Pierwsze zamówienie w firmie reklamowej — co przygotować na start?
L
LukaszM
Cześć, będę pierwszy raz zlecał firmie reklamowej przygotowanie kilku rzeczy dla naszej ekipy i nie chcę wyjść na kogoś kompletnie nieprzygotowanego. Chodzi raczej o podstawowe materiały z logo, ale jeszcze nie mam pewności, czy zaczynać od konkretnego produktu, budżetu, czy od opisania celu całej akcji. Domyślam się, że trzeba mieć logo w dobrej wersji, orientacyjny nakład, termin i miejsce dostawy, ale pewnie są też rzeczy, o których łatwo zapomnieć przy pierwszym zapytaniu. Jak z praktyki najlepiej podejść do takiego pierwszego kontaktu, żeby firma mogła od razu sensownie wycenić temat i nie dopytywać o wszystko po kolei?
Odpowiedzi (6)
P
Pawel_82
2026-06-21 14:58
Ja bym zaczął od krótkiego opisania celu, czyli dla kogo to ma być i przy jakiej okazji, bo wtedy firmie łatwiej dobrać produkt i technikę znakowania. Do tego przygotuj logo w wektorze, orientacyjny nakład, termin, budżet i informację o dostawie, a jeśli nie wiesz jaki produkt wybrać, poproś od razu o 2-3 propozycje. Ważne też, żeby przed produkcją dostać wizualizację do akceptacji, bo to oszczędza później nerwów.
P
Patrycja
2026-06-21 15:59
Odpowiedź do Pawel_82
Ja bym zaczął od krótkiego opisania celu, czyli dla kogo to ma być i przy jakiej okazji, bo wtedy firmie łatwiej dobrać produkt i technikę znakowania. Do tego p
Zgadzam się, że cel dużo porządkuje, bo inaczej łatwo zacząć od przypadkowego gadżetu, a potem okazuje się, że nie pasuje ani do odbiorców, ani do terminu. Dodałabym jeszcze, żeby od razu napisać, czy ma to być coś bardziej praktycznego na co dzień, czy raczej materiał na jedną akcję/event. Tu jest sensownie rozpisane, co przygotować przed takim zapytaniem: Od czego zacząć pierwsze zamówienie w firmie reklamowej?
W
Wojtek
2026-06-22 03:38
Odpowiedź do Pawel_82
Ja bym zaczął od krótkiego opisania celu, czyli dla kogo to ma być i przy jakiej okazji, bo wtedy firmie łatwiej dobrać produkt i technikę znakowania. Do tego p
Też bym poszedł w tę stronę, bo sam produkt często wychodzi dopiero z kontekstu. Jak firma wie, czy to ma być dla klientów, pracowników czy na jakiś event, to łatwiej zaproponuje coś sensownego zamiast strzelać w ciemno. Dorzuciłbym jeszcze informację, czy zależy wam bardziej na cenie, jakości czy czasie, bo to potrafi mocno zawęzić wybór. Podobny watek byl tez tutaj: Ile odzieży z logo zamówić na pierwszy raz, żeby nie przesadzić?.
M
Marek
2026-06-22 13:11
Ja bym zaczął od krótkiego opisania celu, bo wtedy firma reklamowa może podpowiedzieć, czy lepiej iść w gadżety, odzież, druk czy coś prostszego na start. Dobrze mieć przygotowane logo w wektorze, orientacyjny nakład, termin i budżet, nawet jeśli są tylko przybliżone. Przy pierwszym zamówieniu warto też od razu zapytać o wizualizację przed produkcją, żeby uniknąć niespodzianek.
S
Serwisant
2026-06-23 06:56
Ja bym zaczął od celu i tego, gdzie te materiały mają faktycznie pracować, bo wtedy firma reklamowa łatwiej podpowie sensowny produkt, a nie tylko wyceni przypadkową rzecz. Logo najlepiej mieć w wektorze, do tego orientacyjny nakład, termin, budżet i informację o dostawie. Przy pierwszym zamówieniu warto też od razu zapytać o ograniczenia techniczne nadruku i poprosić o wizualizację do akceptacji przed produkcją.
T
TuszIKawa
2026-06-24 00:32
Ja bym zaczął od celu i tego, dla kogo to ma być, bo wtedy łatwiej dobrać sensowny produkt, a nie zamówić coś tylko dlatego, że wygląda fajnie w katalogu. Logo najlepiej mieć w wektorze, do tego orientacyjny nakład, termin, budżet i info o dostawie. Przy pierwszym zamówieniu spokojnie możesz też poprosić firmę o podpowiedź, co się sprawdza przy takim zastosowaniu.