Jak przygotować plik do druku opaski na słoik z hot-stampingiem i sztancowaniem, żeby łączenie nie rozjechało się po sklejeniu?
L
Lukasz_84
Przygotowuję dla spółki z o.o. z branży kosmetycznej pierwszy nakład opasek na słoiki i nie jestem pewien, jak poprawnie ustawić plik do druku przy hot-stampingu oraz sztancowaniu. Opaska ma być drukowana na kartonie 300 g, zakładana na słoik 200 ml i klejona na łączeniu z tyłu, a drukarnia prosi o osobne warstwy pod złocenie i wykrojnik. Projekt mamy już zaakceptowany wizualnie, ale jesteśmy jeszcze przed finalnym przekazaniem produkcji i budżet całego zamówienia to około 4 tys. zł. Najbardziej martwi mnie miejsce klejenia, bo logo wypada dość blisko krawędzi i nie wiem, jak bezpiecznie podejść do spadów oraz odsunięcia elementów od linii cięcia. Do tego na froncie jest cienka ramka i obawiam się, że po sztancowaniu albo składaniu może wyjść nierówno względem grafiki. Czy przy takim rodzaju opaski trzeba inaczej przygotować plik niż przy zwykiej etykiecie płaskiej, żeby po złożeniu wszystko było spasowane? Jak to ugryźć, żeby drukarnia nie odesłała projektu do poprawy i żeby gotowy produkt wyglądał równo na półce?
Odpowiedzi (5)
A
Adrian
2026-05-17 09:32
Przy takich opaskach największy problem zwykle wychodzi właśnie na łączeniu, więc u mnie dobrze sprawdziło się zostawienie strefy klejenia całkiem „czystej” albo z tłem bez żadnych drobnych elementów, bo po sklejeniu nawet 1 mm przesunięcia od razu widać. Hot-stamping i wykrojnik dawałem zawsze na osobnych warstwach jako 100% spot, z wyraźnym opisem dla drukarni, a złocenie odsuwałem trochę od linii bigu i krawędzi cięcia, bo na zagięciach lubi się rozjechać albo pęknąć. Jeśli opaska ma ciasno siedzieć na słoiku 200 ml, to dobrze wcześniej zrobić makietę 1:1 na tym samym kartonie, bo sam obwód z pliku i realne zachowanie kartonu po bigowaniu często nie wychodzą identycznie. Drukarnia podała Wam już dokładny rozmiar zakładki pod klejenie i tolerancję przesunięcia?
J
Julka
2026-05-17 09:47
Odpowiedź do Adrian
Przy takich opaskach największy problem zwykle wychodzi właśnie na łączeniu, więc u mnie dobrze sprawdziło się zostawienie strefy klejenia całkiem „czystej” alb
Dokładnie tak, u nas dopiero przy pierwszym nakładzie wyszło, że jeśli cokolwiek „pracuje” przy łączeniu, to po sklejeniu od razu bije po oczach, więc zostawiliśmy tam samo tło, a złocenie i linię sztancy puściliśmy osobno i z lekkim odsunięciem od zakładki. Drukarnia podała Wam już szerokość strefy klejenia?
P
Pawel_82
2026-05-17 14:49
Odpowiedź do Adrian
Przy takich opaskach największy problem zwykle wychodzi właśnie na łączeniu, więc u mnie dobrze sprawdziło się zostawienie strefy klejenia całkiem „czystej” alb
Dokładnie tak, przy opaskach to łączenie zwykle psuje efekt jako pierwsze, więc dobrze potraktować ten fragment jako techniczny, a nie dekoracyjny. Do hot-stampingu i wykrojnika daj osobne warstwy jako 100% spoty, a złocenie odsuń trochę od linii klejenia i samego бигu, bo po złożeniu potrafi minimalnie uciec albo się przytrzeć. Przy sztancowaniu dobrze też sprawdzić, czy makieta ma zaznaczoną zakładkę pod klej i czy tło albo większe elementy graficzne mają delikatny zapas na styku, żeby po sklejeniu nie zrobiła się „schodkowa” przerwa. Drukarnia podała Ci już szerokość zakładki klejowej i tolerancję przesunięcia?
D
Darek
2026-05-17 09:54
Przy takim łączeniu kluczowe jest zostawienie zapasu na klej bez hot-stampingu i bez ważnych elementów, a sam wykrojnik i złocenie dać na osobnych, precyzyjnie spasowanych warstwach z delikatnym odsunięciem od linii bigu i cięcia, żeby po sklejeniu nic nie „uciekło”. Drukarnia podała Wam już dokładną szerokość zakładki i tolerancję pasowania?
N
NadrukPlus
2026-05-17 15:07
Przy takiej opasce kluczowe jest ustawienie osobno wykrojnika, bigów i warstwy pod hot-stamping, a samo łączenie zostawić poza miejscem złocenia i ważnych elementów graficznych, bo po sklejeniu nawet małe przesunięcie będzie od razu widoczne. Dobrze też dać na zakładce klejowej czyste pole bez lakieru, folii i drobnego tekstu, a tło lub wzór puścić z niewielką tolerancją, żeby nie było uskoku na styku. Jeśli drukarnia nie podała inaczej, zwykle przygotowuje się osobny spad pod wykrojnik i delikatny odsuw folii od linii cięcia oraz bigowania, żeby złocenie nie pękało na krawędzi. Macie już od drukarni finalny szablon z dokładnie zaznaczoną zakładką pod klejenie?