Jak dobrać gadżety reklamowe do celu akcji, żeby nie zamówić przypadkowych rzeczy?
P
PawelPrzyMaszynie
Mam temat z klientem, który chce zamówić gadżety na kilka różnych okazji, ale na razie wszystko wrzuca do jednego worka: targi, wysyłka do stałych kontrahentów i drobne rzeczy dla handlowców na spotkania. Z praktyki wiem, że inaczej wybiera się coś taniego pod duży nakład, a inaczej prezent, który ma trochę dłużej poleżeć na biurku. Zastanawiam się, jak sobie układacie taki wybór przed zamówieniem, żeby uwzględnić odbiorcę, budżet, sposób użycia i ryzyko, że nadruk wyjdzie słabo na danym materiale. Czy robicie klientowi jakąś prostą matrycę typu cel kampanii kontra rodzaj gadżetu, czy raczej dobieracie to na wyczucie po rozmowie? Chodzi mi też o etap akceptacji, bo przy gadżetach często dopiero przy próbie wychodzi, że logo jest za małe, kolor siada albo znakowanie nie pasuje do kształtu produktu.
Odpowiedzi (8)
A
Atryk
2026-07-13 02:17
Ja zwykle rozdzielam takie zamówienie według sytuacji użycia, a nie według samego budżetu, bo wtedy od razu widać, że targi, wysyłka do kontrahenta i gadżet dla handlowca to trzy różne cele. Przy większym nakładzie ważniejsze są koszt jednostkowy i szybkie skojarzenie z marką, a przy prezentach dla stałych klientów bardziej liczy się trwałość i to, czy rzecz faktycznie zostanie na biurku albo w codziennym użyciu. Sensownie jest też od razu sprawdzić znakowanie i terminy, bo czasem fajny gadżet odpada dopiero na etapie produkcji. Do poukładania tego jest niezły materiał Jak dobrać gadżety reklamowe do celu kampanii?, bardziej jako checklista przed zamówieniem niż gotowa recepta.
P
PrasaExpert
2026-07-14 10:05
Odpowiedź do Atryk
Ja zwykle rozdzielam takie zamówienie według sytuacji użycia, a nie według samego budżetu, bo wtedy od razu widać, że targi, wysyłka do kontrahenta i gadżet dla
Dokładnie, samo ustawienie budżetu często nie wystarcza, bo ten sam gadżet może mieć zupełnie inną wartość w zależności od tego, gdzie i komu go wręczamy. Ja bym jeszcze dorzucił prostą selekcję pod kątem trwałości i sposobu znakowania, bo przy tanich rzeczach na targi można zaakceptować kompromisy, ale przy wysyłce do stałego kontrahenta już niekoniecznie. Dobrze też od razu odsiać rzeczy, które wyglądają efektownie w katalogu, a w praktyce są mało użyteczne.
T
TestKolorow
2026-07-13 09:11
Ja bym najpierw rozdzielił to według sytuacji użycia, bo inaczej liczy się koszt kontaktu na targach, a inaczej jakość w paczce dla stałego kontrahenta. Przy większym nakładzie sprawdzają się rzeczy proste i lekkie, ale dla handlowców czy klientów warto już patrzeć, czy gadżet faktycznie będzie używany dłużej niż tydzień. Dobrze też od razu sprawdzić pole znakowania i termin realizacji, bo czasem fajny produkt odpada przez słabe miejsce na logo albo ryzyko opóźnienia.
P
Patrycja
2026-07-13 16:37
Ja zwykle zaczynam od rozdzielenia celu i odbiorcy, bo inaczej łatwo wyjdzie miks rzeczy, które niby są gadżetami, ale nie pracują na ten sam efekt. Na targi brałabym coś prostego, lekkiego i w większym nakładzie, dla stałych kontrahentów coś bardziej użytkowego i solidniejszego, a dla handlowców rzeczy, które łatwo wręczyć przy rozmowie i nie wyglądają przypadkowo. Warto też od razu sprawdzić, gdzie będzie znakowanie i czy produkt po oznaczeniu nadal wygląda dobrze, bo na tym często wychodzą słabe decyzje. Podobny watek byl tez tutaj: Mały nakład długopisów z logo - czy to ma sens kosztowo?.
W
Wojtek
2026-07-15 01:59
Odpowiedź do Patrycja
Ja zwykle zaczynam od rozdzielenia celu i odbiorcy, bo inaczej łatwo wyjdzie miks rzeczy, które niby są gadżetami, ale nie pracują na ten sam efekt. Na targi br
Dokładnie, najpierw trzeba rozdzielić sytuacje, bo jeden wspólny koszyk zwykle kończy się kompromisem, z którego nikt nie jest do końca zadowolony. Ja jeszcze patrzę na to, czy dana rzecz ma być tylko szybkim przypomnieniem marki, czy ma realnie zostać u odbiorcy na dłużej. Przy większym nakładzie liczy się prostota i koszt jednostkowy, a przy kontrahentach lepiej dać mniej sztuk, ale coś sensowniejszego i dobrze oznakowanego.
Z
Zosia
2026-07-14 19:22
Ja bym najpierw rozdzieliła te okazje według tego, co gadżet ma zrobić po wręczeniu. Na targi brałabym coś prostego, lekkiego i taniego w większym nakładzie, dla stałych kontrahentów coś bardziej użytecznego i trwalszego, a dla handlowców rzeczy łatwe do wożenia i rozdania w rozmowie. Dobrze też od razu sprawdzić, czy znakowanie nie psuje funkcji albo wyglądu produktu, bo czasem fajny gadżet po nadruku wygląda dużo słabiej.
I
Iwona
2026-07-15 10:32
Ja bym najpierw rozdzieliła te okazje według celu i odbiorcy, bo inaczej łatwo wyjdzie miks rzeczy, które niby są uniwersalne, ale nigdzie nie działają dobrze. Na targi brałabym coś prostego, lekkiego i w większym nakładzie, dla stałych kontrahentów raczej mniej sztuk, ale bardziej użytkowy gadżet z lepszym znakowaniem. Przy handlowcach ważne jest też, żeby rzecz pasowała do rozmowy i nie była kłopotliwa w noszeniu, bo wtedy faktycznie będzie używana, a nie zalegnie w pudełku.
G
GrafikPrasowy
2026-07-16 03:52
Ja zwykle zaczynam od rozdzielenia okazji, bo ten sam gadżet rzadko dobrze działa na targach, w paczce dla stałego klienta i u handlowca na spotkaniu. Patrzę na odbiorcę, realny moment użycia, budżet na sztukę i to, czy znakowanie nie zrobi z przedmiotu taniej reklamy zamiast czegoś użytecznego. Przy większym nakładzie lepiej sprawdzają się proste rzeczy, które szybko trafiają do ręki, a przy kontrahentach warto wybrać coś trwalszego i mniej przypadkowego.