Dlaczego haft komputerowy na polarze chowa się w runie i wygląda mniej czytelnie niż na projekcie?

J
Justyna_po_pracy
· 2026-05-28 18:01
Czy macie problem z tym, że haft komputerowy na polarze po zdjęciu z tamborka wygląda dużo mniej ostro niż na próbce z programu? U mnie chodzi głównie o bluzy polarowe 280 g, gdzie logo ma około 7 cm szerokości i po wykonaniu napisu część liter jakby ginie w strukturze materiału. Najbardziej widać to przy drobniejszych elementach, bo z daleka całość wygląda trochę rozmycie, mimo że na płaskiej tkaninie ten sam wzór wychodzi poprawnie. Klient porównuje to z wizualizacją i pyta, czy to kwestia materiału, gęstości haftu czy samego przygotowania pliku. Zastanawiam się, czy inni też widzą taką różnicę między projektem a efektem na polarze.

Odpowiedzi (6)

B
Basia 2026-05-28 19:17
A jakiego używasz podkładu i czy dajesz folię rozpuszczalną na wierzch polaru? Przy takim runie drobne litery potrafią się schować, ale dużo zależy też od gęstości haftu i kierunku ściegu.
D
Damian 2026-05-29 10:17
Odpowiedź do Basia
A jakiego używasz podkładu i czy dajesz folię rozpuszczalną na wierzch polaru? Przy takim runie drobne litery potrafią się schować, ale dużo zależy też od gęsto
Basia dobrze zwróciła uwagę na wierzchnią folię, bo u mnie na polarze robiła sporą różnicę. Bez niej nitka trochę wpadała w runo i cienkie elementy wyglądały jak przytłumione, mimo że sam plik był ok. Przy małych napisach pomagało mi też lekkie pogrubienie liter i pilnowanie, żeby nie były zbyt drobne przy logo 7 cm. Jaki masz tam mniej więcej rozmiar najmniejszych liter?
D
DobryPapier 2026-05-28 19:34
To raczej nie jest błąd samego programu, tylko różnica między podglądem na płaskiej powierzchni a realnym haftem na polarze z wyższym runem. Przy logo 7 cm drobne litery mogą się po prostu częściowo „schować”, zwłaszcza jeśli projekt był przygotowany tak jak pod tkaninę gładką. Dużo zmienia podkład, gęstość ściegu i czasem lekkie pogrubienie napisów, ale z polarem zawsze trzeba brać poprawkę na mniej ostrą krawędź. Był użyty jakiś podkład na wierzchu, typu folia rozpuszczalna?
T
TestKolorow 2026-05-28 20:11
Odpowiedź do DobryPapier
To raczej nie jest błąd samego programu, tylko różnica między podglądem na płaskiej powierzchni a realnym haftem na polarze z wyższym runem. Przy logo 7 cm drob
Zgadzam się z DobrymPapierem, na polarze podgląd z programu często daje zbyt optymistyczny obraz, bo nie pokazuje tego, jak nitka pracuje w runie. Przy logo 7 cm napis może już być na granicy czytelności, szczególnie jeśli litery są cienkie albo mają małe odstępy. U mnie pomagało zwiększenie grubości elementów, lekkie rozstrzelenie liter i dodanie podkładu, który trochę przytrzymuje włos. Dużo zależy też od samego polaru, bo 280 g potrafi mieć zupełnie inne runo u różnych producentów. Masz pod haftem użyty jakiś topper rozpuszczalny na wierzchu?
K
Klaudia 2026-05-28 19:47
Na polarze to dość normalne, bo runo pracuje inaczej niż gładka tkanina i potrafi „połknąć” cienkie ściegi oraz małe przerwy między literami. Dużo zależy od przygotowania programu: przy takim logo często trzeba pogrubić drobne elementy, zwiększyć podkład i czasem dać folię rozpuszczalną na wierzch, żeby włos nie wychodził między nitkami. Przy napisach problem bywa też w zbyt małej wysokości liter albo za gęstym projekcie, który na polarze zaczyna wyglądać jak plama. Jakiej mniej więcej wysokości są te najmniejsze litery?
D
Darek 2026-05-29 09:27
Odpowiedź do Klaudia
Na polarze to dość normalne, bo runo pracuje inaczej niż gładka tkanina i potrafi „połknąć” cienkie ściegi oraz małe przerwy między literami. Dużo zależy od prz
Klaudia dobrze to ujęła, bo przy polarze sam projekt z ekranu potrafi mocno oszukać, szczególnie przy małych literach i cienkich przejściach. U mnie lepiej wychodziło po lekkim „otwarciu” napisów i użyciu folii na wierzchu, bo wtedy runo mniej wchodzi między ściegi.