Dlaczego haft komputerowy na polarze chowa się w runie i wygląda mniej czytelnie niż na projekcie?
J
Justyna_po_pracy
Czy macie problem z tym, że haft komputerowy na polarze po zdjęciu z tamborka wygląda dużo mniej ostro niż na próbce z programu? U mnie chodzi głównie o bluzy polarowe 280 g, gdzie logo ma około 7 cm szerokości i po wykonaniu napisu część liter jakby ginie w strukturze materiału. Najbardziej widać to przy drobniejszych elementach, bo z daleka całość wygląda trochę rozmycie, mimo że na płaskiej tkaninie ten sam wzór wychodzi poprawnie. Klient porównuje to z wizualizacją i pyta, czy to kwestia materiału, gęstości haftu czy samego przygotowania pliku. Zastanawiam się, czy inni też widzą taką różnicę między projektem a efektem na polarze.
Odpowiedzi (8)
B
Basia
2026-05-28 19:17
A jakiego używasz podkładu i czy dajesz folię rozpuszczalną na wierzch polaru? Przy takim runie drobne litery potrafią się schować, ale dużo zależy też od gęstości haftu i kierunku ściegu.
D
Damian
2026-05-29 10:17
Odpowiedź do Basia
A jakiego używasz podkładu i czy dajesz folię rozpuszczalną na wierzch polaru? Przy takim runie drobne litery potrafią się schować, ale dużo zależy też od gęsto
Basia dobrze zwróciła uwagę na wierzchnią folię, bo u mnie na polarze robiła sporą różnicę. Bez niej nitka trochę wpadała w runo i cienkie elementy wyglądały jak przytłumione, mimo że sam plik był ok. Przy małych napisach pomagało mi też lekkie pogrubienie liter i pilnowanie, żeby nie były zbyt drobne przy logo 7 cm. Jaki masz tam mniej więcej rozmiar najmniejszych liter?
D
DobryPapier
2026-05-28 19:34
To raczej nie jest błąd samego programu, tylko różnica między podglądem na płaskiej powierzchni a realnym haftem na polarze z wyższym runem. Przy logo 7 cm drobne litery mogą się po prostu częściowo „schować”, zwłaszcza jeśli projekt był przygotowany tak jak pod tkaninę gładką. Dużo zmienia podkład, gęstość ściegu i czasem lekkie pogrubienie napisów, ale z polarem zawsze trzeba brać poprawkę na mniej ostrą krawędź. Był użyty jakiś podkład na wierzchu, typu folia rozpuszczalna?
T
TestKolorow
2026-05-28 20:11
Odpowiedź do DobryPapier
To raczej nie jest błąd samego programu, tylko różnica między podglądem na płaskiej powierzchni a realnym haftem na polarze z wyższym runem. Przy logo 7 cm drob
Zgadzam się z DobrymPapierem, na polarze podgląd z programu często daje zbyt optymistyczny obraz, bo nie pokazuje tego, jak nitka pracuje w runie. Przy logo 7 cm napis może już być na granicy czytelności, szczególnie jeśli litery są cienkie albo mają małe odstępy. U mnie pomagało zwiększenie grubości elementów, lekkie rozstrzelenie liter i dodanie podkładu, który trochę przytrzymuje włos. Dużo zależy też od samego polaru, bo 280 g potrafi mieć zupełnie inne runo u różnych producentów. Masz pod haftem użyty jakiś topper rozpuszczalny na wierzchu?
K
Klaudia
2026-05-28 19:47
Na polarze to dość normalne, bo runo pracuje inaczej niż gładka tkanina i potrafi „połknąć” cienkie ściegi oraz małe przerwy między literami. Dużo zależy od przygotowania programu: przy takim logo często trzeba pogrubić drobne elementy, zwiększyć podkład i czasem dać folię rozpuszczalną na wierzch, żeby włos nie wychodził między nitkami. Przy napisach problem bywa też w zbyt małej wysokości liter albo za gęstym projekcie, który na polarze zaczyna wyglądać jak plama. Jakiej mniej więcej wysokości są te najmniejsze litery?
D
Darek
2026-05-29 09:27
Odpowiedź do Klaudia
Na polarze to dość normalne, bo runo pracuje inaczej niż gładka tkanina i potrafi „połknąć” cienkie ściegi oraz małe przerwy między literami. Dużo zależy od prz
Klaudia dobrze to ujęła, bo przy polarze sam projekt z ekranu potrafi mocno oszukać, szczególnie przy małych literach i cienkich przejściach. U mnie lepiej wychodziło po lekkim „otwarciu” napisów i użyciu folii na wierzchu, bo wtedy runo mniej wchodzi między ściegi.
S
Szymon
2026-06-09 08:14
Miałem dokładnie taki efekt przy polarach, szczególnie przy gramaturze około 280-300 g. Na ekranie wszystko wygląda ostro, a po hafcie runo trochę „wchodzi” między ściegi i drobne litery tracą kontur. U mnie dużo zmieniło podłożenie cienkiej folii rozpuszczalnej od góry, bo przytrzymuje włos i haft nie zapada się tak mocno. Drugą sprawą był sam projekt, bo zbyt cienkie elementy i małe odstępy między literami na polarze po prostu się zlewają, nawet jeśli na próbce z programu wyglądają dobrze. Przy logo 7 cm szerokości czasem trzeba lekko pogrubić napis albo uprościć detale, inaczej materiał robi swoje. Zauważyłem też, że zbyt gęsty haft potrafi jeszcze bardziej „wciągnąć” polar i całość wygląda ciężko, ale jednocześnie mniej czytelnie. Na płaskiej tkaninie ten sam plik wychodził mi dużo lepiej, więc to raczej nie kwestia samej maszyny. Jakiego stabilizatora używasz pod spodem?
A
Adrian
2026-06-11 09:23
Na polarze to dość normalne, bo runo pracuje inaczej niż gładka tkanina i potrafi „wciągnąć” część ściegu. Program pokazuje haft na płaskiej powierzchni, a przy polarze nitka wpada między włókna, więc drobne litery i cienkie elementy tracą ostrość. Dużo zależy od podkładu pod haftem, bo bez sensownego ustabilizowania materiału kontury potrafią się rozjechać albo schować. Przy takim logo 7 cm szerokości napisy mogą być już na granicy czytelności, zwłaszcza jeśli font jest cienki albo ma małe odstępy między literami. Pomaga też warstwa na wierzchu, np. folia rozpuszczalna, bo chwilowo dociska runo i ścieg nie zapada się tak mocno. Czasem trzeba lekko pogrubić elementy w projekcie, zwiększyć odstępy i nie patrzeć tylko na wygląd pliku, bo polar wybacza mniej niż koszulka czy płótno. Ja przy polarach nie traktuję wizualizacji z programu jako pewnika, tylko bardziej jako punkt wyjścia do próby na konkretnym materiale. Jakiego używasz podkładu i czy dajesz coś na wierzch podczas haftu?