Jak znakujecie softshell, żeby nie narobić problemów z membraną i kolorem?
G
Gosia_odMaszyn
Mam do ogarnięcia kilka softshelli z logo na piersi i zastanawiam się, co w praktyce najlepiej wychodzi na takim materiale. Haft wygląda najpewniej pod kątem trwałości, ale mam obawę o membranę i o to, czy przy gęstszym wzorze nie zrobi się zbyt sztywno. Z kolei przy nadruku nie wiem, czy na ciemnym materiale nie wyjdzie po czasie migracja barwnika albo odklejanie na zagięciach. Myślałam też o naszywce, tylko nie mam pewności, czy przy codziennym noszeniu nie będzie odstawać na rogach. Jakie macie doświadczenia, zwłaszcza przy małym logo i miejscu blisko zamka albo szwu?
Odpowiedzi (9)
W
Wojtek
2026-05-11 00:03
Ja bym przy softshellu unikał ciężkiego haftu bezpośrednio w materiale, szczególnie jeśli jest membrana i gęstsze logo, bo potrafi usztywnić miejsce i osłabić tkaninę. Przy prostym logo często najlepiej wychodzi flex z blokerem albo dobrze zrobiony DTF, ale koniecznie po próbie na konkretnym kolorze, bo na ciemnych softshellach migracja potrafi wyjść dopiero po czasie. Jeśli ma być najbezpieczniej dla kurtki, to serio rozważyłbym lekką naszywkę wszywaną albo przyczepianą w miejscu, gdzie materiał najmniej pracuje.
H
HaftStudio
2026-05-11 03:01
Też bym szedł w tę stronę: przy softshellu dużo zależy od miejsca logo i samej konstrukcji kurtki, dlatego ciężki haft bezpośrednio w materiale często jest średnim pomysłem, jeśli pod spodem pracuje membrana. Przy małym znaku na piersi zwykle bezpieczniej wypada flex z blokerem albo DTF po wcześniejszej próbie, a przy większym lub gęstym projekcie sensownie rozważyć naszywkę. Tu jest dobrze rozpisane, kiedy która opcja ma sens: Jaka technika znakowania sprawdzi się na softshellu - szczególnie pod kątem migracji barwnika i tego, jak nie usztywnić materiału.
I
Iwona
2026-05-11 18:50
U mnie na softshellach najlepiej sprawdzał się mały, prosty haft albo naszywka, bo przy większym i gęstym wzorze materiał faktycznie robi się sztywniejszy i szkoda membrany. Jeśli ma być nadruk, to raczej coś dobrze dobranego do takiej tkaniny, np. flex z blokerem albo DTF, ale tylko po wcześniejszej próbie na ciemnym materiale, bo wtedy od razu widać, czy nie wyjdzie migracja i jak zachowuje się na zagięciach. Przy logo na piersi kluczowe jest też samo miejsce, żeby nie pakować go tam, gdzie kurtka najmocniej pracuje. Podobny watek byl tez tutaj: Polar firmowy dla ekipy montażowej pod haft — na co uważać przy wyborze?.
F
FarbaSpec
2026-05-12 08:47
Przy softshellu najbezpieczniej zwykle wychodzi małe logo z przodu, ale technikę dobrałbym do wzoru. Haft jest trwały, tylko przy gęstym wypełnieniu potrafi usztywnić materiał i jednak bardziej ingeruje w membranę, więc przy delikatniejszym softshellu sensowniej wypada flex z blokerem albo dobrze zrobiony DTF, zwłaszcza na ciemnych kolorach. Jeśli logo ma być większe albo kurtka ma dalej dobrze pracować, to naszywka też jest rozsądną opcją, byle nie dawać jej w miejscu mocnego zginania.
A
Atryk
2026-05-12 18:04
Na softshellu najbezpieczniej wychodzi małe logo na piersi zrobione flexem z blokerem albo dobrą naszywką, bo wtedy mniej ingerujesz w membranę i materiał nie robi się tak sztywny jak przy gęstym hafcie. Haft jest trwały, ale raczej przy prostym, lekkim wzorze i nie za dużej powierzchni, bo przy grubszym wypełnieniu potrafi usztywnić miejsce i osłabić parametry. Przy ciemnych kurtkach kluczowe jest też zrobienie próby, bo bez tego ryzykujesz migrację barwnika albo odklejanie na zgięciach.
K
Krzys
2026-05-13 02:33
Ja bym przy softshellu unikał dużego, gęstego haftu bezpośrednio w materiale, bo potrafi usztywnić miejsce i jednak ingeruje w membranę. Przy małym logo na piersi najlepiej zwykle wychodzi flex z blokerem albo dobrze zrobiony DTF, szczególnie jeśli to ciemny kolor i chcesz ograniczyć migrację barwnika. Jeśli ma być najbezpieczniej dla samej kurtki, to naszywka też jest sensowna, tylko dobrze ją dać w miejscu, które nie pracuje mocno na zgięciach.
K
Kolorysta
2026-05-13 17:49
Przy softshellu najbezpieczniej patrzeć nie tylko na trwałość, ale też na to, gdzie ma siedzieć logo i jak duży jest wzór. Haft jest ok przy małym, prostym znaku, ale przy gęstym wypełnieniu faktycznie potrafi usztywnić materiał i naruszyć membranę, więc na większe logo częściej wybrałbym DTF albo flex z blokerem, szczególnie na ciemnych kolorach. Jeśli chcesz zminimalizować ryzyko i zachować sensowny efekt, to bardzo rozsądną opcją jest też naszywka doszywana tylko punktowo albo na rzep.
D
DobryPapier
2026-05-14 05:33
Też mam takie doświadczenie, że przy softshellu lepiej nie pchać się w gęsty haft bezpośrednio w materiał, bo potem miejsce robi się twarde i kurtka traci na komforcie. Przy małym logo na piersi sensowniej wypada flex z blokerem, a DTF też daje radę, tylko trzeba pilnować jakości wykonania i dobrze dobrać miejsce, żeby nie pracowało mocno na zgięciach. Jeśli ktoś chce mieć większy spokój z membraną, to naszywka też jest całkiem rozsądną opcją.
S
Serwisant
2026-05-14 17:28
Na softshellu najbezpieczniej wychodzi małe logo na piersi robione flexem z blokerem albo dobranym DTF-em, bo wtedy nie dziurawisz membrany jak przy hafcie. Haft jest trwały, ale przy gęstszym wzorze potrafi usztywnić materiał i jednak osłabia tę warstwę w miejscu przeszycia. Przy ciemnych kurtkach kluczowe jest ogarnięcie migracji barwnika i sensowne miejsce nadruku, a jak wzór ma być większy albo chcesz mieć spokój z materiałem, to naszywka też jest rozsądną opcją.