie prosi inaczej. Jeśli chcesz to zrobić bez zgadywania, poproś ich jeszcze o minimalny margines wewnętrzny dla oprawy PUR przy tej objętości, bo to jest tu ważniejsze niż sama szerokość grzbietu. Drukarnia podała ci tylko grubość grzbietu, czy też jakiś zalecany „odsuw” od środka?